$
בורסת ת"א

רשות ני"ע פרסמה קריטריונים לעבירת "השפעה בדרכי תרמית" בניירות ערך

הרשות הציגה שורה של תרחישים במסחר בבורסה שעשויים לעורר את חשד החוקרים לביצוע הרצת מניות. זאת בניסיון להציג לפעילים בשוק ההון את טווח הפעילויות האסורות בניירות ערך

תומר גנון 16:0410.09.14
רשות ניירות ערך פרסמה היום עמדת סגל (נייר עמדה) המפרטת התנהגות במסחר בבורסה שעשויה לעורר חשד לביצוע תרמית בניירות ערך. זאת במטרה להציג לפעילים, למתווכים ולסוחרים בשוק ההון את הפרשנות, המסתמכת על פסקי דין מהשנים האחרונות, מהי פעילות בדרכי תרמית בנייר ערך האסורה על פי חוק.

הרקע לפרסום עמדת הסגל הוא המונח הסתום "דרכי תרמית" המופיע בחוק. מונח זה אינו מפורט בחוק, ואינו כולל רשימה סגורה של מקרים שבהם התנהלותו של סוחר בניירות ערך מהווה עבירה. במהלך משפטים פליליים רבים הוא גם מוקד לוויכוח ולהתפלמסות בין סנגורי הנאשמים לתביעה. זאת משום שכל פעולת קנייה או מכירה עשויה להשפיע עקרונית על שער ניירות ערך. אלא שהפסיקה מהשנים האחרונות יצקה תוכן רחב למושג "דרכי תרמית", וכיום הוא אינו מוגבל לפעולות סרק בלבד שברור שמטרתן הרצה של מניה, אלא גם לעסקאות אמיתיות.

 

הבורסה בתל אביב הבורסה בתל אביב צילום: אוראל כהן

 

"הנסיבות המפורטות ברשימה", נכתב בעמדת הסגל, "הן דפוסים אשר התקיימותם מקימה חשד לתרמית במסחר בניירות ערך. מובן כי התקיימות הנסיבות אינה גוררת אחריה באורח אוטומטי פתיחה בחקירה, והן אך בסיס להפעלת שיקול דעת הרשות".

 

אז מהם ה"אורות האדומים" שעשויים לעורר את חשדם של חוקרי הרשות שמאחורי המסחר עומדת כוונה להשפיע או להניע אותם בדרכי תרמית?

 

1. עסקאות עצמיות - מכירה וקנייה בעת ובעונה אחת של אותו נייר ערך

.

2. עסקאות מתואמות - מכירה וקנייה של אותו נייר ערך, בידי שני אנשים או יותר, שנעשו תוך תיאום מראש בין הצדדים, והשפיעו על שער נייר הערך בבורסה.

 

3. ביצוע עסקאות כמצג שווא - ביצוע עסקאות במסחר תוך השפעה על שער נייר הערך, בין אם מתואמות ובין אם לאו, במטרה ליצור מצג שווא בדבר קיום מסחר ער בניירות ערך או שינויים בשערו.

 

4. מתן הוראות ללא כוונת ביצוע - הזרמת הוראות במסחר וביטולן לפני ביצוע, במטרה לטעת רושם כאילו יש היצע או ביקוש אמיתי בהגבלות שערים אלו ובכך להשפיע על שער נייר הערך.

 

5. השפעה על שער נעילה - מתן הוראות קנייה או מכירה, במטרה להשפיע על שער נייר הערך בשלב הנעילה.

 

6. השתלטות על נייר ערך לצורך השפעה על השער - הזרמת הוראות ו/או ביצוע עסקאות על-ידי גורם או מספר גורמים, תוך שיתוף פעולה, בניסיון ליצור עודף ביקוש או עודף היצע של נייר הערך, במטרה להשפיע באופן ישיר או עקיף על שערי הקנייה או המכירה של אותו נייר ערך וקביעתם.

 

7. שמירה על שער מינימום של נייר ערך - הזרמת הוראות או ביצוע עסקאות במטרה למנוע ירידת שער, בכדי למנוע תוצאות שליליות למנפיק, לבעל השליטה או לבעל אינטרס אחר בשער הנייר.

 

8. השפעה על השער לצורך שיערוך - קנייה או מכירה של נייר ערך, בסמוך לסיום תקופת דיווח, או תאריך חתך, באופן המשפר את שווי הנכסים או את שווי תיק ההשקעות/התשואות של, הגורם המדווח.

 

9. פעילות במסחר במטרה להשפיע על תוצאות אירוע משמעותי - הזרמת הוראות קנייה-מכירה בנייר ערך על מנת להשפיע על שערו, בסמוך לאירוע משמעותי, כאשר לשער יש השפעה על תוצאה של אירוע משמעותי זה (כגון מועד פקיעה של אופציות על מדד המעו"ף, מכרזי החלף, הרחבת סדרה וכדומה.

 

10. השפעה על שער נייר ערך במטרה להשפיע על נייר ערך קשור-נגזר, נייר על אותו עקום תשואות וכדומה) או השפעה על ני"ע בפלטפורמת מסחר אחת על מנת להשפיע על שערו, בפלטפורמת מסחר אחרת).

 

מנהל מחלקת החקירות של רשות ני"ע, אלי לוי מנהל מחלקת החקירות של רשות ני"ע, אלי לוי צילום: גיא אסיאג

 

עמדת הסגל מפרטת בנוסף מאפיינים שעשויים להיות רלבנטיים לצורך הפעלת שיקול דעת הרשות אם מדובר בתרמית בניירות ערך. "כל אחד מהם יכול לעמוד בפני עצמו או להיבחן יחד עם מאפיינים אחרים", מדגשים בעמדת הרשות". מהם הסימנים המעידים? היקף ההוראות או העסקאות; המידה בה הוראות הובילו לשינוי במחיר; היעדר שינוי בבעלות על נייר הערך או מהות כלכלית; המידה שבה הוראות או עסקאות בוצעו בפרק זמן קצר, תוך שינוי צד; מידת השינוי בשער אשר נוצר כתוצאה מעסקאות שבוצעו בסמוך לאירוע משמעותי; המידה שבה גורם או גורמים הפועלים יחדיו במסחר, הצליחו באופן רציף ועקבי להעלות או להוריד את שער נייר הערך.

 

"המטרה של נייר העמדה היא להנגיש לציבור את הפרשנות של בתי המשפט מה מותר ומה אסור לפי חוק", אמרה היום עו"ד ציפי גז, היועצת המשפטית של מחלק חקירות, מודיעין ובקרת מסחר ברשות. "פעילים בשוק ההון, בבתי ההשקעות וסוחרים פנו אלינו וביקשו לדעת מה מצפים מהם במהלך המסחר. המסחר הרי הולך ומשתכלל עם השנים והפעילים רוצים להבין טוב יותר איזה פעולות הן בעייתיות".

 

יוזמי עמדת הסגל הם מנהל מחלקת החקירות של הרשות, עו"ד אלי לוי, וראש יחידת בקרת מסחר, רו"ח זוהר לויתן. "רשויות בחו"ל ובאירופה, למשל באנגליה והולנד פרסמו נייר עמדה דומה וחשבנו לאמץ את זה גם בישראל", אומרת עו"ד גז. לשאלה מדוע כלל הפעולות האסורות אינן מפורטות בחוק אמרה עו"ד גז כי "שיטות התרמית זה משהו שכל הזמן מתפתח. רשימה סגורה של פעולות בחוק עשויה להקשות עלינו להתמודד בעתיד עם מניפולציות בניירות ערך שאולי אנחנו עדיין לא יודעים לזהות".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x