$
מט"ח וסחורות

מלחמת האנליסטים: המחלוקת על מחיר הנפט רק הולכת וגוברת

מה יהיה מחיר הנפט מסוג ברנט ברבעון הרביעי? לפי פול הורסנל, אנליסט מסטנדרט צ'ארטרד, הוא יעמוד על 90 דולר לחבית; עמיתו פרנסיסקו בלנש מבנק אוף אמריקה סבור שהמחיר יהיה 58 דולר לחבית

בלומברג 18:5127.03.15

פול הורסנל, אנליסט מסטנדרט צ'ארטרד, צופה שמחיר הנפט מסוג ברנט יעלה ל-90 דולר לחבית ברבעון הרביעי. לעומתו אומר האנליסט פרנסיסקו בלנש מבנק אוף אמריקה שעד אז יעמוד מחיר הנפט על 58 דולר לחבית. לפני שישה חודשים, היה הבדל של דולר אחד בלבד בין תחזיותיהם של השניים. כעת עומד מחירו של הנפט מסוג זה על כ-58 דולר לחבית.

 

 

 

הפער הפתאומי בין השניים משקף מגמה ההולכת וגדלה - אנליסטים מתחום הנפט חלוקים בדעותיהם יותר ממה שהיו אי פעם בשמונה השנים האחרונות לגבי מגמת המחירים של הנפט.

 

האנליסטים לא צפו את הצניחה החדה שאירעה בנפט ושחתכה את מחירו בכמעט מחצית לאחר שגיאות בהפקה מפצלים מארה"ב הביאה את ההיצע העולמי לרמתו הגבוהה ביותר מזה שלושה עשורים.

 

 

אסדה באיראן. האם הסנקציות יוסרו? אסדה באיראן. האם הסנקציות יוסרו? צילום: רויטרס

 

אופ"ק, בהנהגתה של סעודיה - יצרנית הנפט הגדולה בעולם - זנחה את תפקידה המקובל, שבמסגרתו היא מתאימה את התפוקה לתנודות המחיר כדי לשמור על נתח השוק שלה. מהלך זה הותיר את האנליסטים חצויים בנוגע לשאלה תוך כמה זמן ועד כמה ייאלצו היצרניות בארה"ב להפסיק את פעילותן, כך על פי סוסייטה ז'נרל.

 

הורסנל רשם במכתב ב-23 במרץ כי התפוקה נופלת מהר יותר מהאומדנים המקובלים, מה שיגרום לעלייתם של המחירים. אולם, כנגדו טוען בלנש כי השוק עודנו במצב של היצע-יתר. "מה שלמעשה שינה את השוק הייתה החלטתה של סעודיה לחדול מלשמש גורם מאזן שתפקידו לשמור על רמת מלאים יציבה. האספקה בשוק הבין-לאומי תהיה גבוהה גם אם המצב בארה"ב ישתנה", אמר בלנש בראיון טלפוני לבלומברג.

 

בינואר נפל הנפט מסוג ברנט ממחיר השיא בשנה שעברה - 115.71 דולר לחבית, לשפל של שש שנים - 45.19 דולר לחבית. מאז רשם הנפט את התנודתיות החזקה ביותר שלו מאז 2009, כך על פי נתונים שבידי בלומברג.

 

התחזית החציונית של 39 אנליסטים שנסקרו מטעם בלומברג היא שהברנט יגיע למחיר ממוצע של 69 דולר לחבית ברבעון הרביעי. התחזית של הורסנל ל-90 דולר לחבית היא הגבוהה מכולן וגדולה ב-80% מהתחזית הנמוכה ביותר - 50 דולר לחבית - השייכת לאנדראס שפיר מביייריש לאנדסבאנק. זהו הפער הגדול ביותר שנרשם בתחזיות הנפט מאז הרבעון הראשון של 2007.

 

"ארה"ב - יצרנית תנודתית"

 

מדינות אופ"ק החליטו כאמור לא לשנות את מכסות הייצור במפגש הארגון בנובמבר, וזאת לאחר שהתפוקה בארה"ב זינקה ב-48% ב-5 השנים האחרונות לרמת ייצור של למעלה מ-9 מיליון חביות ליום.

 

"לטוב ולרע, ארה"ב כעת לקחה את תפקיד היצרנית התנודתית", אומר מייק וויטנר, חזאי בכיר וראש מחקר נפט בבנק סוסייטה ז'נרל בניו יורק. על פי וויטנר, מחירו של הנפט הגולמי ברבעון הרביעי יעמוד על ממוצע של 60 דולר. "יש כמה מאות חברות קטנות ובינוניות העושות את העבודה של אופ"ק", אמר בראיון טלפוני.

 

 

המלחמה בתימן המלחמה בתימן צילום: רויטרס

 

הצניחה במחירי הנפט הביאה לירידה של 45% במספר מתקני קידוח לחיפוש נפט בארה"ב, ומדובר בהאטה הגדולה ביותר שנרשמה אי פעם. ההפקה מפצלים בארה"ב תרשום את הצמיחה האיטית ביותר בלמעלה מ-4 שנים באפריל. כך הודיע מנהל מידע האנרגיה ב-9 במרץ.

 

"אנו עומדים על קרקע לא מוכרת. יש לנו אספק מפצלים - זהו מקור אספקה מאסיבי חדש שהוכנס לתוך עקומות המחיר והדבר באמת מאתגר את אופ"ק", אומר אריק לי, אסטרטג לשוקי נפט בסיטיגרופ.

 

לפני שנה אף לא אנליסט אחד צפה את נפילתו של מחיר הנפט בינואר אל מתחת ל-50 דולר לחבית. המחיר הממוצע של הנפוטמסוג ברנט היה 55 דולר לחבית ברבעון הראשון והתחזית הקרובה ביותר למחיר זה הייתה 85 דולר לחבית.

 

החשש הוא שהעימותים בתימן - שם מובילה סעודיה התקפות אוויריות נגד כוחות המורדים השיעים הנתמכים בידי איראן - יזלגו לאזורים סמוכים וישבשו את מהלכן של מיכליות הנפט היוצאים מהמפרץ הפרסי,שלחו את מחירי הנפט לעליות של עד 5.8% אתמול.

 

 

 

איומים אחרים על אספקת הנפט מגיעים מצד לוב, שם הלחימה חתכה את תפוקת הנפט ל-220 אלף חביות ליום בפברואר, לעומת 1.6 מיליון חביות ליום בתקופה שקדמה ללחימה שהביאה את קיצה את שלטונו של מועמר קדאפי. התקדמותו של דאע"ש במדינה זו עלולה לגרום לשיבושים נוספים באספקה. מצד שני, ייתכן שהסכם לגבי תוכנית הגרעין של איראן יביא להקלת הסנקציות עליה ויזרים עוד נפט גולמי לשוק.

 

עבור כמה אנליסטים שאלת המפתח נוגעת לביקוש. על פי התחזיות התוצר המקומי הגולמי הגלובלי אמור לצמוח ב-273% השנה - שיעור הצמיחה הגבוה ביותר מאז 2001. סוכנות האנרגיה הבינלאומית הגדילה את האומדנים שלה לביקוש השנה ב-75 אלף חביות ליום.

 

"מאד קשה לחזות רמה ספציפית של מחירי הנפט", אומר שפיר, " אף אחד הרי לא רוצה לצאת חזאי טיפש".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x