$
שווקי חו"ל

החשש הגדול של השווקים הפיננסים בעולם: סקוטלנד תבחר "YES"

רוב מכריע של הפרשנים בעולם סבור כי היפרדות סקוטלנד מבריטניה תגרור ירידות בליש"ט, באג"ח הממשלתיות ובשוקי המניות. פרשן כלכלי בסקוטלנד שלא מתרגש מהתחזיות הפסימיות מגיב - הכל זו מדיניות הפחדה של ממשלת בריטניה

מיקי גרינפלד 15:5418.09.14

משאל העם בסקוטלנד בעיצומו, ואתרי החדשות בעולם מוצפים בכתבות וניתוחים. מנקודת מבט כלכלית ופיננסית, לבחירה בעצמאות או בהישארות תחת הדגל הבריטי יש אינספור השלכות. לקראת ההחלטה מציג "כלכליסט" מגוון טענות שפירסמו בימים האחרונים אנליסטים ופרשנים כלכלייים, בישראל ובעולם.  

אלכס זבז'ינסקי, הכלכלן הראשי במיטב דש סבור כי אישור העצמאות צפוי לגרור היחלשות במטבע האנגלי, עליית תשואות באג"ח הממשלתיות של אנגליה וירידות בשוק המניות. "כמו כן", מוסיף זבז'ינסקי, "צפוי אישור המשאל צפוי להשפיע לרעה על שאר השווקים באירופה, במיוחד בספרד, בה קיימות נטיות דומות לבדלנות".

 

גיא בית אור, כלכלן בכיר לשווקים גלובאליים בפסגות ממשיך את הקו של זבז'ינסקי וטוען שאם המשאל יעבור, קיימת סבירות לא נמוכה כי נראה בריחה של הון מהבנקים הסקוטים לעבר הבנקים הבריטים ובכך קיים סיכון ליציבות הבנקים. "במצב כזה, הבנק המרכזי של אנגליה (ה-BOE) עשוי להידרש להתערבות בשווקים. למעשה, גם אם משאל העם לא יעבור, אך על חודו של קול (כפי שמסתמן שאכן יקרה, לכאן או לשם), צפוי מעבר של הון מהבנקים הסקוטים לבריטים וזאת בשל החשש כי בעוד מספר שנים ילכו הסקוטים למשאל נוסף".

 

על פי בית אור, לתהליך זה ישנו תקדים. "בשנת 1995 נעשה משאל עם בקוויבק על היפרדותה מקנדה בו 49% אמרו "כן" ו-51% אמרו "לא". עצם קיומו של משאל העם ואי הודאות בעקבותיו הוביל לזליגה של פיקדונות מהבנקים המקומיים שנמשכה כמה שנים".

 

דגל אנגליה ודגל סקוטלנד. ממתינים להכרעה דגל אנגליה ודגל סקוטלנד. ממתינים להכרעה צילום: רויטרס

 

אך כאן לא נגמרות הבעיות, על פי בית אור. "ניצחון דחוק של המתנגדים נוטע אי ודאות בממלכה המאוחדת שכן הוא יהיה כדלק לקיום של משאר עם חוזר בעוד 3 שנים. כתוצאה מכך, מחזיקי החוב הבריטי עשויים לדרוש פרמיה נוספת על החוב בשנים הקרובות ובכך ממש להפריע להתאוששות הכלכלית יוצאת הדופן בבריטניה אשר עשויה אף לדחות את מועד העלאת הריבית עליה מדובר בתחילת השנה הבאה. אם שוב ניקח את קוויבק כדוגמה, בשנים שלאחר הכישלון של משאל העם, ההשקעה בקוויבק הייתה נמוכה משמעותית בהשוואה לשאר קנדה על רקע אי הודאות בקרב המשקיעים בנוגע לעתידה".

 

גם אם תהיה התנתקות - זה ייקח המון זמן

אורי גרינפלד, הכלכלן הראשי בפסגות אינו ממהר לקבוע גורלות: "כיצד עצמאות של סקוטלנד תשפיע על הכלכלה הבריטית עוד מוקדם מאוד לדעת וזאת מכיוון שבניגוד להרגשה העולה מצפייה ב"לב אמיץ", התנתקות סקוטלנד מהממלכה המאוחדת (שתהפוך להיות הממלכה המופרדת) אינו תהליך מהיר אלא כזה העשוי לקחת אפילו מספר שנים. במהלך השנים הללו ישבו בריטניה וסקוטלנד למשא ומתן ארוך על לא מעט נושאים שלהם השפעות כלכליות מהותיות כך שסביר להניח שעד ההתנתקות התנאים ישתנו שוב ושוב".

 

עוזי לוי, אנליסט בכיר באינפינטי, מדגיש בעיקר את הבעייתיות שבאי הוודאות. "אם ההצבעה לתהליך "ההתנתקות" בין סקוטלנד ואנגליה הייתה עוברת לפעילים בשוק ההון, ככול הנראה הייתם שומעים את התשובה הזו: "לא חשוב איך, העיקר שייגמר ומהר". התרגום לתשובה איננו משתמע לשני פנים, השווקים הפיננסים לא אוהבים אי וודאות. לשון אחר, בואו ונגמור עם זה כמה שיותר מהר, אנחנו כבר נסתדר עם התוצאות".

 

לוי מפרט את הסיכונים העומדים בפני סקוטלנד עצמאית. "רמת ההשתתפות בכוח העבודה מראה שביחס לסקוטלנד ושאר האזורים בבריטניה, לונדון התפתחה באופן משמעותי במרוצת השנים האחרונות. הבעיה היותר גדולה היא הגירה של מוחות, צעירים (כאלה שנותרו), חברות ויוזמות מסקוטלנד ללונדון במקרה של היפרדות. הסקוטים סבורים, או לפחות מציגים באתרים הממשלתיים כי היחס חוב תוצר שלהם עשוי להיות נמוך מזה של הבריטים. אבל לא לעולם חוסן, הם חייבים לקחת בחשבון את האוכלוסייה ואת הפריון בכוח העבודה שלהם. הם חייבים להבין שהשווקים ידרשו מהם פרמיית סיכון גבוהה מזו של לונדון ולפיכך עלות החוב שלהם תהיה גבוהה יותר. הכלכלה הבריטית גדולה וחזקה יותר ואם הסקוטים לא מעוניינים שהוויסקי יהיה מר יותר, או שהמפלצת מלוך נס תתגלה כיחס חוב/תוצר שלהם, עדיף להם לשקול ביתר שאת את המהלך אותו הם מעוניינים לקדם. כך או כך עדיף לקבל החלטות וכמה שיותר מהר", אומר לוי.

  

אגם לוך נס בסקוטלנד אגם לוך נס בסקוטלנד

 

מייק אליס, דירקטור ומנהל מחקר השקעות גלובליות בקבוצת פיוניר, הרחיב על ההתפתחויות האחרונות בליש"ט. "איננו מאמינים שסקוטלנד תיפרד מבריטניה ואינני צופה ששער הדולר-ליש"ט יגיע ל- 1.72 בשבועיים הקרובים. יש לזכור שהליש"ט התחזקה מאוד במהלך 2014. למעשה, שערה היום דומה לזה שהיה בדצמבר 2013", אמר אליס, והוסיף: "כולם ידעו מה המועד הצפוי של משאל העם כך שלתנודתיות בשבועיים האחרונים אחראים ספקולנטים ולא כוחות השוק. הופתעתי יותר מהתחזקות הלירה סטרלינג במהלך 2014 מאשר היחלשותו בשבועיים האחרונים. אנו מאמינים כי סקוטלנד לא תיפרד מבריטניה וכי שער לירה סטרלינג/דולר יישאר בטווח של 1.62 ל-1.66. אינני צופה עליה של 1.72 בשבועיים הקרובים".

 

הפרשן דיוויד ווידנר (David Weidner) מוול סטריט ג'ורנל התייחס לאיום שהושמע לפני כשבוע מצד ענקי הבנקאות הסקוטים Royal Bank of Scotland ו- Lloyds להעביר את מרכז האם שלהם ללונדון. תעשיית הבנקים של סקוטלנד מייצגת 8% מהתוצר של מרחב סקוטלנד. כך על פי הדוחות שמפרסם האוצר האנגלי. "מדהים עוד יותר – הבנקים הסקוטים מחזיקים בנכסים בשווי של 1,245% מכלל התוצר הסקוטי", אומר ווידנר, ומביא לשם השוואה את הבנקים האמריקאים, שמחזיקים כ-88% מהתוצר הלאומי. כך למעשה, אומר ווידנר, "עזיבת הבנקאות הסקוטית לטובת לונדון מקבילה להחלטה של אפל, בנק אוף אמריקה, בואינג ומקדונלד לעזוב את ניו יורק, לטובת טורונטו".

 

ווידנר תוקף את עמדת הבנקים וטוען כי בשורה התחתונה הם דואגים רק לעצמם, לא ללקוחות וגם לא יותר מדי לצרכים של השוק. העניין הוא פשוט - הממשלה האנגלית דאגה להם לחילוץ בתקופת המשבר הפיננסי - חילוץ שבמקרה הצורך, שהממשלה הסקוטית לא תוכל לתת. ובנק, כידוע, לא לוקח סיכונים.

 

"כל המכשולים שיעמדו בפני האיחוד הם פתירים"

אחד הטורים המעניינים יותר של תומכי העצמאות בחר בדרך מעט אחרת מזו של מרבית התומכים האחרים – אלה התמודדו עם האזהרות של הכלכלנים באמירה שכל המכשולים שיעמדו בפני האיחוד הם פתירים, בהידברות או כעניין של זמן. הפרשן הכלכלי יוצא גלזגו קרייג סטפן (Craig Stephen) כותב שמלכתחילה טיעון 'המכשולים שיעמדו'  הוא בלוף יחצ"ני של האנגלים.

 

על פי סטפן, בכך הסתכמה שיטת התעמולה של האנגלים בימים האחרונים: נפחיד את האנשים מספיק בכל הקשור לאיבוד הליש"ט, ושום דבר אחר כבר לא ישנה. "האמירה היתה ברורה – אתם יכולים לקבל את החופש שלכם, אך לא את הליש"ט שלנו", כותב סטפן.

 

לדבריו, בטיעון המטבע נכללת למעשה פרשנות אפוקליפטית לבחירה בעצמאות סקוטלנד – כל הבנקים והעסקים יברחו, המחירים יעלו, והמדינה הצפונית תיכנס לטלטלה פיננסית שתגרום לחורבן. "ההנחה שלהם היתה ככל הנראה כזו – אם נחזור על מנטרת המטבע מספיק פעמים, אולי היא תיתפס כאמת דתית".

 

לירה שטרלינג לירה שטרלינג צילום: גלעד קוולרצ'יק

 

סטפן דוחה בחריפות את נסיונות ההפחדה. "העובדה שאפשרו לטיעון המטבע להפוך למרכזי כל כך היא מביכה. הליש"ט היא מטבע בינלאומי, חופשי לשימוש למסחר בכל המדינות בעולם. במידה שבאופן מוזר וחידתי תחליט ממשלת אנגליה להגביל את הסחירות של המטבע, ההשלכות על לונדון יהיו חמורות.

 

סטפן אומר כי למעשה, סקוטלנד יכולה לבחור לעצמה כל מטבע אחר, אך לסטרלינג יש עדיפות, שכן כל מטבע אחר משמעותו תהיה הגדלת העלויות בסחר עם אנגליה השכנה. "זו גם הסיבה מדוע הסיעה המובילה את המאבק לעצמאות הודיעה לאנגליה כי במידה שיימנע ממנה החלק המשותף בנכסים הפיננסיים, ובכלל זה הסטרלינג, היא תגיב באי השתתפות בתשלום החוב הלאומי המשותף של בריטניה".

 

סטפן מסכם ואומר כי בכל הדיון על המטבע, לסקוטלנד יש עמדה מספיק חזקה. הוא מזכיר שלמרות שסקוטלנד מונה רק 10% מאוכלוסיית בריטניה, היא משתרעת על שליש מהשטח האנגלי, ושדות הנפט והגז תורמים 35 מיליארד שטרלינג להכנסות של בריטניה. "רק במקרה של איחוד מטבע בין שתי המדינות סקוטלנד תוכל לתרום למאזן התשלומים של בריטניה. אם שר האוצר האנגלי ג'ורג אוסבורן ימנע מסקוטלנד את השימוש בסטרלינג, משבר המט"ח שיעמוד מולו יהיה חמור יותר משאלת העצמאות", מסכם סטפן.

 

ג'ורג' אוסבורן, שר האוצר הבריטי. יחסום את השטרלינג? ג'ורג' אוסבורן, שר האוצר הבריטי. יחסום את השטרלינג? צילום: בלומברג

 

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x