$
שווקי חו"ל

דיווח שוטף

לאחר השיתוק במסחר: וול סטריט ננעלה בירידות

המסחר נפסק ב-18:32, וחודש כמעט ארבע שעות לאחר מכן; לפי הודעת הבורסה מדובר בתקלה טכנית ולא במתקפת סייבר; הנאסד"ק, בו המסחר נמשך כרגיל, רשם ירידה של 1.8%; דאו ג'ונס ירד ב-1.5%, S&P 500 איבד 1.7%; מוקדם יותר קרקעה יונייטיד איירליינס את מטוסיה בשל תקלת מחשב, אך זו תוקנה

כתבי שוק ההון 23:0308.07.15
דיווח שוטף מהמסחר באסיה, אירופה ובניו יורק: העדכונים החשובים, המניות הבולטות, שוק הסחורות, אגרות החוב, ועדכוני האנליסטים

 

ניקיי האנג סנג שנגחאי דאקס קאק פוטסי דאו ג'ונס נאסד"ק S&P 500

 

בהכנת הידיעה משתתפים מיקי גרינפלד, גיל קליאן ושי סלינס

 

 23:00 - המסחר ננעל בירידות שערים

 

וול סטריט ננעלה באדום לאחר יום יוצא דופן, בו המסחר נפסק ב-18:32, וחודש כמעט ארבע שעות לאחר מכן. הנאסד"ק, שהמסחר בו נמשך כרגיל, רשם ירידה של 1.8%. דאו ג'ונס ירד ב-1.5% לרמתו הנמוכה מאז פברואר. S&P 500 איבד 1.7%. ברקע למסחר: המשך חששות המשקיעים מהצניחה בבורסות בסין, וכן מהמצב הלא ברור לגבי עתידה של יוון בגוש היורו.

 

22:10 - המסחר ב-NYSE התחדש

 

הנאסד"ק, בו המסחר נמשך כרגיל, רושם ירידה של 1.6%; דאו ג'ונס יורד ב-1.1%, S&P 500 משיל 1.3%.

 

21:55 - לאחר כמעט ארבע שעות: המסחר בניו יורק צפוי להתחדש ב-22:10

 

כך לפי הודעת NYSE.

 

21:35 - הנפט נחלש

 

הנפט מסוג WTI נחלש - זה היום החמישי ברציפות. היום איבד הזהב השחור 1.3% לרמה של 51.7 דולר לחבית, ובחמשת ימי המסחר האחרונים איבד 13% לשפל מאז ה-10.4. הנפט מסוג ברנט עלה ב-0.4% ל-57.1 דולר לחבית. ברקע למסחר: הנפילה בשוקי סין והחשש שהאטה כלכלית במדינה תפגע בביקוש לנפט, ומאידך עלייה באספקת הנפט בארה"ב. מינהל המידע על האנרגיה בארה"ב דיווח על עלייה של 400 אלף חביות באספקת הנפט הגולמי בשבוע שהסתיים ב-3 ביולי, זאת לעומת צפי לנפילה של 1.1 מיליון חביות.

 

21:15 - דיווח ב-CNBC: המסחר צפוי להתחדש בין 21:45 ל-22:00

 

הדיווח מצטט את נשיא NYSE תומס פארלי, שאמר כי יש "חשיבות קריטית" להשבת המסחר לפני מועד הסיום הרשמי - 16:00 ( או 23:00 שעון ישראל). לדבריו, "זה לא יום טוב. אני מרגיש רע עבור לקוחותינו, שצריכים להתמודד עם המפולת". הוא סיפר כי "פתחנו את המסחר כרגיל. כל המניות פתחו את המסחר בלי בעיה. בערך באמצע הבוקר התחלנו לראות דברים מדאיגים בנוגע לאופן שבו המסחר התבצע. הלרוחות לא קיבלו הודעות תשובה באופן המצופה".

 

21:10 - דו"ח הפד

 

רק אחד מעשרת חברי הפד בעלי זכות ההצבעה השנה היה מוכן להעלות את הריבית ביוני, אך הוא הביע נכונות להמתין "עוד ישיבה או שתיים", כך לפי דיווח של הבנק המרכזי של ארה"ב. שאר החברים אמרו שהם זקוקים לעוד ראיות לכך ש"ההתאוששות הכלכלית מספיק חזקה והתנאים בשוק העבודה איתנים דיים לשם השבת יעד האינפלציה בטווח הזמן הבינוני". כמה מחברי הפד הזהירו מפני העלאה "מוקדמת מדי" של הריבית. כשתתקבל החלטה על העלאת ריבית, חברי הפד הסכימו לפרסם הודעה נפרדת בנוגע לפרטים הביצועיים בעניין.

 

21:05 - הזהב מתחזק

 

הזהב עלה ב-1% ל-1,163 דולר לאונקיה, זאת על רקע היחלשות הדולר.

 

21:00 - אין מועד להשבת המסחר

 

ב-NYSE טרם קבעו מועד להשבת המסחר, כך מסרו בעלי תפקידים בבורסה ל"וול סטריט ג'ורנל". לדבריהם, הם לא ייחפזו בתיקון התקלה.

 

20:30 - טרם חודש המסחר, נאסד"ק יורד ב-2.5%

 

כמעט שעתיים ללא מסחר בבורסה הראשית של ניו יורק. מהנהלת המדדים דאו ג'ונס וS&P 500 נמסר כי במידה והמסחר לא יחודש עד השעה 21:30 הם יפרסמו הצהרה.

 

גם רשות ני"ע נכנסה לפעולה - הרשות בארה"ב הודיעה כי יצרה קשר עם NYSE בעניין השבתת המסחר והיא עוקבת אחר המצב מקרוב. 

 

 

 צילום: איי אף פי

 

19:45 - שעה לאחר הפסקת מסחר - עדיין אין עדכונים לגבי חידוש המסחר

 

NYSE היא בורסה המרכזת כ-20% מהמסחר בני"ע בניו יורק. בנאסד"ק נמשך המסחר - רושם ירידה של 1.5%. גם המסחר בחוזים העתידיים נמשך: דאו ג'ונס יורד ב-1%, S&P 500 משיל 1.3%; באירופה, המסחר ננעל בעליות של עד 0.8%.

 

19:15 - NYSE: "עובדים במרץ על מנת לפתור את הבעיות הטכניות"

 

תגובה רשמית של דוברות הבורסה של ניו יורק: "הפסקת המסחר החלה בשעה 11.32 שעון ניו יורק (18:32 שעון ישראל). אנחנו חווים בעיות טכניות ועובדים במרץ על מנת לפתור אותן המהירות האפשרית. נספק עדכונים נוספים ברגע שיתאפשר. נודיע על טרום מסחר מסודר ברגע שנתגבר על הבעיות". לפי ההודעה, אין מדובר במתקפת סייבר.

 

גם המשרד לביטחון פנים, הבית הלבן מסר כי "כנראה שלא מדובר במתקפת סייבר".

 

18:50 - דוברי הבורסה של ניו יורק מסרבים להגיב לבלומברג. נכון לעכשיו נמשך המסחר בבורסת נאסד"ק.   

 

 

ההודעה באתר הוול סטריט ג'ורנל ההודעה באתר הוול סטריט ג'ורנל

 

18:40 - דרמה בניו יורק: בורסת NYSE עוצרת את המסחר בכל ניירות הערך. טרם נמסרה סיבה.

 

עדכונים בהמשך. הסיבה הרשמית: "בעיה טכנית". אתר הוול סטריט ג'ורנל נפל - כנראה עקב עומס גולשים - אך שב לאוויר. מוקדם יותר היום קורקעו 3,500 מטוסי יונייטד איירליינס בשל תקלת מחשב, אך זו תוקנה.

 

18:25 - "כדור שלג המזין את עצמו ומונע מפחד והיסטריה"

 

אלדד תמיר מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן מתייחס למשבר בסין ולהשפעה על שוקי העולם: "אנו עדים להליך מסוכן אשר חווינו בעבר בשווקים שונים ובמקומות שונים. זה מעיין "כדור שלג" אשר מזין את עצמו ומונע מהרבה פחד והיסטריה ובשלב זה קשה לאתר נקודת תחתית, כל עוד הפחד מזין את התנהגות המשקיעים".

 

"הממשלה הסינית מנסה לבלום את הכדור, אך בינתיים ללא הצלחה. כרגע הסכנה מכונה כסיכון הסיסטמתי אשר בו מערכות פיננסיות יכולות לקרוס כתוצאה מירידות שווי, העדר תזרים, ואי-יכולת לשלם הלוואת הקשורות בשוק ההון. אני מאמין כי הסיכון הזה קיים, אך נמוך מאוד בשל העוצמה האדירה של הבנק הסיני המרכזי. למשקיעים אמיתים אשר יכולים לבנות תיק ארוך טווח, זוהי הזדמנות מעולה לקחת חלק בכלכלה השלישית בגודלה בעולם אשר צומחת בקצב גבוה, וכרגע במחירים ומכפילים אטקרטיביים", אמר תמיר.

 

18:00 - אופנהיימר: "הירידות בשוקי המניות נתפשות ככשלון של המפלגה"

 

התייחסות לירידות החדות בסין מבית ההשקעות אופנהיימר: "ההתערבות של הממשל הסיני בשוק המניות אינה חדשה, לאורך כל "הדרך" הממשל מעודד את העלייה בשווקים. בשל כך, הירידות בשוקי המניות נתפשות ככשלון של המפלגה, ולכן גוררות צעדים משמעותיים והתערבות ניכרת מצד הממשלה. בנוסף, ציבור שהפסיד כספים בשוק המניות עשוי לערער את ה"יציבות החברתית" שהינה אחד מיעדיה המרכזיים של המפלגה. האם הצעדים שנקטה ממשלת סין יתגלו כמטריה? או שצפוי להיפתח המצנח? נחכה ונראה".

 

 

 צילום: בלומברג

 

16:45 - ירידות של עד 1% בפתיחת המסחר בניו יורק

 

מיקרוסופט, הכריזה רשמית על סבב פיטורים נוסף שיכלול 7,800 עובדים, כחלק מהמאמצים להפחית בעלויות התפעול השוטף שלה. בנוסף הודיעה מיקרוסופט על מחיקת שווי בסך 7.6 מיליארד דולר - שקשורה לרכישת נוקיה אשתקד, עסקה בהיקף 7.2 מיליארד דולר בלבד.

 


 

13:20 - יוון מבקשת הלוואה

 

יוון הגישה בקשה רשמית לניציבות האירופית להלוואת חילוץ, כך מסר דובר בנציבות. שרי האוצר של גוש היורו מתוכננים לדון בההצעה בשיחת ועידה. בינתיים, מפלגות האופוזיציה ביוון קוראות לכנס פגישה נוספת של מנהיגי המפלגות שבה ידונו באולטימאטום האחרון שהציגו מנהיגי האיחוד האירופי. החשש הוא שמהלך לא נכון מצידה של יוון עלול להותיר אותה מחוץ לגוש היורו. "הקו האדום הלאומי הוא השתתפות ביורו ובאירופה. לממשלה יש את האחריות במשא ומתן, וציפרס צריך להשיג כפי שהבטיח הסכם שישאיר את המדינה בגוש היורו", מסרה מפלגת הימין-מרכז "דמוקרטיה חדשה".

 

12:40 - מיקרוסופט תפטר עוד עובדים 

 

הניו יורק טיימס מדווח כי מיקרוסופט צפויה להודיע בקרוב מאד על סבב גדול נוסף של פיטורים - שיצטרף למהלך פיטורים עליהם הודיעה החברה בשנה שעברה, שכולל כ-18 אלף עובדים. הסבב החדש יכלול עובדים מחטיבת החומרה ומיחידת הסמטארפונים שרכשה מיקרוסופט מנוקיה.

 

סאטיה נדאלה מנכ"ל מיקרוסופט סאטיה נדאלה מנכ"ל מיקרוסופט צילום: בלומברג

 

12:30 - שרודרס: הראלי בסין היה מהיר מדי

 

קרייג בותהאם, כלכלן השווקים המתעוררים בשרודרס, חושב כי: "השנה, עד כה, השוק הסיני סיפק את המסע המרגש ביותר עבור משקיעים - המדד היה בשלב מסוים גבוה בכמעט 60% מאז תחילת השנה, ועקף בקלילות את שאר השווקים המתעוררים כמו גם את שאר העולם, אבל המזל – התהפך. העיתוי של הראלי בשוק המניות היה במנותק מתהליכי יסוד כלכליים. נתוני הפעילות מתחילת השנה, פחות או יותר, איכזבו – בעיקר במרץ, דבר שלא היווה סביבה תומכת רווחים. יחד עם נתונים חלשים הגיעו הציפיות וההבטחות – של מדיניות התמיכה הממשלתית. זריקות הנזילות של הבנק המרכזי עזר במיוחד לבנות סנטימנט, ואת הלך הרוח המתאים שגרס כי כל נקודה בזמן שבה הנתונים מאכזבים היא אות לקנות עוד, וזו יכולה להיות תחילתה של בועה". 

 

12:20 - תמונת מצב מדדים

 

עליות באירופה: באירופה: קאק עולה ב-0.8%, דאקס עולה ב-0.3%, פוטסי מתחזק ב-0.4%, יורוסטוקס 50 ב-0.7%.

 

החוזים בניו יורק יורדים: החוזה על הדאו יורד ב-0.9%, על הנאסד"ק ב-1.1%, על S&P 500 ב-1%.

 

וול סטריט. החוזים בירידה של מעל ל-1% וול סטריט. החוזים בירידה של מעל ל-1%

 

12:10 - מדברים בפרלמנט האירופי

 

בשעה האחרונה החלה ישיבת הפרלמנט האירופי, שדנה בענייני יוון. דונלד טאסק אמר בפתיחה: "חוסר היכולת שלנו להשיג הסכם יוביל לפשיטת רגל של יוון ולחוסר נזילות של הבנקים", הוא מזהיר ומוסיף כי יהיו לכך השלכות על אירופה כולה. "עד כה נמנעתי מלדבר על תאריכי יעד, אבל אני אומר זאת כעת חד וחלק: הדדליין מסתיים השבוע".

מה דעתך על מניית MICROSOFT:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

12:00 - אקסלנס על כניסה מחודשת לשוק בסין

 

יניב חברון, הכלכלן הראשי באקסלנס: "השאלה החשובה ביותר כיום היא- מתי לחזור לשוק הסיני, אנחנו חושבים שהתנודתיות הגבוהה תימשך בטווח הקצר, אך בהחלט בוחנים נקודות כניסה מחודשת. אחרי הירידות החדות שהתקבלו בשבועיים האחרונים בשוק המניות הסיני וההכרזה על כניסתם של השווקים במדינה לשוק דובי, הרגולטור המקומי מחליט לנקוט בצעדים שמטרתם לעצור את הסחף השלילי. המשטר הסיני לא בוחל באמצעים ונראה שיעשה כל שביכולתו כדי לעצור את המפולת שהפכה לכדור שלג קשה מאוד לעצירה".

 

10:30 - אירופה פתחה בעליות לאחר נעילה צוללת בסין

 

פתיחה חיובית ליום המסחר באירופה: קאק עולה ב-0.6%, דאקס ופוטסי ב-0.4% ו-0.3% בהתאמה, יורוסטוקס 50 ב-0.5%. מניית ברקליס מטפסת בלונדון ב-3% לאחר פיטורי המנכ"ל (ראו עדכון מוקדם).

 

שנגחאי צללה היום ב-5.9%, האנג סנג בקריסה של 7.9%, ניקיי ירד ב-3.1%.

 

10:05 - ברקליס הדיח את המנכ"ל

 

מנכ"ל ברקליס אנתו'ני ג'נקיס (Antony Jenkins) הודח מתפקידו על רקע פרשת הליבור, לאחר שדירקטוריון הבנק הבריטי החליט כי נדרש שינוי בהנהגה. יו"ר הבנק ג'ון מק'פרלן (John McFarlane) ימלא את תפקיד המנכ"ל עד למציאת מחליף קבוע.

 

 

 צילום: בלומברג

 

10:00 - קריסה מוחלטת בסין

 

מדד שנגחאי צונח ב-6%, האנג סנג צולל ב-7%. ביפן בינתיים - טוקיו במינוס 3.1%.

 

9:40 - עלייה בנוסעים לאייר-פראנס

 

חברת התעופה הממוזגת אייר פראנס KLM דיווחה על עלייה של 0.2% במספר הנוסעים בחודש יוני (בהשוואה ליוני 2014) ל-8.2 מיליון. העלייה מיוחסת לזינוק בנוסעי חברת הלואו קוסט Transavia שמפעילה אייר פראנס KLM, שרשמה בחודש יוני גידול של 7.6% בפעילות. .

 

9:15 - רשות ני"ע בסין מודה: זו פאניקה

 

דובר רשות ני"ע בסין דנג גה (Deng Ge) אמר היום כי יש נכון לעכשיו "סנטימנט של פאניקה" בשוק. "נרשמה עלייה במימושי ענק בלתי רציונאליים, שהובילו למתיחות רבה בשוק המניות", אמר הדובר.

 

מוקדם יותר היום הודיעה הרשות כי החברה הממשלתית China Securities Finance (גוף רגולטורי המיועד בין היתר למימון פעולות בשוק) תגדיל את היקף הרכישות שלה בשוק, במטרה לתמוך במחירים. במקביל, הבנק המרכזי של סין הודיע כי יסייע למימון פעילות החברה הממשלתית. כאמור, הודעות אלה לא שינו את האווירה בשוק.

 

8:30 - הממשל הסיני לא מצליח לבלום את הנפילה

 

רוני יונסיאן, מנהל מחקר ני"ע זרים בלאומי שוקי הון: "למרות שלא נצפה בשנה האחרונה קשר ממשי בין הכלכלה למדדי המניות, הממשל הסיני חושש ממפולת שתמחק את כספי המשקיעים (שחלק גדול מהם לקח הלוואות כדי לרכוש מניות) והוא נוקט בשבועות האחרונים בסדרה של צעדים אגרסיביים על מנת לעצור את הירידות, ללא הצלחה יתרה. הצעדים האחרונים היו, בין היתר, חקירה שנפתחה בטענה למניפולציות במסחר במניות, כאשר עיקר הבדיקה תתמקד במכירות בחסר. בנוסף הוגבל המסחר היומי בחוזים על המדדים, הכלי העיקרי באמצעותו ניתן לבצע שורט על המניות בסין. עוד לפני כן ניסה הממשל לעצור את הירידות בשורה של צעדים שונים ומגוונים, ובהם אישור לקרנות הפנסיה לרכוש עד 30% מנכסיהן במניות, הפחתת ריבית, הקלה ב-Margin Lending (כלומר באפשרות ללוות כסף לרכישת מניות), הפחתה בעמלות המסחר, הפחתת קצב ההנפקות הראשוניות (ניסיון להפחית היצע בשוק) ועוד".  

 

גם אחרי המימוש שהיה מאז ה-15 ליוני, של כ-25%, המכפיל החציוני בסין כיום הוא מעט יותר מכפול מאשר זה של מדדי המניות המובילים בעולם. העובדה שגם כאשר הממשל הסיני מפעיל את כל התותחים הכבדים שלו ועדיין לא מצליח לתמוך בשוק המניות המקומי לא מסמנת טוב לבאות. מחירי המניות הגבוהים והתקררות הכלכלה הסינית תומכים גם הם במגמה השלילית. מוקדם עדיין לקבוע עד כמה תשפיע המפולת הסינית על העולם. על פניו, נראה שזו תופעה מקומית יותר מאשר גלובאלית", מוסיף יונסיאן.

 

 

7:50 - החברות הסיניות יוצאות מהמשחק

 

פאניקה בשוק הסיני. מאות חברות ציבוריות בסין נקטו הלילה במהלך דרמטי בניסיון להגן על עצמן, מול צלילת הבורסות במדינה. על פי דיווחים בתקשורת, לפני שנפתח המסחר הודיעו מנהלי יותר מ-40% מהמניות הרשומות בסין על השעיית המסחר בהן - בסך הכול למעלה מ-1,200 מתוך 2,808 מניות רשומות במדינה לא נסחרות בעקבות ההודעה. הפרסומים בתקשורת מסתמכים על דיווח באתר cninfo.com המדווח על השוק הסיני, ללא היתר של הרשות לנירות ערך בסין. על פי הדיווח, מדובר בהשעיית המסחר הגדולה בהיסטוריה של השוק הסיני.

 

מרבית החברות שהשעו את פעילות המסחר לא נימקו את צעדיהן, ובמקרים מעטים ניתן הסבר לפיו ההשעיה נדרשת לצורך פעולות שונות לארגון מחדש של ההון. ואולם ההערכות הן, כאמור, כי הצעד נועד בראש ובראשונה להגן על ערך המניות מול הצניחה החופשית של המדדים והמניות בשוק המקומי. על פי דיווחים ברויטרס, לרשויות בין סמכות לקנוס כל חברה במקרה שיתברר כי השעתה את המסחר במניה ללא סיבה מקצועית מוצדקת.

 

ביום שישי ננעלה בורסת שנגחאי בצניחה של 5.8%, ובכך השלימה צלילה של כמעט 30% בחודש האחרון, זאת אחרי פריחה שנמשכה 11 חודשים, ושבמהלכה זינקה הבורסה הסינית ב־150%. צניחה זו מיוחסת ברובה לנתוני הצמיחה המאכזבים שסיפקה הכלכלה הסינית שצמחה ב־5.6% ברבעון הראשון של 2015.

 

בתגובה, סין הורתה ביום ראשון להשעות את ההנפקות הציבוריות הראשונות (IPO), והקימה במקביל קרן לייצוב השוק - תוך קריאה למשקיעים לא להיכנס לפאניקה. בנוסף, 21 מחברות הברוקרים המובילות בסין התחייבו בשבת לרכוש מניות בשווי כולל של לפחות 120 מיליארד יואן (19.3 מיליארד דולר) כדי לסייע לשוקי ההון הסיניים להתייצב לאחר שרשמו ירידה של כ-30% מאז אמצע יוני. כעת, החשש הוא שדווקא ההתערבות הממשלתית הסינית עשויה לעורר את בהלת המשקיעים ולהוביל לבריחתם.

 

במקביל, בעיתון פיפל'ס דיילי, המשמש כשופר הרשמי של מפלגת השלטון, קראו למשקיעים להישאר רגועים, בטענה שמהלכים לייצוב השוק אורכים זמן. "במהלך התהליך הזה המשקיעים חייבים להישאר בטוחים וסבלניים, ולא לאבד את הראש ולהתבלבל בגלל החרדה והפאניקה", נכתב בעיתון.

 

7:20 - יוון-אירופה: הכל דיבורים

 

בתום שעות ארוכות של דיונים בבריסל, נשיא הנציבות האירופית ז'אן קלוד יונקר וראש המועצה האירופית דונלד טאסק מסרו הצהרה לתקשורת. לדברי טאסק, יוון תציג עד יום חמישי ה-9.7 רשימת רפורמות מעודכנת. ראשי כל 28 מדינות האיחוד האירופי יוועדו ביום ראשון, ה-12.7.

 

קנצלרית גרמניה אנגלה מרקל אישרה שיוון תגיש בקשה להלוואה ורשימת רפורמות חדשה שבכוונתה לבצע. "אנחנו מכבדים את תוצאות משאל העם. זה משא ומתן ארוך ואינטנסיבי". לדברי מרקל, "יוון צריכה להציג רשימת רפורמות ארוכות טווח, ורק אז נדון בצרכיה הפיננסיים לטווח הקצר". מרקל השיבה לשאלת הכתבים מדוע כל מדינות האיחוד האירופי ישתתפו בפסגה ביום ראשון ואמרה: "כולנו קשורים זה לזה". לדבריה, "ראש ממשלת יוון הבטיח להציג תוכנית מפורטת. יש לנו רק כמה ימים בכדי למצוא פיתרון". ביום ראשון תיערך פסגה בנושא יוון בהשתתפות כל 28 מדינות האיחוד האירופי.

 

7:15 - ירידות חזקות באסיה

 

הבורסות המובילות של אסיה רושמות הבוקר ירידות חדות, על רקע המשך המגעים ואי הוודאות בחזית היוונית-אירופית, במקביל לחששות מהמשך ההידרדרות של שוק המניות בסין - ולא פחות, עתידה הכלכלי של מדינת הענק. בשעה זו רושמת בורסת שנגחאי ירידה של 3.9%, טוקיו מאבדת 2.4% ומדד האנג סנג רושם בהונג קונג נפילה של 4.%.

 

 צילום: איי אף פי

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x