$
בורסת ת"א

"הצעת ההסדר של מירלנד לבעלי האג"ח היא ביזיונית"

בעלי החוב תקפו בהאשמות את מנכ"ל החברה שהציג את מתווה ההסדר, לדחייה של 3.5 שנים בתשלומי חוב תמורת מניות וריבית מוגדלת. מנכ"ל מירלנד: "צריך להבין שהבנקים ברוסיה נמצאים בלחץ הן מבחינת רגולציה והן מבחינת התקשורת"

אורן פרוינד 17:5130.03.15

לראשונה בחייו הגיש היום (ב') אליעזר פישמן הצעת הסדר חוב למחזיקי האג"ח שלו בתל אביב. מי שכונה בשוק ההון הישראלי כ"חתול" שתמיד מצליח לחמוק מהסדר חוב ברגע האחרון, לא עמד בפני המפולת בכלכלה הרוסית שפגעה קשות בחברת מירלנד, זרוע הנדל"ן שבשליטת (86.7%) קבוצת כלכלית ירושליםהפועלת בשוק הנדל"ן ברוסיה.

 

אסיפת המחזיקים התקיימה בבית ציוני אמריקה בתל אביב, שם שמעו בעלי האג"ח על המתווה שגובש בין הנציגים שלהם, עוה"ד גיא גיסין ואיה יופה, לבין הנהלת מירלנד בראשות המנכ"ל רומן רוזנטל ויועץ החברה עו"ד אברהמי וייל. האווירה שהיתה רגועה בתחילת הסקירה של רוזנטל לגבי השוק הרוסי, התחלפה במהרה בצעקות וחילופי ההאשמות כאשר המנכ"ל החל להציג את מתווה ההסדר שנתקל בהתנגדויות של המחזיקים ויצטרך לעבור, כפי המסתמן, מקצה שיפורים נוסף.

 

שש סדרות האג"ח של מירלנד עדיין נסחרות במחירים של 40-35 אגורות שמשקפים את ציפיית המשקיעים לתספורת של 60%-65% על החוב. מחזיקי האג"ח הגדולים במירלנד הם הראל, פסגות, ילין לפידות, אי.בי.אי, מגדל ואנליסט.

 

מירלנד חייבת כמיליארד שקל (קרן + ריבית) למחזיקי סדרות האג"ח שלה שמועד פירעונן הסופי הוא 2017. בדצמבר 2014 עצרה החברה את כל התשלומים למחזיקים. על פי המתווה, מירלנד מציעה פריסה של תשלומי הקרן (916 מיליון שקל) לתקופה של שלוש וחצי שנים (עד 2020) בתמורה לפיצוי של 1.25% לכל סדרה, הקצאת 5% ממניות מירלנד לבעלי האג"ח ואופציה על 5% נוספים במחיר מימוש לא ידוע, שיגלם הנחה על מחיר השוק. בנוסף מציעה מירלנד כי הריבית ל־2015 והריבית ל־2014 שלא שולמה, ישולמו תשולם מייד עם חתימת ההסדר.

 

בעלות השליטה במירלנד, כלכלית ירושלים (30.5%), מבני תעשייה (40.2%) ודרבן (15.2%) מתחייבות מצידן כי ישתתפו לפי חלקן בהנפקת זכויות בהיקף של 15 מיליון דולר (12.5 מיליון דולר) ומסכימות להנחית את החוב שלהן באג"ח מירלנד שהן מחזיקות כלפי מחזיקי האג"ח אחרים. כלומר, במקרה של התאוששות במצבה של החברה בעלי החוב יקבלו את הכסף לפני בעלות השליטה. בנוסף מציעה מירלנד להעניק אופציה לבעלות השליטה, לפיה במקרה שהן יזרימו כסף לתוך החברה, הן יוכלו להגיע לאחזקה של עד 84% במניות החברה.

 

מחזיקי האג"ח מתנגדים להסדר המוצע בטענה שהזרמת ההון של בעלות השליטה והפיצוי שיקבלו בריבית אינם מספקים. המחזיקים גם לא אהבו את העובדה שבעלות השליטה יקבלו אופציות למניות נוספות.

 

אליעזר פישמן אליעזר פישמן צילום: עמית שעל

 

אודי קושל, אנליסט החוב של מגדל שוקי הון שהוביל את הקו הלוחמני באסיפה, תהה מדוע הוכנס הסעיף הזה למתווה, ורוזנטל ענה: "אם המצב ברוסיה לא יתאושש במהלך שלוש וחצי השנים הבאות, הזרמת ההון של בעלות השליטה באמצעות האופציה תאפשר לנו דחייה מינימלית וראשונית כדי שלא להתחיל מגעים להסדר חוב חדש". מחזיק אחר צעק לעברו: "מדוע צריך לתת מתנה לבעלי השליטה? הרי מה שיקבע את התאוששות החברה זה המצב ברוסיה ולא מה שיעשו בעלי השליטה". הרוחות התלהטו עוד יותר כאשר קושל לא קיבל תשובה לגבי הדין שיחול על ההסדר, שאלה שנותרה פתוחה לאור העובדה שמירלנד רשומה בקפריסין, פועלת ברוסיה ומגייסת חוב בישראל. רומן ענה כי "הנושא בדיונים ועדיין לא ברור".

 

אחד המוסדיים הגדולים שמחזיקים באג"ח מירלנד אמר ל"כלכליסט" שהצעת החברה להסדר היא ביזיונית: "רוב המוסדיים חושבים שהיא ביזיונית אבל אין להם את האומץ להגיד את זה בקול רם. ההסדר שהם מציעים הוא אופציה לשלוש וחצי שנים בחינם. אנחנו מתבקשים לשכב על הגדר בשביל בעלי המניות. אתה נותן לחברה לראות אם המצב ברוסיה הוא טוב או לא. אם הוא טוב, הם יכולים לממש אופציה ולחזור לשליטה של 84%".

 

כבר באסיפה שהתקיימה לפני שלושה חודשים אמר רוזנטל כי הוא צופה שמירלנד לא תעמוד באמות המידה הפיננסיות (קובננטים) כלפי חוב של 300 מיליון דולר (1.2 מיליארד שקל) לבנקים ברוסיה. תרחיש הזה אכן קרה, ורוזנטל אמר באסיפה אתמול כי מירלנד הגיעה להבנות מילוליות עם הבנקים ברוסיה לוויתור על אמות מידה אלה מבלי שהבנקים ידרשו פירעון מיידי של החוב. במילים פשוטות יותר, הבנקים ברוסיה, לדברי רוזנטל, החליטו שלא לחתוך את צינור החמצן לחברה וכרגע לא נשקפת לה סכנה מצדם. "בגלל המצב הבעייתי ברוסיה הבנקים מתנהגים אחרת", אמר רוזנטל למחזיקים. "ביקשנו מהבנקים שלא ישלחו לנו מכתבים, ואמרנו להם שאחרי שנגיע להסדר חתום עם מחזיקי האג"ח בישראל, נגיע להסדר כתוב גם איתם. צריך להבין שהבנקים ברוסיה נמצאים בלחץ הן מבחינת רגולציה והן מבחינת התקשורת".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x