$
מט"ח וסחורות

הדולר עולה: שינוי מגמה

הריבית בארה"ב תעלה רבות בטרם תעלה הריבית באירופה ובישראל ותתמוך בהמשך התחזקות הדולר

צבי סטפק 06:5017.11.14

התחזקות הדולר מול המטבעות האחרים בעולם, שנרשמה בחודשיים האחרונים, נמצאת בראשיתה. הריבית בארה"ב תעלה עוד רבות לפני שהריבית המדשדשת באירופה תעלה גם היא, והפער בתשואה בין אג"ח ממשלת ארה"ב לאג"ח ממשלת גרמניה, שעומד כבר כיום על כ־1.5% לשנה, יגדל בעתיד. המשך התחזקות הדולר מול היורו לרמה של כ1.20־ דולר ליורו עתיד להתבטא גם בהתחזקות הדולר מול השקל.

 

יתר על כן, הריבית בישראל תעלה, לפי כל הסימנים, רק אחרי שתעלה הריבית בארה"ב. שער השקל לעומת הדולר בעשר השנים האחרונות (למעט בשנתיים האחרונות, תקופת ההרחבה הכמותית בארה"ב שהסתיימה) הושפע מאוד מפערי הריביות בין ישראל לבין ארה"ב, ולכן צריך לצפות שההשפעה הזו תתחדש ותפעל לכיוון של פיחות.

 

בשורה טובה למשק

 

פיחות השקל בעת האחרונה מהווה נקודת אור עבור המשק הישראלי, שכן הוא משפר באופן משמעותי את כושר התחרות של המשק ואת רווחיות היצוא, שיפור שהוא חיוני לתעשייה המסורתית ולמועסקים על ידיה. בו זמנית, פיחות השקל מייקר את המוצרים המיובאים לישראל, אך בשלב זה לא צפויות להיות לו השלכות בעייתיות על האינפלציה, שכן הקשר בין שער הדולר (והיורו) לבין מדד המחירים לצרכן נחלש מאוד בעשור האחרון.

 

העלייה הקלה בכמה מסעיפי מדד המחירים לצרכן בשל הפיחות, כמו מחיר הנסיעות לחו"ל, אינה תביא לנסיקה חדה של המדד כולו, שכן כיום המשק הישראלי נמצא בסביבת אינפלציה אפסית ואף שלילית, ופיחות השקל דווקא מסייע לבנק ישראל להחזיר את האינפלציה לתחום הרצוי. פיחות השקל בארבעת החודשים האחרונים מול הדולר, מ־3.40 שקלים לדולר בסוף יולי ל־3.815 שקלים לדולר כיום, החזיר את הדולר לשער שהיה בסוף 2012. למעשה, השער של היום זהה אף לשער מלפני 16 שנה, בספטמבר 1998.

 

 צילום: שאטרסטוק

 

מעניין כי היחלשות השקל מתבצעת ללא עזרה מסיבית של רכישות מט"ח מצד בנק ישראל. שכן היא נובעת בעיקרה מהתחזקות הדולר בעולם, יחד עם הפחתת ריבית בנק ישראל, והתשואות לפדיון הנמוכות בישראל לעומת ארה"ב.

 

המוסדיים השקיעו בחו"ל וגידרו את הסיכון

 

המשקיעים המוסדיים בישראל הגדילו מאוד בשנים האחרונות את השקעותיהם בחו"ל. מדובר בעשרות מיליארדי דולרים שאמורים היו לסייע לפיחות השקל, אלא שהמשקיעים המוסדיים העדיפו לגדר את הסיכון המטבעי. הם הפכו את ההשקעה לשקלית ועיקרו ממנה את הרכיב המט"חי משום שחששו שהתחזקות השקל תפגע בתשואה שהם ישיגו. לאחרונה, הם כנראה מתחילים לשנות את מנהגם.

 

הפיחות שנרשם לאחרונה מחייב אותם לחשיבה מחודשת, וברגע שנוצר מומנטום, הוא עתיד לצבור תאוצה. לפיכך, מתוך השיקול של תשואה עתידית אפשרית וגם מתוך שיקולים של הצורך ביצירת פיזור בתיק ההשקעות, נכון יהיה לגוון את תיק ההשקעות בחשיפה מט"חית אחרי הרבה שנים בהן רכיב זה נזנח לטובת רכיבים אחרים.

 

הכותב הוא יו"ר בית ההשקעות מיטב דש

בטל שלח
    לכל התגובות
    x