$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

דיסקונט מציע למוסדיים איגוח של אשראי לנדל"ן

הבנק מעוניין למכור את הסיכון בתיק האשראי למימון נדל"ן מניב, ובהמשך יבחן מכירת נתח מתיק שניתן למיזמים בתחום הסולארי. העסקה תאפשר לבנק לשחרר הון למתן אשראי חדש. זה האיגוח החמישי שמבצעים הבנקים בתוך חצי שנה

רחלי בינדמן 06:5825.01.15

בנק דיסקונט, בניהולה של לילך אשר־טופילסקי, פנה בשבועות האחרונים לגופים מוסדיים, בתי השקעות וחברות ביטוח, בהצעה למכור להם בעסקת איגוח חלק מתיק האשראי שלו בתחום הנדל"ן המניב. בהמשך יבחן הבנק גם מכירת נתח מתיק האשראי בתחום הסולארי - כך נודע ל"כלכליסט".

 

העסקה המבוקשת היא מסוג CLN - Credit linked note, שבה הגוף המוסדי שלוקח על עצמו את סיכון האשראי ישלם לבנק מראש את מלוא הסכום שהוא התחייב עליו. עסקה זו מאפשרת לבנק לשחרר הון לחיזוק כרית ההון העצמי שלו.

 

מימון למיזמים סולאריים

 

יחס הלימות ההון של דיסקונט עומד היום על 9.3%, והפיקוח על הבנקים דורש ממנו לשמור על יחס שלא יפחת מ־9%. בשבוע שעבר הורידה חברת דירוג האשראי הבינלאומית מודי'ס את דירוג הפיקדונות של הבנק מ־A3 ל־Baa1, ואת דירוג החוב שלו מ־Baa3 ל־Ba1, בין היתר מפני ש"בסיס ההון של הבנק עדיין אינו רחב מספיק, ולוחץ על יכולת הרווחיות שלו".

מה דעתך על מניית דיסקונט:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

תיק האשראי של דיסקונט בתחום הסולארי עומד על כמיליארד שקל, ובשנים האחרונות הוביל הבנק שורת עסקאות מימון לפרויקטים סולאריים. ב־2014 ביצע הבנק עסקאות מימון בהיקף 200 מיליון שקל. בפברואר 2013 העניק הבנק ליווי פיננסי לשני מיזמים סולאריים של חברת סופר סולאר (חברה־בת בבעלות מלאה של סופרגז מקבוצת גרנית הכרמל שבשליטת קבוצת עזריאלי) בהיקף של 140 מיליון שקל. במאי 2012 העניק הבנק לחברת אנלייט, מקבוצת יורוקום של שאול אלוביץ', הלוואה של 75 מיליון שקל לצורך מימון 80% מפרויקטים מתוכננים. מלבד זאת, מ־2009 הבנק מציע מימון להתקנות של מערכות סולאריות, לפרטיים ולמגזר העסקי, דרך שיתוף פעולה עם חברת אינטרדן. אין זו הפעם הראשונה שהבנק פונה בהצעה לגופים מוסדיים לרכוש ממנו סיכוני אשראי. בספטמבר האחרון חשף "כלכליסט" עסקת איגוח שהבנק הציע לשורה של גופים מוסדיים. דיסקונט ביקש אז לגלגל לגוף מוסדי הלוואה שהעמיד לחברת הנדל"ן גזית גלוב בהיקף של 100 מיליון שקל.

 

המוסדיים חשדנים

 

על רקע סביבת הריבית הנמוכה, גופים מוסדיים מתחילים לאחרונה לגלות עניין בעסקאות איגוח. בעסקאות אלה הגוף המוסדי נוטל על עצמו את סיכוני האשראי של הבנק במחיר נמוך יותר מהסכום שיוחזר לו בסופה של תקופת ההלוואה (שמורכב מסכום ההלוואה והריבית שנקבעה לה). עסקאות האיגוח תופסות תאוצה במקביל להתקדמות עבודתה של ועדת האיגוח שמוביל בנק ישראל, שאמורה להסדיר את עקרונות האיגו"ח בישראל. אולם, מכיוון שהוועדה מתרכזת בעיקר באיגו"ח משכנתאות, הבנקים והמוסדיים לא ממתינים למסקנותיה הסופיות, ומתחילים בביצוע עסקאות אלה.

 

לילך אשר טופילסקי, מנכ"לית בנק דיסקונט לילך אשר טופילסקי, מנכ"לית בנק דיסקונט צילום: רון קדמי

 

בספטמבר 2014, למשל, נחשף ב"כלכליסט" כי בנק הפועלים מכר לחברת הביטוח הפניקס הלוואה בהיקף של 50 מיליון שקל שניתנה לחברת הביטוח כלל.

 

 

החודש חשף "כלכליסט" עסקת איגוח בהיקף 100 מיליון שקל שנחתמה בין חברת הגמל של מיטב דש לבנק מזרחי טפחות, במסגרתה מכר הבנק חלק מסיכון האשראי שהוא מעניק ליהלומנים. המוסדיים מגלים עניין ברכישת הלוואות מן המוכן, ואילו הבנקים מחפשים דרכים לפנות הון למתן אשראים חדשים. עם זאת, הגופים המוסדיים נכנסים בזהירות לעסקאות אלו, ודורשים בשלב ראשון להיכנס להלוואות במח"מ קצר ובהיקפים נמוכים. יתרה מכך, המוסדיים מסרבים בדרך כלל לרכוש הלוואה בודדת, ומעדיפים לקנות נתח מתיק אשראי בתחום מסוים ודורשים מהבנק לשמור על נתח מהחשיפה (בדרך כלל לפחות 50%) עד החזר מלוא ההלוואה. זאת כדי להבטיח שהבנקים יימנעו מלמכור להם הלוואות שסיכויי החזרן נמוכים.

 

לדברי בכירים בתחום האשראי בגופים המוסדיים, האשראי האיכותי המעניין ביותר לתיקי הפנסיה הוא אשראי קמעונאי, כלומר זה שניתן לאנשים פרטיים (לדוגמה תיקי משכנתאות) ולעסקים קטנים. אלא שהבנקים לא מעוניינים לוותר על אשראי זה, והם טרם הציעו לגופים המוסדיים נתח ממנו.

 

מדיסקונט נמסר בתגובה: "הבנק מעוניין להעמיק את שיתוף הפעולה עם גופים מוסדיים במימונים שאותם הוא מארגן ומתפעל כחלק מאסטרטגיה ארוכת טווח".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x