$
בורסת ת"א

יוני האדום: חצי מתשואת 2015 נמחקה

יוני ייזכר כחודש הגרוע ביותר בגמל, עם תשואה שלילית ממוצעת של 2.3%. חרף הירידות, התעשייה נמצאת בטריטוריה חיובית עם תשואה מצטברת ממוצעת של 2.7% בגמל ו־2.6% בהשתלמות

אורן פרוינד 07:0816.07.15

עדיין לא ידוע מתי תעלה הריבית בישראל ואם בכלל, אבל אפקט הודעת הריבית לחודש יולי, שדיברה על הערכות להעלאת הריבית ב־2016, הפך את יוני לחודש הגרוע ביותר בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות מתחילת השנה.

 

אלו סיימו את החודש עם תשואה שלילית ממוצעת של 2.3%, מחקו מחצית מהתשואה שרשמו מינואר, והעמידו את התשואה המצטברת הממוצעת בסוף יוני על 2.7% לקופות הגמל ועל 2.6% לקרנות ההשתלמות. עדיין תשואה נאה ביחס לתקופה של חצי שנה.

 

הפגיעה הקשה ביותר לתשואה של העמיתים ביוני הגיעה מכיוון האג"ח הממשלתיות שרשמו ירידות חדות בעקבות דבריה של נגידת בנק ישראל, קרנית פלוג, על פיהם מחלקת המחקר של הבנק מעריכה שהריבית תעלה בהדרגה ב־2016 עד לרמה של 1.25%. עד אותו יום היו משקיעים בתל אביב שסברו כי הריבית עוד צפויה לרדת, בין היתר בעקבות סקירות שהפיצו בנקי השקעות זרים בישראל שדיברו על הרחבה כמותית וריבית שלילית עד סוף 2015. התגובה בשוק הייתה חדה.

 

האג"ח הממשלתיות הצמודות רשמו במהלך יוני ירידה חדה של 4.4% ולמעשה מחקו את כל העליות שרשמו בחצי שנה הראשונה. האג"ח הממשלתיות השקליות רשמו במהלך החודש ירידה של 2.3% ועדיין נמצאות בשיעור של 0.8% מעל רמתן בתחילת השנה.

 

 

אלטשולר מדרדר לתחתית

מי שאיבדו מערכן הכי הרבה היו האג"ח בעלות המח"מ הארוך יותר, שנחשבות מסוכנות יותר בעולם של ריבית עולה. גופים שהיו בחשיפת יתר לאג"ח ממשלתיות ארוכות, כמו אלטשולר שחם, כלל ואקסלנס מצאו עצמם בתחתית הרשימה. גופים שהיו עם אג"ח בעלות מח"מ קצר, כמו הראל, ילין לפידות ומיטב דש, התברגו בראש טבלת התשואות ביוני.

 

למעשה, כל קופות הגמל סיימו את יוני בירידות שערים. את הירידה הנמוכה ביותר רשמה קופת הגמל הכללית של ילין לפידות עם תשואה שלילית של 1.83%. קופת גמל זו נמצאת עם שיעור חשיפה נמוך למניות ביחס לשאר המתחרים, ולאור העובדה שמדד ת"א־25 ירד במהלך יוני ב־2.3%, היא סיימה את החודש בראש הטבלה. מי שספגה את המכה הקשה ביותר ביוני היא קופת הגמל הכללית של אלטשולר שחם, שרשמה תשואה שלילית של 2.76%, ואיבדה 60% מהתשואה שעשתה מתחילת השנה. עם זאת, מתחילת השנה קופות הגמל של אלטשולר עדיין הניבו תשואה של 2.9%. אלטשולר שחם נגע גם מהחשיפה למניות הנדל"ן המניב שרשמו ירידה חדה של 9% (מדד נדל"ן־15) במהלך יוני בעקבות הציפייה לעלייה בריבית.

 

התמונה הייתה זהה גם בכל קרנות ההשתלמות. גם שם כל הגופים הניבו תשואה שלילית וילין לפידות הציג את הירידה הנמוכה ביותר (1.83%-) שהעניקה לו את המקום הראשון בטבלת התשואות לחודש יוני, כאשר מתחילת השנה ילין לפידות הניב תשואה של 2.06%. אלטשולר שחם תפס את המקום האחרון גם בקרנות ההשתלמות, עם תשואה שלילית של 2.81% ביוני ותשואה מצטברת של 2.7% מתחילת השנה.

 

אלדובי מאמין במניות

אילן ארצי, מנהל השקעות ראשי בהלמן אלדובי, שתפס את המקום השלישי ביוני עם תשואה שלילית של 1.97%, חושב שהגיע הזמן להאריך מח"מ אחרי הירידות הגדולות באג"ח. "מתחילת השנה חשבנו שכיוון האג"ח הוא לירידות ולכן היינו מאוד שמרניים. בתחילת השנה קיצרנו מאוד את המח"מ של תיק האג"ח שלנו אבל אחרי הירידות החדות החלטנו להאריך את המח"מ בהדרגה", אמר ארצי.

 

בהתייחסו לשוק המניות אמר ארצי: "גם שם אנו נוקטים גישה זהירה. אנו במשקל חסר מאוד משמעותי בשווקים מתעוררים. מנגד, יש לנו אחזקה גבוהה במניות בישראל. חצי מתיק המניות שלנו נמצא בישראל בניגוד לשנים קודמות שחלק מהותי היה במניות בחו"ל. השוק הישראלי נראה לנו עם תנודתיות נמוכה ועם מחירים סבירים.

 

אך לצד החשיפה הגבוהה יש לנו גם הרבה הגנות על מניות. יש לנו הרבה אופציות פוט שמגינות עלינו מירידות שערים חדות שעלולות להיות אחרי כמה חודשים טובים של עליות בשוק המניות. עם זאת, אנחנו עדיין חיוביים לגבי שוק המניות בישראל ובעולם. לגבי האג"ח אנו חושבים שהריבית בארה"ב תעלה ולכן אני חושב שצריך להיות מאוד זהירים. צריך להיזהר ממוקשים משווקים מתעוררים כמו ברזיל וסין. יש לנו חשיפה מאוד נמוכה לסין ויש לנו משקל חסר מאוד משמעותי. זה נתח מאוד קטן מהתיק שלנו. באשר למניות נדל"ן מניב אנחנו חושבים שזה אחד הסקטורים שייפגע מעליית ריבית, שהסקטור מתומחר גבוה מידי ולא אוהבים אותו".

 

ברק בנסקי, מנהל השקעות ראשי בחיסכון ארוך טווח במיטב דש, שהתברג למקום השני בטבלה של יוני עם תשואה שלילית של 1.91%, חושב שהדרך לקבל תשואה טובה כיום היא במניות ולא באג"ח. "כמו שהערכנו מזה זמן רב, ראינו בחודש יוני שאין פיצוי הולם באג"ח הארוכות. ראינו את הסיכון מתממש באג"ח הארוכות ואנו לא היינו שם. אנו עדיין חושבים שנכון לקחת סיכון יותר דרך מניות ולא דרך אג"ח ממשלתיות. הגדלנו בצורה הדרגתית מח"מ כי היו עליות בתשואה. אבל בכל מקרה, אנו לא תומכים של מח"מ ארוך.

 

"התיק הגלובלי שלנו מפוזר ולא שינינו אותו. יש לנו חשיפת חסר בארה"ב. בסין אנו חשופים דרך הונג קונג כי התמחור של אותן מניות בסין היה הרבה יותר יקר, ולכן אנו נחשפנו דרך המניות בהונג קונג שם התמחור הרבה יותר זול סביב מכפיל 8.5. אנחנו חושבים שזו אחזקה טובה עם ערך ולכן ממשיכים להחזיק בה". בהתייחסו לריבית אמר בנסקי: "אנחנו לא חושבים שיש מקום להורדת ריבית בישראל. לדעתנו יש דרכים אחרות לטפל בשער החליפין. מנגד, אני לא חושב שהריבית תעלה בקצבים שבנק ישראל אמר. אבל בהחלט יש מקום להעלאת ריבית לפי שיעורי הצמיחה במשק".

 

אג"ח בנקים בחו"ל

עופר נרגסי, סמנכ"ל וסגן מנהל חטיבת ההשקעות בהראל ביטוח ופיננסים, נהנה גם הוא מחשיפה נמוכה לאג"ח במח"מ ארוך והניב לעמיתים שלו תשואה שלילית של 2% ביוני ואת המקום הרביעי בטבלת התשואות. "היינו במח"מ קצר וזה עזר לנו" אמר נרגסי, "הייתה לנו גם חשיפה מנייתית נמוכה ולכן נפגענו פחות מהמתחרים.

 

הדבר הנוסף שעזר לנו זה החשיפה שלנו לנדל"ן, תשתיות ופרייווט אקוויטי. אני מדבר על פרויקטים שלנו בנדל"ן מניב ולא במניות של נדל"ן. לדוגמא מרכז מסחרי G כפר סבא לא הושפע מהירידות החדות בשוק האג"ח. אנחנו עדיין חושבים שמחירי האג"ח מאוד גבוהים והתשואה נמוכה מדי למרות הסיכון.

 

תהליך עליית הריבית שצפוי לקראת סוף השנה בארה"ב יאיץ את המגמה הזאת ולכן אנחנו עדיין לא מאריכים מח"מ בצורה משמעותית ונמצאים במח"מ קצר. אנחנו ממשיכים לחפש השקעות לא סחירות בנדל"ן, תשתיות ואשראי וממשיכים לפזר את ההשקעות שלנו גם לאג"ח בחו"ל, שם יש היום הזדמנויות בסקטור הבנקים בארה"ב ואירופה, גם במניות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x