$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קבוצה בראשות בן ש"ך במגעים לרכישת פז

מודי בן ש"ך, מנכ"ל פז לשעבר, עודד פלר, דניאל חוסידמן וצבי ברק מבקשים לרכוש 30% ממניות חברת האנרגיה מצדיק בינו. המגעים נעים סביב שווי של 6–5.5 מיליארד שקל לחברה, בדומה לשווי הבורסאי

גולן חזני 06:5720.08.15

צדיק בינו הציב את חברת תחנות הדלק פז על המדף כבר לפני שנה וחצי, אולם רק בשבועות האחרונים חלה התקדמות. ל"כלכליסט" נודע כי המגעים המתקדמים ביותר נערכים מול קבוצה המורכבת ממודי בן ש"ך, מנכ"ל פז לשעבר, שלמעשה ארגן את הקבוצה ואמור לעמוד בראש פז אם הרכישה תתבצע, עודד פלר, דניאל חוסידמן וצבי ברק.

 

 

 

הקבוצה מנהלת מגעים לרכישת 30% מניות השליטה בפז מידי בינו ושותפיו, משפחת ליברמן, המחזיקה במניות באמצעות דולפין אנרגיות, ומשפחת אבלס, המחזיקה באמצעות אינסטנז הולדינגס. המגעים מתנהלים סביב שווי 6–5.5 מיליארד שקל, בעוד פז נסחרת בתל אביב בשווי של 6 מיליארד שקל. בן ש"ך ושותפיו כבר הצליחו לארגן קונסורציום מממנים של בנקים וגופים מוסדיים לעסקה, ולפי המתווה שמוצע, כל אחד מהארבעה ירכוש כ־8% ממניות פז תמורת כ־1.8 מיליארד שקל. על פי הערכות, בן ש"ך מחזיק כיום כבר ב־4% ממניות פז, כך שייתכן שהאחזקה הכוללת של הקבוצה תהיה גבוהה מהמינימום (30%) שמגדיר שליטה בחברה על פי תקנות משרד האנרגיה.

 

עודד פלר, בעל השליטה בכימוביל עודד פלר, בעל השליטה בכימוביל צילום: פז בר

 

עם זאת, המגעים מצויים בשלב מוקדם, ורק בשבועות הקרובים יתברר אם יתגבשו לכדי עסקה. גורם המקורב למגעים אמר ל"כלכליסט" כי בינו שוקל בחיוב את המכירה לבן ש"ך בשל היכרותו עם פז.

 

בן ש"ך התעניין בפז מהרגע שהייתה על המדף

בן ש"ך עזב את פז ב־2007 לאחר עשר שנים וחצי בחברה על רקע חילוקי דעות עם בינו. בנוסף, בן ש"ך ואחיו מכרו 7% ממניות החברה שהיו ברשותם לבינו. עם פרישתוהקים בן ש"ך את חברת א.ד.מ. אנרגיה, שבאמצעותה רכש את השליטה בחברת שירות ציי הרכב הישראלית GasNgo, שמפתחת דלקנים מתקדמים. בן ש"ך היה למעשה הגורם העקבי ביותר שהיה מעוניין לרכוש את פז מאז הוצבה על המדף, הוא ניסה להקים קבוצה רכישה לאורך השנה וחצי האחרונות ואף ניהל שורה של שיחות עם בינו במטרה לרכוש את השליטה.

 

 

מודי בן ש"ך מודי בן ש"ך

 

פלר הוא בעל השליטה בקבוצת כימוביל, אחת מהקבוצות הגדולות בארץ שמעניקה שירותי לוגיסטיקה והפצה של דלקים, כימיקלים ושמנים. בנוסף מחזיק פלר בחברת אמיליה פיתוח, שלה אחזקות בכמה חברות תעשייתיות, בהן יצרנית מוצרי הטואלטיקה קרליין, פלציב מקיבוץ עין הנציב המייצרת מוצרי פלסטיק, ו־13.5% ממקסימה שמייצרת ומייבאת גזים בתחום התעשיה. בעוד שמבחינת בן ש"ך ופלר מדובר בהשקעה אסטרטגית (פז סינרגית לפעילויות של כימוביל ואמיליה), מבחינת ברק וחוסידמן מדובר בהשקעה פיננסית.

 

דניאל חוסידמן, בעל השליטה בטרופר דניאל חוסידמן, בעל השליטה בטרופר

 

ברק, יזם הייטק לשעבר, מחזיק כיום ב־60% מקיסריה אלקטרוניקה רפואית ובתחילת 2014 מכר 40% ממנה לחברה האמריקאית קרפיוז'ן לפי שווי של 250 מיליון דולר.

 

חוסידמן ניסה ב־2013 להצטרף לנוחי דנקנר ומשפחת נקש ברכישת אי.די.בי, אך לבסוף נשאר מחוץ לקבוצה. חוסידמן הוא הבעלים של חברת טרופר, יצרנית כלי עבודה בתחום האלקטרוניקה, הגינון, התעשייה הכבדה והנגרות. החברה מעסיקה יותר מ־3,000 עובדים ופועלת ב־30 מדינות באירופה, אסיה, אמריקה הלטינית וארה"ב. בארץ חוסידמן פעל בעיקר בתחום הפילנתרופי, כשתרם עשרות מיליוני שקלים למוסדות שונים, בראשם בית החולים בילינסון.

 

גורמים נוספים מתעניינים בפז

פז מחזיקה בבית הזיקוק באשדוד, ב־274 תחנות תדלוק, ב־234 חנויות נוחות מרשת yellow, ב־51 מתחמים קמעונאיים וכן בחברת הגז פזגז. החברה, שמנוהלת על ידי יונה פוגל, היא חברת הדלק הגדולה בישראל. את 2014 סיימה ברווח נקי של 172 מיליון שקל, זינוק של 56% לעומת ב־2013, וחילקה דיבידנד של 500 מיליון שקל. ברבעון הראשון של 2015 הרווח הנקי עמד על 191 מיליון שקל, זינוק של 130%, בין השאר בעקבות מכירת קרקע בפי גלילות ב־237 מיליון שקל. ההון העצמי של החברה, נכון לסוף מרץ 2015, עמד על 3.2 מיליארד שקל ויתרת המזומנים היתה 140 מיליון שקל.

 

חוק הריכוזיות, שאושר בסוף 2013, מאלץ את בינו להיפטר מהאחזקה בפז או בבנק הבינלאומי. על פי החוק, מי שמחזיק בתאגיד ריאלי משמעותי, לא יכול להחזיק גם בתאגיד פיננסי משמעותי. תאגיד ריאלי משמעותי מוגדר ככזה שמחזור המכירות שלו גבוה מ־6 מיליארד שקל, ואילו גוף פיננסי משמעותי מוגדר ככזה עם מאזן גדול מ־40 מיליארד שקל. ב־2013 בינו החזיק ב־48.3% ממניות הבנק הבינלאומי, בשווי של 2.7 מיליארד שקל, וב־33% ממניות פז, בשווי של 1.9 מיליארד שקל. על פי ההערכות, בהמשך ינסה בינו למכור גם את השליטה בבינלאומי.

 

המגעים לרכישת פז מתקדמים בעצלתיים משלוש סיבות: סירובו של בינו להתפשר על מחיר המכירה, עלייה של 23% במניה בשנה האחרונה בעקבות שיפור ברווחי החברה ובעיקר פוטנציאל ההתרחבות המוגבל של החברה. ברכישת השליטה בפז מתעניינים גורמים נוספים, אולם המגעים מתקיימים כרגע בעיקר מול קבוצת בן ש"ך. כל הרוכשים הביעו עניין בעיקר בתחום חנויות הנוחות yellow, שאותו העריכו כבעל פוטנציאל התרחבות, ולא בבית הזיקוק או תחנות התדלוק עצמן.

 

בינו ושותפיו ביצעו חמישה מימושים במניות פז, ממרץ 2013 ועד מרץ 2015, במהלכם מכרו 22% ב־1.33 מיליארד שקל. בינו מחזיק כיום ב־23% ממניות פז בשווי 1.3 מיליארד שקל, משפחת אבלס מחזיקה ב־4.26% בשווי 255 מיליון שקל ומשפחת ליברמן מחזיקה ב־2.8% בשווי 168 מיליון שקל. בינו הצליח לשמור על מחיר של 570-540 שקל למניה בכל המכירות, שנעשו בשלבים מתוך מחשבה שכך יהיה קל יותר לבצע עסקה גדולה.

 

את המכירות ליווה בית ההשקעות לידר, בניהולו של עמית ורדי, שעל פי ההערכות מלווה את בינו גם במגעים כעת. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x