$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

"העיסוקים האחרים לא הפריעו לי לעשות מה שצריך בטבע"

פיליפ פרוסט, שיפרוש עד סוף השנה מתפקידו כיו"ר טבע, לא מבין את הביקורת נגדו. אף שהוא מכהן בחמישה דירקטוריונים שונים וכיו"ר בשלושה מהם, הוא מרגיש בנוח עם תפקודו בענקית התרופות הישראלית ומעדיף לדבר על חצי הכוס המלאה מבחינתו: הרישום המוצלח של אופקו למסחר בתל אביב

ניר צליק 07:0102.09.14
לפני שנה בדיוק הפתיע פיליפ פרוסט את המשקיעים בישראל והחליט לגייר את בבת עינו, הענקית האמריקאית אופקו העוסקת בפיתוח תרופות ומכשור רפואי, שאותה הקים לפני 17 שנה, ולרשום אותה למסחר בבורסה של תל אביב. אופקו נרשמה לפי שווי של כ־13 מיליארד שקל, ובאוקטובר 2013 שווייה כבר האמיר ל־17 מיליארד שקל. אך מאז היא חזרה להיסחר ברמות דומות לשווייה בעת ההרשמה.

פיליפ פרוסט מנכ"ל אופקו פיליפ פרוסט מנכ"ל אופקו צילום: בלומברג

 

אבל בניגוד למי המנוחות שעליהם זורמת אופקו, פרוסט, שכיהן במקביל כיו"ר טבע מאז מרץ 2010, חווה בשנה האחרונה לא מעט אתגרים מקצועיים חריגים, ולפני כחודשיים הודיע על כוונתו לעזוב את טבע עד סוף השנה. הודעה זו באה אחרי שפרוסט ספג ביקורת קשה לקראת אסיפת בעלי המניות של טבע שהתקיימה לפני כחודש. במהלך הטלטלה טבע נפרדה במהלך חריג בתעשייה מהמנכ"ל ג'רמי לוין, שמונה לתפקיד על ידי פרוסט, ובמקומו מינתה את ארז ויגודמן. לקראת האסיפה פרסם גלאס לואיס, גוף הייעוץ השני בגודלו למוסדיים האמריקאיים, מכתב שבו תקף את החברה, המליץ שלא לאשר את מינוים של חלק מהדירקטורים ומתח ביקורת חריפה על תפקודו של פרוסט. בגלאס לואיס הגדילו לעשות וכתבו כי אם פרוסט היה מועמד לבחירה חוזרת לתפקיד יו"ר טבע, הם לא היו תומכים בו. הסיבה: פרוסט מכהן במקביל בחמישה דירקטוריונים, כאשר בשלושה מהם הוא מכהן כיו"ר, דבר שמעיב על יכולתו למלא את מחויבותו לבעלי המניות של טבע. במכתב נאמר עוד כי ביקורת זו תקפה גם לגבי ארבע השנים שבהן כיהן פרוסט בתפקיד.

 

טבע? מעדיף יותר לדבר על אופקו

 

במלאת שנה להנפקת אופקו הסכים פרוסט, שאינו מרבה בראיונות לתקשורת הישראלית, להתראיין ל"כלכליסט". הוא העדיף להתייחס בראיון רק לפעילותו באופקו, ולשאלות המתבקשות הנוגעות לטבע פרוסט ענה קצרות. "אני לא חושב שהעיסוקים האחרים שלי הפריעו לי לעשות מה שצריך לעשות בטבע. אני מרגיש מאוד בנוח עם התפקוד שלי בטבע".

 

השנה האחרונה בטבע היתה סוערת במיוחד?

מה דעתך על מניית טבע:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

"הייתי אומר שזו היתה שנה מעניינת מאוד, אבל לא חריגה. בכל מצב בחיים יש עליות וירידות, וצריך לדעת להתמודד עם האתגרים האלה ולעמוד בהם. אם אתה אדם אופטימי, ואני אדם אופטימי, ההתגברות על האתגרים שהיא לא תמיד נוחה או נעימה, היא זו שגורמת לך להרגשה טובה. באשר לתפקיד היו"ר, לצערי אלי הורביץ לא היה מסוגל לכהן בתפקיד והסכמתי לכהן בו לזמן מסוים, וזמן זה הסתיים". הודעת הפרישה של פרוסט התחילה את המירוץ לכיסא יו"ר טבע, ואחד מהמועמדים הבולטים לתפקיד הוא סגן היו"ר, אמיר אלשטיין. אלא שייתכן כי אלשטיין הוא לא המועמד היחיד לתפקיד.

 

משיחות עם קרנות המשקיעות בטבע עולה כי ייתכן שבסופו של דבר המועמד יגיע מתעשיית התרופות העולמית. זאת, מאחר שמעל ל־30% ממניות טבע מוחזקות על ידי גופים אמריקאיים, שייתכן ויעדיפו להביא מועמד מנוסה מבחוץ. לשאלה מי המועמד הטוב ביותר לדעתו, עונה פרוסט בדיפלומטיות: "יש הרבה מועמדים טובים, ואני משאיר את זה לוועדה שמונתה בטבע".

 

צוק איתן? בוטח בהנהגה הישראלית

 

הראיון עם פרוסט התקיים בסמוך לתום הלחימה בעזה, ששיבשה את החיים בישראל, אך לדעתו, המצב הביטחוני לא ישפיע לרעה על פעילותה של אופקו. "מהבחינה הפרקטית, חלק מהאנשים שלנו נקראו למילואים, אבל אין לנו חשש בנוגע לפעילות אופקו במדינה ויש לנו ביטחון גדול בחברה. זה נכון שחלק מהאנשים בישראל ספגו פגיעות ויש תחושת סכנה וחוסר ודאות. אנחנו מרגישים רע על החיים שאבדו ועל אנשים שנפגעו, אבל יש לנו ביטחון גדול בהנהגה הישראלית ובהחלטות שהיא מקבלת".

 

זה שינה את התוכניות שלך להגיע לישראל?

"מבחינת התוכניות האישיות שלי, דבר לא השתנה. אני בטוח שאגיע לישראל כמתוכנן בנובמבר 2014".

 

בשיחות איתך, איך מגיבים המשקיעים כלפי המצב בישראל?

"אני יודע שלפעמים יש דאגה, אבל הם לא מראים את זה בשיחות שהם מקיימים אתי. רון פרושאור, שגריר ישראל באו"ם, הוא חבר קרוב שלי, ואני מנסה להתעדכן דרכו מדי פעם. כשאני מדבר עם אנשים בנוגע לעסקים, אז היחס הוא נורמלי לגמרי".

 

פרוסט (78) גדל בפילדלפיה עם שני אחיו במשפחה יהודית מסורתית. הוא למד ספרות צרפתית באוניברסיטת פנסילבניה, והוא בעל תואר דוקטור לרפואה מישיבה יוניברסיטי. את הסטאז' עשה פרוסט במרכז הרפואי מונטיפיורי בניו יורק ואת ההתמחות עשה בבית החולים של אוניברסיטת פנסילבניה.

 

ב־1972 רכש עם שותף את קי פרמסוטיקלס, שבה כיהן כיו"ר עד למכירתה ב־1986 ב־600 מיליון דולר. ב־1987 הקים עם כמה שותפים את חברת איווקס, יצרנית תרופות גנריות ומוצרים וטרינריים, והיה יו"ר ומנכ"ל החברה עד למכירתה לטבע תמורת 7.4 מיליארד דולר, אז הפך לבעל מניות בטבע ולסגן יו"ר.

 

במקביל לתפקידו בטבע, כאמור, הוא מכהן כיו"ר ומנכ"ל אופקו, כיו"ר חברת המשקאות קסטל ברנד וכיו"ר חברת האחזקות והשירותים לנדבורג ת'למן. פרוסט גם כיהן כיו"ר פרולור, חברת התרופות הישראלית שנרכשה (100%) על ידי אופקו באפריל 2013 תמורת 480 מיליון דולר.

 

רשמת את אופקו למסחר בתל אביב כי אתה מרגיש ציוני?

"אני בהחלט מרגיש ציוני, אבל זו לא הסיבה היחידה. בגלל שפרולור וחלק נכבד מהפעילות שלה היתה בישראל, הרגשתי שלמשקיעים המוסדיים תהיה אפשרות להשקיע במניה שלנו בצורה נוחה יותר מאשר אם היינו נסחרים רק בארה"ב. מהבחינה הזו, הרישום למסחר בתל אביב היה הדבר הטוב ביותר שיכולנו לעשות.

 

"יש משהו מאוד מעניין שחוויתי תוך כדי המעורבות שלי בישראל. בהתחלה הייתי מעורב בטבע שהוקמה על ידי חלוצים ומייסדי המדינה. בהמשך, הייתי מעורב בחברה כמו פרולור, שהוקמה על ידי ישראלים שנולדו במדינה וגדלו בה. ועכשיו, דרך אופקו, יש לנו פעילות של ייצור חומרים פעילים לתרופות בפיינטק (100%), שהוקמה על ידי כימאים שלמדו באוניברסיטת מוסקבה. אני שמח שראיתי את ההתפתחות של ישראל דרך הפריזמה הזו".

 

יש תלונות רבות לגבי הליך הרישום ולקשיים שחוות חברות במסחר בתל אביב. נתקלת בזה?

"לנו הליך הרישום היה התנסות חיובית מאוד. בעיניי זה טוב שיש יותר משקיעים שמכירים את החברה, בעקבות הרישום. אנחנו מקבלים הרבה הזדמנויות ורעיונות נוספים מישראל, וחלק מזה קשור לזה שאנחנו מוכרים יותר עכשיו בגלל שאופקו נסחרת בתל אביב".

 

איך תסכם את השנה הראשונה?

"אני חושב שאנחנו מקיימיים את ההבטחות שלנו. ראשית, דיברנו על זה שתהיה לנו תרופה למחלת כליות, ריאלדי, שתקבל אישור, שנועדה לטפל בחולי כליות שלב 3 ו־4 לפני דיאליזה - וזה קרה. שוק היעד הוא 12 מיליארד דולר. אנחנו מקווים לתפוס 10% מהשוק וזה יהפוך אותנו לחברה עם הכנסות של 1.2 מיליארד דולר רק בארה"ב, ויש הזדמנויות גם מחוץ לארה"ב.

 

"יש גם שורה של מוצרים מרכזיים שקיבלנו עם רכישת פרולור, כמו ההורמון לגדילה שבו אנחנו מתחילים ניסוי בשלב 3 במבוגרים ומסיימים שלב 2 בילדים, ולאחרונה הודענו על תוצאות ביניים חזקות. יש פה פוטנציאל הצלחה עצום וזה הולך להיות מוצר של מיליארד דולר בשוק פוטנציאלי של 3.5 מיליארד דולר שגדל ב־5% בשנה.

 

"מוצר נוסף שקיבלנו מפרולור הוא הפקטור 7 שנועד לטיפול בהמופיליה. זה מוצר שיש לו שוק של 1.5–1 מיליארד דולר, ואנחנו חושבים שהוא אף עשוי לגדול. מוצר זה נמצא בשלב קליני ראשוני יחסית, אך הוא קיבל מעמד של תרופת יתום באירופה לאחרונה.

 

"אחד המוצרים החביבים עליי הוא הורמון ה־Oxyntomodulin שאנחנו מפתחים. זה הורמון שמופק בגוף אחרי ארוחה ושולט על התיאבון ועל רמות הסוכר בדם. מוצר זה צפוי לעבור ניסויים בבני אדם בשנה הבאה. הלוקים בהשמנה מפתחים סוכרת, עיוורון ומחלות כליות, מה שמעלה בצורה חדה את העלויות של מערכת הבריאות. אם נוכל לשלוט בהשמנה, זו תהיה תרומה אדירה מצדנו לעולם. זו מולקולה שידועה זמן רב, אך הרבה חברות שניסו לפתח תרופות על בסיס המולקולה הזו נכשלו. אנחנו מאמינים שנצליח בניגוד אליהן.

 

"יש לנו גם מוצרי בדיקות כמו בדיקת דם שתנבא ברמה גבוהה סיכון לסרטן הערמונית. מדובר בשוק של מיליארד דולר בארה"ב. בנוסף יש לנו בדיקת דם שנועדה לבדוק ויטמין די בעיקר, שנותנת תוצאות בתוך עשר דקות מרגע עריכת בדיקת הדם. בארה"ב נערכות 7 מיליון בדיקות כאלה בשנה, וזה שוק של 3.5 מיליארד דולר.

 

"המוצר האחרון שאני רוצה להזכיר הוא ה־Rolapitant, שנועד למנוע בחילה שקשורה לכימותרפיה. יש לו יתרון בכך שגלולה אחת תעבוד ל־5–7 ימים. נתנו רישיון למוצר הזה לטיסארו תמורת 120 מיליון דולר ותגמולים של 20% מהמכירות. טיסארו סיימה בהצלחה את השלב השלישי של הניסויים, והיא תגיש את הבקשה לאישור בקרוב".

 

מעט מוצרים אבל עם פוטנציאל גבוה

 

איך דמיינת את אופקו כאשר הקמת אותה לפני 17 שנה?

"האמת היא שלא יכולתי לדמיין מה יקרה עם אופקו. אני אופורטוניסט, וכשיש הזדמנות טובה, אני מנסה לקחת אותה וזה חלק מהכיף. קשה לדעת אילו הזדמנויות יגיעו. לא חשבתי כמה שנים זה ייקח, אבל אני תמיד חושב על הטווח הארוך. הזמן עובר מהר מאוד כמו שכולנו נוכחים לדעת".

 

בגילך נשארו לך כוחות לזה?

"אני מאמין שאחרי רעב, הבעיה הכי גדולה של האדם היא להיות משועמם. אני מנסה אף פעם לא להיות משועמם ונהנה מכל מה שאני עושה. אם לא הייתי נהנה, הייתי מפסיק לעשות את זה".

 

איפה להערכתך תהיה אופקו בעוד חמש שנים?

"אני חושב שיש לחברה הזו הזדמנות להיות מיוחדת בגלל שאנחנו ממוקדים במספר קטן של מוצרים שלכולם יש פוטנציאל גבוה מאוד. זה מה שמאפשר להמשיך עם דברים עד הסוף ולהגיע למימוש ולהצלחה שלהם".

 

אתם חושבים על רכישות?

"אנחנו רואים כל כך הרבה הזדמנויות מעניינות, אבל צריך להתנגד להזדמנויות האלה לפעמים כי אי אפשר לעשות הכל. אנחנו נקנה משהו רק אם באמת אי אפשר לסרב לו, יש לו פוטנציאל גדול והוא מתאים למשהו שאנחנו כבר עושים".

 

אופקו תישאר חברה עצמאית?

"אני מייצג את בעלי המניות שלנו ותמיד אעשה את מה שטוב עבורם. מעבר לזה אין לי מה לומר".

 

מסר שתרצה להעביר?

"בעיקר רציתי להביע את שביעות הרצון שלי מהרישום המוצלח שלנו למסחר בישראל. הייתי מייעץ לחברות אחרות שלא עשו זאת להירשם בתל אביב. זו חוויה נעימה, ואני מאוד שמח על המהלך הזה".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x