$
בורסת ת"א

נפגעי המלחמה: תשואות הגמל וההשתלמות

אף לא קרן השתלמות אחת הצליחה לעבור את יולי בתשואה חיובית. פסגות חווה את הפגיעה הקטנה ביותר עם תשואה שלילית של 0.03%. אלטשולר שחם שנפגע מחשיפת היתר לחו"ל נפל לתחתית הטבלה

אורן פרוינד 07:1121.08.14

עדיין לא ברור מה היקף הנזק שיספוג המשק הישראלי כתוצאה מהלחימה בעזה. מה שכן ניתן לקבוע הוא כי האזרחים הישראלים ספגו ירידה ממוצעת של 0.41% בקופות הגמל וקרנות ההשתלמות שלהם במהלך יולי האחרון, לא רק בעקבות הלחימה אלא כתוצאה מהירידות בשוקי אירופה וארה"ב.

 

במהלך חודש יולי רשמו קופות הגמל תשואה שלילית ממוצעת של 0.42%. היחידה מבין קופות הגמל שהניבה תשואה חיובית היא פסגות גדיש כללי עם תשואה אפסית של 0.09%. קופה זו היא בעלת היקף הנכסים הגדול ביותר מבין קופות הגמל הכלליות עם נכסים בהיקף של 28.3 מיליארד שקל המנוהלים בעיקר (74%) בישראל. פסגות הוביל גם בקרב קרנות ההשתלמות עם תשואה שלילית של 0.03%. בגזרת קרנות ההשתלמות לא נרשמה אף קרן שעשתה תשואה חיובית במהלך יולי והתשואה השלילית הממוצעת עמדה על 0.4%. מתחילת השנה מציגה התעשייה תשואה ממוצעת של 3.3%.

 

אמיר גיל אמיר גיל צילום: אריאל שרוסטר

 

צלילות בת"א

שוקי ארה"ב ואירופה ספגו ירידות שערים במהלך חודש יולי בעקבות המתיחות בין אוקראינה, רוסיה וארה"ב ובתגובה לנתוני מאקרו שליליים שפורסמו באירופה. מדד דאקס הגרמני איבד 2.5% מערכו, ומדד S&P 500 איבד 1.5% במהלך חודש יולי. הגופים שהיו בחשיפת יתר לשווקים אלו, כמו אלטשולר שחם הידוע באהבתו לשוקי חו"ל, ספגו את הירידות החדות ביותר שהגיעו עד 0.8%.

 

השוק הישראלי הגיב באיפוק יחסי לירידות בשוקי העולם על אף המצב הגיאו־פוליטי הרעוע. ביומיים הראשונים למבצע בעזה ירדו המדדים בישראל ב־2% וסיימו לבסוף בירידה חודשית של 0.5% בלבד במדד ת"א־100. מדד ת"א־25 רשם אפילו עלייה של 0.3% באותה תקופה. אולם כשבוחנים לעומק את יתרת המניות בתל אביב, התמונה לא כל כך ורודה. מלבד מדד ת"א־25 ומדד ת"א־בנקים שרשם עלייה של 0.9%, כלל המדדים בתל אביב רשמו ירידות שערים במהלך חודש יולי כשהבולט שבהם הוא מדד הביומד עם ירידה של 8.4%. הירידות קוזזו במקצת בעליות שערים שנרשמו בשוק הסולידי, דבר אופייני בעתות מלחמה, אז נוהרים המשקיעים אל עבר חופי מבטחים. האג"ח הממשלתיות והקונצרניות הצמודות רשמו ביולי עלייה של 0.3% והשלימו עליות של 5% וכ־3% בהתאמה מתחילת השנה.

 

 

"הסטנו הרבה מההשקעה שלנו לכיוון שווקים מתעוררים: ברזיל, סין, דרום קוריאה ומקסיקו", מסביר אמיר גיל, סמנכ"ל השקעות גמל ופנסיה של פסגות, את ההצלחה שלהם בחודש יולי. "בפועל האינפלציה היתה נמוכה יותר ממה שהשוק העריך, ולכן מי שרכש אג"ח צמודות עשה תשואה פחות טובה. אנחנו הרווחנו משום שהערכנו שציפיות האינפלציה גבוהות מדי והחזקנו יותר אג"ח לא צמודות", הוא מסביר.

 

רונן מטמון, מנהל השקעות ראשי באקסלנס גמל, אמר כי "ככל שהיית סולידי יותר, כך עשית תשואה טובה יותר". לדבריו, "החוכמה היא לדעת איפה להיות בעולם". מטמון סבור שהשוק הישראלי הוא לאו דווקא המקום הטוב להיות בו, זאת למרות התגובה המאופקת שלו לירידות בעולם ולמבצע בעזה: "רמת המחירים היום בישראל היא לא זולה אף על פי שפרמיית הסיכון נמצאת ברמות נמוכות".

 

אלטשולר שחם נופלת

הנופלת של חודש יולי היא קופת הגמל הכללית של אלטשולר שחם עם תשואה שלילית של 0.8%. גם בקרב קרנות ההשתלמות רשם אלטשולר שחם ירידה של 0.8% ותפס את המקום האחרון מקרב הקרנות הכלליות. עם זאת, בית ההשקעות הקטן עדיין מוביל את טבלת התשואות מתחילת השנה. קופת הגמל הכללית של אלטשולר שחם הניבה תשואה של 4.8% מתחילת השנה (לעומת ממוצע ענפי של 3.39%), קצת יותר מקרנות ההשתלמות הכלליות בבית ההשקעות שהניבו תשואה של 4.6% מתחילת השנה (לעומת ממוצע ענפי של 3.31%).

 

"החשיפה שלנו לחו"ל היא זו שפגעה בנו החודש", אומר דני ירדני, סמנכ"ל השקעות באלטשולר שחם. "באופן עקרוני יש לנו חשיפה גבוהה לחו"ל ובעיקר לאירופה. אנו מעדיפים חשיפה לדאקס הגרמני שהוא אחד הנפגעים העיקריים מכל מה שקורה ברוסיה. מה גם שלא העלינו על דעתנו שהשוק הישראלי יפגין עוצמה ללחימה בעזה. זה דבר די תמוה אבל כמובן שאין לנו בעיה עם זה".

 

גילעד אלטשולר, המייסד והבעלים של בית ההשקעות אלטשולר שחם, מנסה לראות מעבר לביצועים הנמוכים של בית ההשקעות החודש ולמצוא בירידות באירופה דווקא הזמנות השקעה. "הפכנו איום להזדמנות וניצלנו את הירידות באירופה. הגדלנו את החשיפה שלנו בצורה משמעותית גם לאירופה וגם לסקטור המנייתי. היינו בסדר גודל של 27% מניות ועלינו ל־30% מניות מכיוון שנראה לנו שזה אובר שוטינג (תמחור גבוה - א"פ) בגרמניה".

 

את המסחר בישראל כינה אלטשולר משעמם: "אין מסחר כאן בישראל. יש פה קצת בנקים שהם בסדר, אבל לא יותר מזה. הדבר היחיד שאנו מאוד אוהבים בישראל הוא סקטור הנדל"ן המניב שמתומחר בישראל זול מדי לעומת העולם. יש לנו פורטפוליו יחסית גדול, אנו נמצאים בחשיפה יתר למגזר הזה".

 

ההזדמנויות בחו"ל

אולי זו העובדה כי פסגות מככב בראש טבלאות התשואות ליולי שמאפשרת לבית ההשקעות לשמור על אופטימיות רבה לגבי העתיד. "התמחור עדיין מאוד נוח, ואנו מצפים לשיפור רווחי החברות שישפיע לטובה על המניות", אמר גיל ביחס לשווקים המתעוררים. "באופן כללי, אנחנו לא חושבים שיהיו שינויים בנתוני המאקרו, קרי אינפלציה וריביות, ולכן תנאי הרקע שתמכו במניות עד היום - הצמיחה בארה"ב ובאירופה - הם סביבה מאוד נוחה לנכסי סיכון ובעיקר למניות גם בישראל", הוא אומר. לדבריו, רווחי החברות ממשיכים להשתפר, ועדיין לא רואים שינוי מגמה פה. עם זאת, גיל מציין: "אנו עדיין מעדיפים להשקיע בחו"ל יותר מאשר בארץ. יש יותר הזדמנויות בחו"ל".

 

מטמון התייחס לשיעור הריבית הנמוך בישראל. "הריביות בישראל נמוכות ויש סבירות שנראה אפילו הורדת ריבית נוספת. האחרונה שהיתה השפיעה על שער השקל־דולר, ולהערכתי, אין כרגע הצדקה גדולה להיות בשקל מכיוון שאנו צופים פיחות של השקל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x