$
בורסת ת"א

חשיפת כלכליסט

"הקבלה אמרה את זה לפני הכלכלנים: המשבר העולמי הוא רק המשך של הקודם. לכן חייתי במזומן"

תמלולי החקירה של בכיר בית ההשקעות מנורה רונן אביגדור ברשות ניירות ערך מעניקים הצצה להתנהלותו של מי שנחשד בקבלת שוחד בתמורה לרכישת מניות לתיקי הלקוחות

תומר גנון וזוהר שחר לוי 06:5406.10.14

בסוף חודש יוני 2011 הוסר צו איסור הפרסום על אחת החקירות הרגישות שניהלה רשות ניירות ערך בשנים האחרונות. על פי החשד, מנכ"ל מנורה פיננסים קרנות נאמנות, רונן אביגדור, קיבל שוחד בתמורה לרכישת מניות דלות סחירות לתיקי הלקוחות של בית ההשקעות. החשד ששיקול הדעת ברכישת מניות של מי שניהל מיליארדי שקלים של כספי ציבור הוטה בגלל טובות הנאה, זעזע לא מעט גורמים בשוק. תיק החקירה בפרשה שהגיע לידי "כלכליסט" כולל עדויות מרתקות על הדרך שבה התנהל מי שהיה אמון על רכישת ני"ע מכספי הציבור.

 

פלילית או לא, התנהלותו של אביגדור באותם ימים שנחשפת בראיות ובתמלילי חקירתו גורמת להרמת גבה. היא גם מעוררת שאלות על האתיקה המקצועית, ניגודי העניינים האפשריים ותרבות הניהול של אביגדור במנורה באותם ימים.

 

ההיכרות שלא היתה ואז היתה בין אביגדור ושני

 

בצעד חריג יחסית עבור הרשות נעצר ב־2011 אביגדור (49) למשך שבוע ימים שאותם העביר בין חדרי החקירות של הרשות בת"א לבית המעצר אבו כביר ביפו. אביגדור נחקר באזהרה גם בחשד לעבירות של מרמה והפרת אמונים בתאגיד, קבלת דבר במרמה ועבירות על חוק הייעוץ, שיווק וניהול השקעות. זמן קצר לאחר שנחשפה הפרשה עזב אביגדור את מנורה.

 

מה שהוביל לפתיחת החקירה הוא ההיכרות וקשרי העבודה של אביגדור עם שלומי שני, מתווך ני"ע מוכר בשוק ההון. האזנות סתר שביצעו החוקרים לטלפון הנייד של שני (47) ומעקב אחריו במשך כמה חודשים, הולידו שני תיקי חקירה עבים - מנורה ופרימיום. על פי החשד בפרשת מנורה, שני ניהל מערכת יחסים מושחתת לכאורה עם אביגדור שבמסגרתה נתן לו כספים וטובות הנאה שונות, בתמורה לכך שרכש ממנו מניות לקרנות הנאמנות במנורה שאותן ניהל.

 

ב־26 ביולי 2011 בשעה 6 בבוקר התדפקו חוקרי רשות ני"ע על דלת ביתו של אביגדור בת"א. לאחר חיפוש יסודי בביתו, התלווה אליהם אביגדור לחקירה. זאת לא היתה הפעם הראשונה שבה הוא ישב בחדרי החקירה ברחוב מונטיפיורי. בשנת 2010, במסגרת חקירה על מתווכי ני"ע בשוק ההון, הוא זומן למשרדי הרשות. בסוף אותה חקירה הוזהר כי יחסיו עם מתווכים בשוק ייבחנו מעתה על ידי הרשות בשבע עיניים.

 

בעת חקירתו הדגיש אביגדור שהוא ניתק את יחסיו עם מרבית הפעילים בשוק ההון. כשעלה שמו של שני בחקירה, הוא סיפר שמדובר במתווך שיודע לתפור עסקאות שבהן הוא רוכש מניות מחוץ לבורסה מגורמים שששים להיפטר מהן במחירי מציאה ומוכר אותן לבתי ההשקעות. כשעסקאות נעשות בשיטה זו, שער המניה בדרך כלל גם לא מושפע מהן. על עסקאות אלה גבה שני דמי תיווך מהמוכרים.

 

  צילום: ענר גרין

 

אביגדור ניסה תחילה למזער את היכרותו עם שני. אלא שככל שהתקדמה החקירה, אביגדור, ושני בחדר החקירות הסמוך לו, חשפו את סיפור היכרותם שחרג מקשרי עבודה רגילים: חברים טובים שמרבים להיפגש בבתי קפה ומסעדות ולשוחח, כדברי אביגדור, על "ספורט, ים, בחורות ובילויים". כן התברר שהם טסו לבילוי משותף בברלין ותכננו טיול לתאילנד.

 

על פי הראיות בתיק החקירה, בחודשים שקדמו לפתיחתה, ובהוראת אביגדור, רכשה מנורה לקרנות הנאמנות שלה משני חבילות של מניות שונות בעסקאות מתואמות ומדווחות. מדובר בעשר עסקאות שונות בהיקפים של מיליוני שקלים. המניות שנרכשו משני, כגון אאורה, גרין, מולטימטריקס, רילון ואי.טי.ג'י.אי, היו דלות סחירות. חלק מחברות אלה כבר נמחקו מהמסחר בבורסה. על פי הראיות בתיק, על אחת העסקאות - מכירת מניות אאורה למנורה - גזר שני קופון של 71 אלף שקל.

 

כשהציגו החוקרים את הנתונים לאביגדור, הוא סיפר שהחליט להתרחק משני לאחר שזה הפציר בו לרכוש לקרנות מניות שלא רצה בהן. "הוא ניג'ס לי הרבה עם חבילה ספציפית של איזה 650 אלף שקל", אמר אביגדור בחקירתו. "הוא השתמש במשפטים כמו 'לא עוזבים אחים פצועים בשדה הקרב'. בסוף הוא (שני - ת"ג וזש"ל) אמר לי 'זה ישתלם לך ברמה האישית'. בשלב שהצעה הופכת מפורשת כזאת, אני לא נוגע יותר בבן אדם".

 

בין איש משפחה ופיננסים: החיים הכפולים של אביגדור

 

חוקרי הרשות שניהלו מעקב אחרי שני למדו כי בסמוך למפגשים החבריים של השניים בבתי קפה בת"א, נהג לעתים אביגדור להיכנס לסניף מזרחי טפחות הסמוך למשרדי מנורה שבו, כך הסתבר במהלך החקירה הסמויה, החזיק כספת אישית. ביקוריו התדירים של אביגדור באותה כספת, בסמוך לפגישות עם שני ולעתים בימים שבהם נעשו עסקאות של מנורה מולו, עוררו את חשדם של החוקרים ששני "משמן" אותו כדי שירכוש ממנו מניות לקרנות הנאמנות שניהל.

 

הסבר אביגדור לביקורים בכספת הימם את החוקרים. אביגדור סיפר שהוא מתנהל בעיקר במזומן, כמעט ללא אשראי וצ'קים. "אני לא תמיד סומך על בנקים, אף שאני עובד בפיננסים. עשיתי משיכה כמעט גורפת של קופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלי". לחוקרים סיפר אביגדור שפדה 6–5 קרנות השתלמות ושתי קופת גמל שבהן צבר כספים, בהיקף כולל של 400–500 אלף שקל. "אתה, כמנהל קרנות נאמנות, החזקת מאות אלפים במזומן בכספת כדי לחיות מהם?", שאל מופתע החוקר יריב עמיעד. "אני כמנהל קרנות, ובאותו כובע כתלמיד קבלה, חושב שהמשבר העולמי היום הוא רק המשך של המשבר הקודם.

 

הקבלה אמרה את זה הרבה לפני הכלכלנים. שהמשבר הזה לא הולך להיעלם ושהבנקים בכל העולם היו אז בסכנה וגם היום בסכנה. אני חייב ללכת לפי צו הלב שלי, וצו הלב שלי היה הפוך למנדט שלי כמנהל השקעות. לכן התנזלתי בצורה משמעותית וחייתי במזומן".

 

"עשיתי את זה בלחץ", הצטדק אביגדור, "הראש הפיננסי שלי והראש האחר אומרים דברים הפוכים". הוא הוסיף כי "אולי זה נשמע מגוחך, אבל הסטייט אוף מיינד שלי היה לא לסמוך על הבנקים".

 

החוקר: "אתה מנהל קרנות בזמן שאתה חווה משבר אמון, אמרת את זה לחוסכים במנורה מבטחים? אמרת להם, 'חבר'ה, תשקלו לפדות את הכסף'?".

 

אביגדור: "סיפרתי לחלק מצומצם מהעובדים בחברה שבאופן אישי משכתי את הקרנות. לא השווצתי בזה".

 

חוקר: "למה לא המלצת להם שישדרו את זה ללקוחות? אתה איש פיננסי, מנהל שצופה משהו. יש לך אחריות לכספי ציבור שאתה אמון עליהם, והם מאמינים שאתה מנהל את זה בחוכמה.

 

אביגדור: "אני רשאי להיות בונקריסט באופי שלי. כן, מנהל קרנות הנאמנות של מנורה מושך את החסכונות הפנסיוניים שלו, בשיא המשבר, על פי צו לבו, הופך אותם למזומן וקונה דולרים, שקלים וגם זהב ושם בכספת כדי לא לשמור את זה בבית ולהסתכן".

 

שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך שמואל האוזר, יו"ר רשות ניירות ערך צילום: אוראל כהן

 

חוקר: "פק"מ, לא קיים דבר כזה?".

 

אביגדור: "לשיטתי אז, המערכת הפיננסית עמדה לקרוס".

 

חוקר: "אז לשיטתך, אם אתה כזה בן אדם ערכי, היית צריך להתפטר ולא לשרת את המערכת הזאת".

 

אביגדור: "מה אני אעשה, אני צריך לפרנס משפחה. אני חי בעולם כפול".

 

ניגודי עיניינים נחשפים במועדונים בברלין

 

החוקרים התקשו לקבל את הסבריו של אביגדור. הם הציגו לו דו"ח רישום של הבנק על ביקוריו הרבים בכספת ודו"ח מעקב שלפיו באחד הימים שבו בוצעה עסקה של שני מול מנורה, הוא נצפה מעביר לאביגדור חבילת שטרות. "סטפה של שטרות בסדר גודל של בין 10,000 ל־20,000 שקל", הטיח בו החוקר עמיעד. הוא הוסיף כי בחיפוש בכספת של אביגדור בבנק נתגלו עשרות אלפי שקלים ושעל חלק מהשטרות נמצאו טביעות אצבעות של שני. אביגדור המופתע טען שלא זכור לו שקיבל כסף משני.

 

במהלך הימים שנחקר ברשות דבק אביגדור בגרסה שלא קיבל שוחד או כספים משני, מלבד תשלומים קטנים במסעדות ועל קפה. עם זאת, כשהתקדמה החקירה, הוא סיפר שלמיטב זיכרונו קיבל משני באחד המקרים, כשהם עומדים באמצע הרחוב, החזר בשקלים של כמה מאות יורו על הלוואה שנתן לו כששהו יחד בגרמניה.

 

אותו בילוי משותף של שני ואביגדור בברלין, בנובמבר 2009, עמד בלב החשד שמנהל הקרנות של מנורה קיבל טובות הנאה מחברו המתווך. בנסיעה לשלושה ימים והשהייה במלון אינטר קונטיננטל בברלין, לדברי אביגדור, "הוצאנו שם לא מעט על מסעדות, יצאנו למועדונים שזה מאות יורו, עשינו שופינג. אבל כל אחד שילם על שלו". אלא שעל פי מסמכים שהציגו החוקרים לאביגדור בחקירה, תדפיסי כרטיסי אשראי ועדות של סוכנת הנסיעות של שני, מי ששילם על כרטיס הטיסה שלו היתה אשתו של שני. המלון בברלין, כך העיד שני, שולם באמצעות כרטיס האשראי שלו. אלא ששני הוסיף כי אביגדור החזיר לו את הכסף במזומן.

 

מה שהטריד את החוקרים הוא גם מועד הנסיעה המשותפת לברלין. "ב־12 וב־15 בנובמבר 2009 שני מוכר לקרנות שלכם במנורה ב־1.5 מיליון שקל מניות של אאורה ואינווסט", אמר החוקר לאביגדור. "שלושה ימים אחרי שביצעתם את שתי העסקאות, ואתה מבקר בכספת, אתם טסים יחד לברלין. שני משלם על הכרטיס שלך דרך אשתו. אתה מבין איך הכל נראה יחד? איך אנשים בשוק יסתכלו על זה?".

 

אביגדור: "זה לא נשמע סיפור טוב. שלומי לא מימן את הנסיעה לחו"ל, לא קצת ולא הרבה".

 

חוקר: "במקרה נוסעים לשלושה ימים?".

 

אביגדור: כמה עולה נסיעה לחו"ל ביחד? 2,500 יורו. מה הקשר בין זה לעסקאות שעושים אני לא מבין. מה, אני אידיוט? בדבר עם הנראות הגבוהה בעולם אני נותן לו לממן לי את כרטיס הטיסה ושיממן לי את המלון ושכולם יידעו? זה לא סביר. אתה צריך להבין שזה לא סביר".

 

לא רק הטיסה לברלין והבילוי המשותף העמידו, לטענת החוקרים, את אביגדור בניגוד עניינים. על פי עדויות שגבו מנחקרים אחרים בתיק, אביגדור ושני פעלו ביחד לסייע ליזמים שונים לגייס הון מתוך תקווה שיוכלו לגזור מכך קופון. אלא שאביגדור התעקש שהיה מדובר ביוזמה לגיטימית, שאין איתה שום בעיה, משום שהיא לא נגעה לעבודתו. הוא גם נחרד כשהוטחו בו עדויות שהוא ושני מתנהלים כמו שותפים. החוקר עמיעד הציג מייל ששלח אביגדור עצמו ליזם שפנה אליו וביקש לעניין אותו בתוכנה לגיוס הון והשמה לכוח אדם. במייל כתב אביגדור ליזם: "אני והשותף העסקי שלי, שלומי שני, מעוניינים להיפגש איתך, לרדת לפרטים ולתכנן אסטרטגיה לעתיד". במייל המשך שהעביר אביגדור לשני בנושא הוא כותב לו: "זאת עסקת התיווך שדיברנו עליה".

 

חוקר: "אתה מציג אתכם כשותפים".

 

אביגדור: "זה שחור על גבי לבן. זה כתוב, אני לא יכול להגיד אחרת. בתכתובת מייל קצרה אני מנסה להגיד לו שאני כאיש פיננסים ושלומי כאיש שיש לו ניסיון בתחום הריאלי וגיוס, רוצים ביחד להיפגש איתו. אז חיפשתי קיצורי הדרך".

 

מעו"ד איתן מעוז, המייצג את רונן אביגדור, נמסר: "אביגדור הכחיש את שיוחס לו והסביר שכל העסקאות שלגביהן נחקר בוצעו על סמך קריטריונים כלכליים, לפי נוהלי החברה ומדיניות ההשקעות של הקרנות הרלבנטיות, ובהתאם להחלטות ועדת ההשקעות של החברה. בעקבות אירוע אחד בו העלה שלומי שני רמיזה בנוגע לתגמולו של אביגדור, ניתק אביגדור את קשריו עם שני לחלוטין ובאופן מיידי, ומאז אינו בקשר עמו עוד. אביגדור מימן לעצמו את כל נסיעותיו לחו"ל, ולא עמד בשום קונפליקט ניהולי או מקצועי בניסיונות לגיוס משקיע בעסקה. באשר להעדפות ההשקעה האישיות, סוגיית הערכת הסיכון האישי והחשיפה לשוק היא עניין אינדיבידואלי ורגיש. מי שמגדיר לעצמו את חשיפתו לסיכון הוא לקוח בית ההשקעות, ואין כל סבירות בדרישה כי מנכ"ל בית השקעות ינהל את השקעותיו האישיות של משפחתו בהתאם למדיניות ההשקעות של הלקוחות".

 

מעו"ד ד"ר גיל עשת, המייצג את שלומי שני, נמסר: שני לא היה מעורב בכל קשר בלתי תקין עם רונן אביגדור, ולראיה, בשימוע שנערך בפני הפרקליטות, לא התבקשנו להגיב ולו לבדל טענה או חשד בקשר לעניינו של אביגדור.

 

שלוש שנים לפתיחת החקירה: הפרקליטות מושכת זמן

 

בפברואר 2012 עברו תיקי החקירה מהרשות למחלקת ני"ע בפרקליטות מחוז ת"א. בדצמבר 2013 נשלחו מכתבי שימוע לחלק מהנחקרים בשתי הפרשות, אלא שלגבי אביגדור עדיין לא התקבלה החלטה בפרקליטות. החודשים הרבים שחלפו מעוררים את השאלה מדוע מתמהמהת הפרקליטות לקבל החלטה.

 

מקורבי אביגדור מספרים שמי שהיה מנהל בכיר בשוק ההון וכותב טורים בכלי התקשורת, בהם גם "כלכליסט", נאלץ להפסיק לעבוד בתחום עד אשר תוסר העננה מעל ראשו – זמן ארוך לקבלת החלטה לגבי מי שפרנסתו תלויה בשוק ההון. את נוחי דנקנר, להבדיל, המואשם בהרצת מניות אי.די.בי, זימנה הפרקליטות לשימוע בטרם הגשת כתב אישום, כחצי שנה לאחר שתיק החקירה עבר אליה מהרשות. כתב האישום הוגש חצי שנה לאחר מכן. גורמים המקורבים לחקירה מעריכים שהתנהלות הפרקליטות מלמדת שהיא נוטה לסגור את התיק נגד אביגדור מחוסר ראיות.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x