$
בורסת ת"א

משקיעי איזיצ'יפ נכנסו להלם קרב

החברה שתיווצר ממיזוג מלאנוקס ואיזיצ'יפ תוכל לספק מוצרים מתקדמים יותר, אך לפני זה איזיצ'יפ עלולה לספוג תביעות ייצוגיות מצד המשקיעים שלא מוכנים לוותר על החלום שלהם במחיר כה נמוך

שלומי כהן 07:4801.10.15

לא ברור מתי החל להתגלגל במוחו של איל וולדמן, מייסד ומנכ"ל מלאנוקס, רעיון בליעתה של איזיצ'יפ, שכנתו ביקנעם, אבל את הרמז הראשון להתעניינותו של וולדמן היה אפשר למצוא בכנס חברות הנאסד"ק של בית ההשקעות אופנהיימר במאי האחרון בתל אביב.

 

אחרי שהעביר מצגת אופטימית מאוד בפני אולם מלא, נכנס וולדמן לשמוע את המצגת של הקולגה מיקנעם מייסד ומנכ"ל איזיצ'יפ אלי פרוכטר. להפתעת הנוכחים המצגת בוטלה כי פרוכטר לא הופיע, מטעמי בריאות לדבריו. מניית איזיצ'יפ נסחרה אז סביב 20 דולר, אבל יומיים אחר כך צנחה לסביבות 14 דולר אחרי שסיסקו, הלקוחה הגדולה ביותר של החברה, הודיעה על כוונתה לעבור לפיתוח עצמי.

 

נראה שאחרי רעידת האדמה שגרמה סיסקו, וולדמן העריך שבאיזיצ'יפ יהיו פתוחים למכירה ושכדאי לו להתחיל במהלך יצירתי להשתלטות. סביר גם להניח שבזמן שכל חברה עבדה בנפרד על פתרונות למרכזי האחסון של הענקיות פייסבוק וגוגל, עלה הרעיון של מיזוג ישראלי שיאפשר להציע פתרונות מתקדמים יותר לענקיות האינטרנט.

 

המיזוג יקרב את וולדמן למכירות של מיליארד דולר בשנה

דפוס הפעולה של וולדמן ידוע. הוא צובר הר מזומנים גדול במשך השנים וכמו צייד מיומן מחפש חברות טובות שמשלימות לו את הפאזל הטכנולוגי והשיווקי ושאפשר להשתלט עליהן רק במזומנים כדי למנוע את דילול המשקיעים.

 

בתקופות שפל במניית מלאנוקס, והיו לא מעט כאלה, סירב וולדמן באופן עיקש להפצרות להשתמש במזומנים לרכישת מניות עצמית כי הוא ידע שהוא יזדקק למזומנים לרכישות גדולות. כך היה עם הרכישה הגדולה הראשונה שהתבצעה בדיוק לפני חמש שנים. אז נרכשה וולטייר, שגם היא היתה ישראלית שנסחרת בנאסד"ק, תמורת 218 מיליון דולר במזומן. עכשיו וולדמן פונה לרכוש את איזיצ'יפ ב־811 מיליון דולר במזומן.

 

מבחינת מלאנוקס זו רכישה חלומית. לאיזיצ'יפ מעבדים מהשורה הראשונה לטיפול חכם בדאטה, שמשלימים את פתרונות הקישוריות של מלאנוקס בעיקר במרכזי אחסון הנתונים הגדולים. מדובר היום בשוק הכי אטרקטיבי, שההשקעות בו רק הולכות וגדלות משום שהסמארטפונים ושאר הגאדג'טים, שעמוסים באפליקציות, מייצרים כמויות אדירות של דאטה והם זקוקים לתשתית מהירה ויעילה. על פי תחזיות האנליסטים, איזיצ'יפ תתרום כחמישית למכירות של מלאנוקס בשנה הבאה והחברה הממוזגת צפויה למכור סביב 850 מיליון דולר ב־2016. המיזוג יקרב את מלאנוקס ליעד שעליו מדבר וולדמן כבר תקופה ארוכה – מכירות של מיליארד דולר בשנה. על פי הערכות, החברה הממוזגת תצליח להגיע ליעד הזה במהלך שנת 2017. נוסף על כך, העבודה שהמטה של שתי החברות ממוקם ביקנעם יתרום לחיסכון גדול בהוצאות, אבל בעיקר יתרום לגיוס כוח אדם מיומן. זאת מאחר שעד היום שתי החברות התחרו ראש בראש על כל מהנדס שבבים מצטיין שחיפש עבודה.

 

איל וולדמן איל וולדמן צילום: נמרוד גליקמן

 

דירקטוריון איזיצ'יפ עבד על תוכניות לעזיבת בורסת ת"א

למשקיעי איזיצ'יפ, בעיקר הוותיקים שבהם שעברו רכבת הרים במשך השנים אבל תמיד האמינו בחלום שמתקרב, זהו יום עצוב להיפרד מהחברה עם 25.50 דולר למניה במזומן, כשרק לפני שלוש שנים וחצי המחיר למניה האפיל מעל 45 דולר. חלק מאותם משקיעים גם לא מתכוונים לוותר בקלות. אנשי הפורום של גורו מניות הטכנולוגיה האמריקאי ג'ורג' גילדר, שאיזיצ'יפ היתה בעבורם מניית עוגן תקופה ארוכה, נכנסו ל"הלם קרב" מהמכירה. מהתגובות שלהם מסתמן שבימים הקרובים איזיצ'יפ צפויה לקבל לא מעט איומים מצד עורכי דין זריזים לתביעות ייצוגיות.

 

נראה שמה שרואים מדירקטוריון איזיצ'יפ, לא רואים מביתם של המשקיעים מהשורה, ורק עם הזמן נדע מדוע החליטו מנהלי החברה ללחוץ כה מוקדם על כיסא המפלט. זה אולי אקזיט נפלא אם מסתכלים כמה עשורים אחורה לתקופה שבה נתקלו המייסדים בקשיים, אבל כיום הוא מלווה בטעם חמוץ מעט, בייחוד משום שבימים אלה איזיצ'יפ משיקה מעבד יחיד מסוגו למרכזי אחסון. המעבד הקדים את כל המתחרים בתזמון אידיאלי ,ופרוכטר אף התייחס אליו בתור זה שישנה את "חוקי המשחק".

 

נקודה נוספת שאולי יכולה להאיר את הסיבה למיזוג, היא שדירקטוריון איזיצ'יפ עבד כבר כמה חודשים על תוכניות לפרידה מהבורסה באחד העם, בדיוק מאותן מהסיבות שהובילו את וולדמן לנטוש את תל אביב. לצד רגולציה קשיחה באיזיצ'יפ קיים גם תסכול מכך שחברת הייעוץ למוסדיים אנטרופי מתנגדת פעם אחר פעם לחלוקת אופציות להנהלה ולדירקטוריון. עם המכירה, תיפתר הבעיה ללא הדרמה הגדולה שהיתה לפני שלוש שנים כשמלאנוקס נטשה את הבורסה המקומית.

 

הכותב הוא יועץ ומשקיע בני"ע שונים

בטל שלח
    לכל התגובות
    x