$
בורסת ת"א

המשימה של רחל לוין: להוציא את גזית גלוב מהדשדוש

חברת הנדל"ן של חיים כצמן לא מצליחה לחזור לימי הזוהר שלה ומציגה קיפאון בשיעור התפוסה וב־FFO ברבעון השני לעומת אשתקד וגם צניחה של 10% במניה מתחילת השנה. בין השחיקה במטבע הקנדי לבין הקשיים בברזיל, רחל לוין תיאלץ להעביר הילוך בניסיון להציף לחברה ערך משמעותי

אורן פרוינד 07:5903.09.15

בלי מסיבת עיתונאים או הרמת כוסית מפוארת, ביום שלישי האחרון נכנסה רחל לוין לאחד מתפקידי המפתח בשוק ההון הישראלי — מנכ"לית גזית גלוב. לוין החליפה את רוני סופר וקיבלה לידיה את ההגה לספינה בשווי של 7.2 מיליארד שקל — חברת הנדל"ן המסחרי השנייה בגודלה בישראל אחרי עזריאלי, עם נכסים בשווי 80 מיליארד שקל ופעילות ביותר מ־20 מדינות.

 

לוין הצטרפה לגזית גלוב בינואר 2008 כדירקטורית בקבוצת דורי, שנה לאחר שזו נרכשה מידיו של אורי דורי. לגזית היא הגיעה אחרי שכיהנה כמנכ"לית פלאזה סנטרס, שהיתה אז בשליטת מוטי זיסר. לוין מילאה תפקידים שונים בפלאזה סנטרס במשך 25 שנה.

 

לוין תצטרך להתמודד עם דשדוש בצמיחה של גזית גלוב ברבעונים האחרונים ועם צניחה של 10% במניה מתחילת השנה לעומת עלייה של 11.3% במדד נדל"ן־15. הירידה במניית גזית גלוב השנה נרשמה בעוד חברות מתחרות כמו ביג ומליסרון רשמו תשואות של עשרות אחוזים באותה תקופה, כשהן נהנות מהריבית הנמוכה ומהחיסכון בהוצאות המימון שנלוות לה.

 

גזית גלוב נפגעה השנה בראש ובראשונה מהחשיפה שלה למט"ח, בעיקר לדולר הקנדי ולריאל הברזילאי, שנחלשו השנה ב־12% וב־28% בהתאמה מול השקל. גם הפרשה המביכה בחברה־הנכדה דורי בניה, שנאלצה לתקן לאחור הפסד של 445 מיליון שקל ואילצה את גזית גלוב להזרים לה יותר מחצי מיליארד שקל בשנה האחרונה, הסבה לקבוצה הפסד לא קטן.

 

 

 

התפוסה הגבוהה מקשה את שיפור התוצאות

מעבר לזעזועים ברמת המאקרו, גזית גלוב מתקשה להציג שיעורי צמיחה בפעילות הליבה שלה כפי שהציגה בימי הזוהר שלה, בשנים 2013–2010. כך, למשל, ברבעון השני של 2015 הציגה החברה עלייה של 25% בהכנסות הנקיות משכירות (NOI). אלא שזו נבעה בעיקר מאיחוד לראשונה של דו"חות החברה־הבת אטריום. בחודש ינואר האחרון רכשה גזית גלוב 13% נוספים מאטריום בתמורה למיליארד שקל והגיעה לאחזקה של כ־55% בחברה, הפועלת בשוק האירופי ונסחרת בבורסת וינה.

 

מבחינת ה־NOI מנכסים זהים — מדד הבודק מה קרה לצמיחה מנכסי הקבוצה בנטרול מיזוגים ורכישות ועסקאות חדשות — חלה ירידה של 0.1%, וזאת עוד בנטרול הפרשי שערי המט"ח.

 

אחת הסיבות לירידה טמונה בכך שמרבית הנכסים של גזית גלוב מושכרים בשיעורי תפוסה גבוהים מאוד, שמקשים עליה לייצר צמיחה על ידי הוספה של שוכרים חדשים. שיעור התפוסה הממוצע שלה נותר ברבעון השני ללא שינוי, 95.4%, בדומה לשיעור התפוסה ברבעון המקביל בשנה שעברה.

 

 

 

מה דעתך על מניית ג'י סיטי:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

הדשדוש בהכנסות מנכסים הגיע לשורה התחתונה של גזית. ה־FFO (הרווח הנקי בניכוי הפחתות חד־פעמיות) הסתכם ב־162 מיליון שקל (0.91 שקל למניה), ירידה של 1% לעומת הרבעון המקביל.

 

נתון מאכזב נוסף בדו"חות גזית גלוב הוא ההון העצמי המיוחס לבעלי מניות. זה הסתכם בסוף הרבעון השני ב־7.4 מיליארד שקל (41.8 שקל למניה), ירידה של 2.5% לעומת הרבעון המקביל, שנבעה בעיקר מהשינויים בשערי החליפין השונים מול השקל. הירידה בהון העצמי המיוחס לבעלי המניות של החברה בעקבות הפרשי שער המטבע מסתכמת ב־855 מיליון שקל.

 

כל התותחים מכוונים להגברת הרכישות

לוין מבינה שכדי להחזיר את גזית גלוב למסלול של צמיחה מחודשת עליה להתמקד במיזוגים ורכישות, דרך פעולה שבכוונתה ליישם בשלוש השנים הבאות. לוין כבר החלה ביישום מדיניות זו, כשמינתה את ליעד ברזילי לסמנכ"ל השקעות בחברה, לאחר שכיהן עד לאחרונה כמנהל רכישות של אטריום והתמחה בעסקאות מיזוגים. גם המינוי של צבי גורדון, חתנו של בעל השליטה חיים כצמן, לסמנכ"ל מיזוגים ורכישות של גזית ארה"ב מעיד על הכוונות של ההנהלה להאיץ את הפעילות באפיק זה.

 

לגזית גלוב יתרות מזומנים של 1.9 מיליארד שקל, נכון לסוף הרבעון השני. אלה יאפשרו לה לבצע רכישות נוספות, כמו זו שביצעה במאי האחרון, כשרכשה את חברת סקטור הנורבגית תמורת 1.5 מיליארד יורו. בגזית גלוב הימרו בגדול על השוק הנורבגי, דווקא כשהוא סובל מירידה חדה בשער המטבע והתכווצות בכלכלה בעקבות הירידה במחיר הנפט.

 

 

רחל לוין רחל לוין צילום: גלעד קוולרציק

 

מתוקף היותה יו"ר הדירקטוריון של החברה, לוין מנהלת בימים אלה את המכירה של גזית ישראל. המהלך צפוי להגדיל את קופת המזומנים שלה במיליארד שקל נוספים. המשקיעים בשוק ההון צמאים למהלך נוסף מצד גזית גלוב שיציף ערך משמעותי לחברה. ספינה גדולה כמו גזית גלוב יכולה לצמוח רק כשהיא מנצלת את היתרון לגודל שלה, ולכן עליה להפנות את יתרות המזומנים שלה מהשכרות הנכסים לרכישה של נכסים נוספים ולהגדלת התזרים וה־FFO.

 

שני אתגרים משמעותיים מצפים ללוין: החשיפה של גזית גלוב (25%) לקנדה באמצעות החברה־הבת FCR, שסובלת בימים אלו ממיתון ומשחיקה בשער המטבע. גם בברזיל מחזיקה גזית גלוב נכסים שמהווים 8% מהפורטפוליו שלה, שהיא הודיעה על כוונתה להגדילם, אלא שהמדינה סובלת מהתכווצות בכלכלתה.

 

לוין תצטרך לבחור בקפדנות יתר את הנכסים שלה במדינות האלה ואולי אף למכור נכסים פחות מוצלחים לטובת נכסים חלופיים טובים יותר, כפי שעשתה בשנים האחרונות באירופה ובארה"ב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x