$
שוק ההון

אי.די.בי תנצל את הדחת בן־משה לשינוי התניות החובות לבנקים

אחרי שהדירקטוריון קיבל את הצעתו של אדוארדו אלשטיין להזרמה מיידית של 250 מיליון שקל, בתמורה להשארתו כיו"ר יחיד, הוקמה ועדה שתנהל מו"מ עם הבנקים ובעלי האג"ח ותגבש תוכנית עסקית חדשה. בן־משה יידרש לפנות את חדרו של נוחי דנקנר

גולן חזני 08:01 10.05.15

 

שלושה חודשים אחרי נפקת הזכויות שנערכה בפברואר, הצליח אדוארדו אלשטיין לתרגם את היקף אחזקתו (61%) באי.די.בי פתוח לשליטה בלעדית בדירקטוריון. ביום חמישי החליט הדירקטוריון להדיח את מוטי בן־משה, שותפו (16%) של אלשטיין לשליטה עד כה, מתפקיד היו"ר המשותף. מה שהכריע את הכף היה הצעתו של אלשטיין להקדים הזרמה של 159 מיליון שקל, שאותם התחייב להזרים ביולי, ובתוספת של 91 מיליון שקל, בתנאי שיישאר יו"ר יחיד באי.די.בי.

 

 

 

הדחתו של בן־משה התאפשרה אחרי שהדח"צים גיורא ענבר, מאיר שני ואלינה פרנקל הצביעו בעד ההדחה, ביחד עם שני נציגיו של אלשטיין בדירקטוריון. נציגיו של בן־משה, עו"ד יניב רוג ועודד נגר נמנעו. ההצבעה נערכה בהיעדרו של בן־משה, שאנשיו טענו כי מדובר במחטף לא חוקי. על פי הערכות, בן־משה יפנה לבית המשפט כדי לבטל את ההחלטה. לפי ההחלטה, אלשטיין אמור להזרים 150 מיליון שקל עד סוף יוני ואת יתרת הסכום בחודשים שלאחר מכן. ההזרמה של 150 מיליון שקל תעלה אותו לאחזקה של 65% בחברה, ואילו העלייה הנוספת תלויה בשווי החברה שייקבע לצורך ההזרמה בעתיד.

 

במקביל ייאלץ בן־משה לפנות את חדרו של דנקנר לאחר שהפך לדירקטור מן המניין וככזה איננו זכאי לחדר. כעת נותר לראות אם בן־משה יפנה את החדר מיוזמתו או שימתין להוראה של החברה, במקביל להתנהלות משפטית, מה שעלול להיות הליך מבזה. החברה צפויה גם לפטר את עודד גולן, עוזרו האישי של בן־משה.

 

שאלה מהותית נוגעת לשני הדירקטורים מטעם בן־משה: רוג שמשמש כעורך דין הצמוד שלו, ונגר. השניים נמצאים במלכוד, שכן כדירקטורים עליהם לקבל החלטות לטובת החברה ולא לטובת בעל השליטה לשעבר. התנגדות שלהם להצעה של אלשטיין היתה מעמידה אותם בחשיפה לתביעות אישיות, ומול איום זה הם צפויים לפעול גם בעתיד.

 

בן-משה ואלשטיין
בן-משה ואלשטייןצילום: אוראל כהן
תוכנית עסקית חדשה

 

עוד הוחלט בישיבת ההדחה על הקמת ועדה שתנהל מו"מ מול מחזיקי האג"ח, חובה של אי.די.בי כלפיהם מסתכם ב־2.5 מיליארד שקל ומו"מ עם הבנקים, שחובה של אי.די.בי כלפיהם עומד על 1.5 מיליארד שקל, על תנאי החוב והכנת תוכנית עסקית ופיננסית לחברה. מחזיקי האג"ח דורשים זה חודשיים הכנת תכנית עסקית כזו, אולם בשל הסכסוך בין אלשטיין ובן־משה לא ניתן היה להכין אותה. עתה יפעל אלשטיין באמצעות יועציו ובהם משרדי עו"הד אפשטיין וחודק להכנת תוכנית כזו. תוכנית דומה דורשים גם מחזיקי האג"ח של החברה־הבת דסק"ש. המשימה הבאה של אלשטיין היא לשחזר את ההישג שלו באי.די.בי פתוח גם בדסק"ש, וכאן צפויה לו מלחמה חדשה מול בן־משה שלו אותו מספר דירקטורים כמו לאלשטיין בדירקטוריון דסק"ש.

 

מי שהתניע את מהלך ההדחה היתה חברת הנאמנות הרמטיק, שמשמשת נאמן האג"ח של הסדרות הארוכות באי.די.בי. הרמטיק המנוהלת על ידי דן אבנון ומירב אורן־עופר פנתה בסוף אפריל לאי.די.בי, דרשה את הקדמת ההזרמה של אלשטיין לסוף יוני, ואיימה כי תפנה לבית המשפט אם ההזרמה לא תוקדם. בעלי האג"ח הארוכות חוששים מתשלום של 400 מיליון שקל שאמורה אי.די.בי להעביר ביוני לבנקים ולאג"ח הקצרות, ואשר העברתו תציב את הבנקים, בעיקר הפועלים, בסיטואציה שבה קיבלו את מרבית החזר החוב שלהם בעוד מחזיקי האג"ח הארוכות מצויים באיום תמידי לנוכח מצבה של החברה. כיום, השווי הנכסי הנקי של אי.די.בי פתוח לפי שווי השוק של החברות־הבנות כלל ביטוח ודסק"ש הנו שלילי — 158 מיליון שקל.

 

ל"כלכליסט" נודע כי הרמטיק שלחה בשבוע שעבר לאי.די.בי מכתב דרישה להקדמת ההזרמה, אולם משכה אותו יממה לאחר מכן בעקבות הודעה שקיבלה מהנכ"ל חיים גבריאלי כי היקף הכסף בקופת החברה גבוה יותר מזה שצוין במכתב, ומצבה טוב יותר. ביום רביעי שלחה הרמטיק מכתב נוסף ובו גם דרישה לזרז הגשת תביעה של אי.די.בי נגד בן־משה כדי לחייב אותו להזרים 196 מיליון שקל שאליהם התחייב במסגרת ההסדר להזרים עד סוף 2015, וממנה הוא מנסה להתנער בטענה שאלשטיין מימש בהזרמת ה־391 מיליון שקל בפברואר גם את חלקו. האיום של המחזיקים, בהובלתה של קרן קלירמרק, עשה את שלו. מחזיקי האג"ח קיבלו את ההחלטה בסיפוק, משום שהיא מביאה שקט פיננסי בחברה עד לסוף 2015, אולם הם ממשיכים ללחוץ להגיש תביעה נגד בן־משה בשל סירובו להזרים כספים בהנפקת הזכויות.

 

ניהול ישיבות לסירוגין

 

מאז השלימו את רכישת השליטה באי.די.בי במאי 2014, במסגרת הסדר החוב של החברה, שימשו אלשטיין ובן־משה יו"רים משותפים שניהלו את ישיבות הדירקטוריון לסירוגין. בן־משה מינה גם את עוזרו, עודד גולן, בשכר בעלות של מאות אלפי שקלים בשנה, מקופת החברה, ומיקם את משרדו בחדרו של בעל השליטה הקודם נוחי דנקנר. בניגוד לבן־משה, אלשטיין משלם לאנשים מהחברות האחרות שלו ולא מקופת אי.די.בי.

 

בהיעדרו של אלשטיין ששוהה רוב הזמן בארגנטינה מי שהיה דומיננטי יותר מבין השניים בניהול החברה היה בן־משה, כאשר המנהלים באי.די.בי, שנשארו ברובם מתקופתו של דנקנר, חששו ממנו ומילאו אחר רצונותיו גם כשהדבר בא בניגוד לעמדותיו של אלשטיין. עם הדחתו של בן־משה, אנשיו של אלשטיין בראשות שולם לפידוס, סאול צאנג והיועץ יריב פילוסוף, מנכ"ל גיזה זינגר, אבן יובילו את המהלכים בחברה. צאנג צפוי לעמוד בראש הוועדה למו"מ מול מחזיקי האג"ח והבנקים, שתמנה גם שני נציגים של אלשטיין ואת הדח"צים ענבר ופרנקל.

 

ההשקעה ירדה לטמיון

 

מאז העברת השליטה ועד פברואר הזרימו בן־משה ואלשטיין לקופת החברה 1.4 מיליארד שקל בחלקים שווים, מהם 300 מיליון שקל למחזיקי האג"ח לשעבר של אי.די.בי אחזקות. עם העמקת משבר הנזילות של אי.די.בי יזם אלשטיין בפברואר האחרון הנפקת זכויות, והזרים לבדו 391 מיליון שקל לחברה, בעוד בן־משה מסרב להשתתף בהנפקה. הזרמה זו הביאה להפרת הסימטריה בינו לבין בן־משה בהיקף האחזקה באי.די.בי, אבל בן־משה סירב לפטר את שני הדירקטורים שלו, כפי שמחייב במקרה כזה הסכם השליטה ביניהם, והמשיך לנהוג כשותף שווה בדירקטוריון. בכך, השקעתו של בן־משה באי.די.בי יורדת לטמיון, והוא יפסיד מלבד 700 מיליון השקלים שהשקיע, גם את ההשפעה שהיתה לו בחברה.  

x