$
בורסת ת"א

האיום הוסר: הבנקים ימשיכו לתפעל קופות גמל על אף ניגוד העניינים

טיוטת הוראות של משרד האוצר איימה להוציא את הפעילות מידי הבנקים, אך בהוראות הסופיות שפורסמו השבוע קבעה סלינגר כי הם ימשיכו בפעילות. החשש: התפעול עלול להטות את הייעוץ הפנסיוני

תומר ורון 07:4220.08.14

 

דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר דורית סלינגר, הממונה על שוק ההון והביטוח באוצר צילום: אבי אוחיון, לע"מ

 

אגף שוק ההון פרסם ביום שני האחרון את ההוראות הסופיות בנושא תפעול קופות הגמל שמהוות חדשות טובות עבור הבנקים. מהחוזר עולה כי האיום שהונח על הבנקים שלפיו הם יצטרכו להפסיק את תפעול קופות הגמל, הוסר. בטיוטת ההוראות, שפורסמה ב־2013, נקבע כי משנת 2021 ייאסר על בנקים המספקים ייעוץ פנסיוני להעניק במקביל שירותי תפעול לקופות גמל מחשש לניגוד עניינים. החוזר האחרון שפרסם אגף שוק ההון באוצר, בראשות דורית סלינגר, כבר אינו מכיל הגבלה זו.

למרות ההחלטה להסיר את ההצעה באוצר מודעים לבעיה: "במצב דברים שבו הבנק משמש הן כיועץ פנסיוני והן כמתפעל של גוף מוסדי, עשוי להתעורר חשש שמניעים זרים ישפיעו על שיקול דעתו של היועץ הפנסיוני במסגרת הליך הייעוץ הפנסיוני", כותבים באוצר. כך, לדוגמה, מציינים באוצר כי היועץ הפנסיוני עלול להעדיף גוף מוסדי שחתום עמו על הסכם תפעול על פני גוף מוסדי שאינו קשור עמו בהסכם תפעול, וזאת כמובן בניגוד לחובות המוטלות עליו לפי חוק הייעוץ. אך למרות מילים אלו, באוצר משאירים משמרים, לפי שעה, את ניגוד העניינים ולא מעלים פתרונות אחרים.

 

הכנסה שנתית של 250 מיליון שקל

הבנקים לא אהבו את כוונת האוצר להפריד בין התפעול לייעוץ הפנסיוני והפעילו לחצים למסמס החלטה זו. שוק קופות הגמל מנהל, נכון לסוף 2013, כ־350 מיליארד שקל, ותפעולם של נכסים אלו העניקו לבנקים הכנסה שנתית מצרפתית של כ־250 מיליון שקל. המצב שבו הבנקים מתפעלים את נכסי קופות הגמל נוח עבור הגופים המוסדיים שנהנים מעמלה נמוכה ולכן מבקשים גם הם להשאיר את המצב כמו שהיה. "לבנקים יש היום מערכות מחשוב מצוינות וחזקות והניסיון שלהם בתחום מוכח", אמר ל"כלכליסט" גורם באחד מבתי ההשקעות.

 

באוצר נשענו על מספר סיבות לפיהם החליטו להשאיר את הסטטוס קוו. סיבה עיקרית שעמדה לנגד עיניהם היא מקרה שארע בעבר בו גוף מוסדי בחר לעבור להשתמש בשירותי התפעול של גוף חיצוני אך המעבר לווה בקשיים מחשוביים לא מעטים עד שהחליט לחזור לשירותי התפעול הבנקאיים. כמו כן באוצר אומרים כי לא נכון לקבוע מעכשיו החלטה לעוד שש שנים או להמשיך בהארכות זמנים כאשר לא ניתן לחזות מה יהיו תנאי השוק. באגף שוק ההון גם נצמדים לסוגית המחיר לפיה אם וכאשר תפעול נכסי הגמל יעברו מהבנק, מחיר התפעול יהיה גבוה יותר ולכן יתגלגל לצרכן.

 

בלי תאריך יעד אין תמריץ לפיתוח מערכות עצמאיות

כך או כך, הורדת תאריך היעד מבשרת כי לא נראה בקרוב שינוי ממשי בשוק והרגולטורים בישראל ימשיכו להתמודד עם בעיית ניגוד העניינים באמצעות מערכת של בדיקות וניתוח הבודק הטיות בייעוץ. הבעיה עם הסרת תאריך היעד הוא היעדר תמריץ לגופים המוסדיים לפתח מערכות תפעול עצמאיות מבית או לפנות לחברות חיצוניות שונות. כשהבנקים מכרו את קופות הגמל לבתי ההשקעות ולחברות הביטוח (במסגרת רפורמת בכר) הם קיבלו התחייבות מצד הגופים הרוכשים כי הם ישתמשו בשירותי התפעול מהבנק המוכר עבור עמלת הפצה של 0.1% מסך נכסי קופת הגמל. השיעור שנקבע היה תקרת העמלה שהותר לבנקים לגבות.

 

מרבית ההסכמים נחתמו לתקופות של חמש שנים, אלא שב־2012 הסכמים אלו פגו ומאז הגוף המוסדי יכול לנהל את שירותי התפעול בכל בנק. המהלך גרם לבנקים לחזר אחר בתי ההשקעות - דבר שתרם גם הוא להורדה משמעותית של עמלת התפעול שעומדת היום בממוצע על 0.06%-0.05%.

 

במקביל, הבנקים גם נהנים משירותי ברוקראז' לגופים שלהם הם מתפעלים את קופות הגמל, ולכן הבנקים אינם מתמחרים רק את שירותי התפעול אלא רואים מולם חבילה כוללת של הכנסות הכוללות שירותי ברוקראז' ויכולים לקבוע מחיר כולל לחבילה, ייעוץ פנסיוני ותפעול הקופות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x