$
בורסת ת"א

ראיון כלכליסט

"המיזוגים עדיין לא בשיא, וגם לא ההנפקות בנאסד"ק"

דייגו דה ג'ורג'י, מריל לינץ': "ההנפקות הישראליות הן חריגות. אין הרבה חברות זרות שהגיעו לארה"ב בכאלו היקפים, אך יש עוד מקום להנפקות נוספות"

גולן חזני וניר צליק 09:5210.08.14

ההנפקות הישראליות בנאסד"ק להטו בחודשים האחרונים: שש חברות כבר גייסו כחצי מיליארד דולר, לא פחות מתשע נוספות הגישו תשקיף לקראת הנפקה, ועוד שמונה חברות בודקות את הדופק לקראת הנפקה, בשלבי התקדמות שונים. זאת מבלי לדבר בכלל על מובילאיי, שגייסה השבוע בבורסת ניו יורק לא פחות ממיליארד דולר.

 

דייגו דה ג'ורג'י דייגו דה ג'ורג'י צילום: עמית שעל

 

דייגו דה ג'ורג'י עומד בראש מריל לינץ' אירופה, ומתוקף תפקידו מפקח על ההנפקות הישראליות. בראיון בלעדי ל"כלכליסט" הוא אומר כי אמנם נראה שמספר ההנפקות בשיא, אך עדיין יש לאן לשאוף. "המיזוגים והרכישות עלו השנה ב־73% ביחס לשנה שעברה. ניכרת אקטיביות גבוהה והוכרזו המון עסקאות. ניתן לחשוב שאנחנו בפסגה, אבל זה לא המצב. כשמודדים את המיזוגים והרכישה כחלק מהתמ"ג, בשיא הם מגיעים ל־7% מהתמ"ג העולמי. אף שהפעילות עלתה, כ־1% מהתמ"ג, היא פחות גבוהה לעומת מחזורים קודמים. אנחנו נמצאים רק ב־5% מהתמ"ג, ולפיכך יש מקום אפילו לעוד מיזוגים ורכישות וגם להנפקות".

 

הפעילות בזירת המיזוגים והרכישות מפריעה להנפקות?

"לראשונה זה זמן רב, לקרנות השקעה פרטיות יש אופציה של הנפקה. להערכתי שוק ההנפקות תוסס יותר, אבל יש גם שוק למכירת חברות. חברות פועלות לקראת הנפקה ובמקביל בוחנות מכירה".

 

תנפיקו בהונג קונג וכבשתם את כל העולם

 

מריל לינץ' היה מעורב בהנפקות של חברות ישראליות בעבר. איך אפשר להסביר את ריבוי החברות מישראל שיוצאות לנאסד"ק?

"בהחלט יש בישראל פעילות בהיקף חריג. זה שוק מרתק מפני שהוא אחד הבודדים בעולם שפועל גם כשוק מקומי, כי יש בורסה בתל אביב; גם כחלק מאירופה, כי הרבה משקיעים אירופים חשים בנוח להשקיע בישראל וחברות מקומיות מגייסות באירופה; וגם כחלק מהשוק האמריקאי, בגלל העבר המשותף. חברות זרות מעטות הגיעו לשוק האמריקאי בהיקפים כאלה. ישראל היא מיקרו־קוסמוס אמיתי, ואם יהיו לה הנפקות בהונג קונג היא באמת תכסה את כל השווקים".

 

בנקודה זו מצטרף לשיחה יורם ענבר, מנכ"ל מריל לינץ' ישראל, שמדגיש כי "הרבה מההנפקות הן בתחומי ההייטק או הביומד, שבהם בדרך כלל מנפיקים היכן שיש חברות שניתן להשוות אליהן, כך שזה טבעי שחברות ישראליות מענפים אלה פונות לנאסד"ק או לבורסת ניו יורק. בשנה האחרונה מנפיקות חברות צעירות יחסית, וההנפקה מאפשרת להן לגדול בצורה אורגנית".

 

ממה נובע הבאזז סביב הביומד?

ענבר: "אנחנו חיים יותר שנים, ולרוב הדור המבוגר עשיר יותר מהדור הצעיר. בעולם כזה, חברות שמתעסקות במכשור רפואי ובשיפור החיים של הפורשים לפנסיה - פורחות".

 

מעבדה (ארכיון) מעבדה (ארכיון) צילום: עמינדב פייגנבאום בנימין אסתרליס

 

ארצות הברית מתאוששת וגם בריטניה

 

אלא שהעליות בשוק המניות בארה"ב כרוכות במידה רבה גם ברמת הריבית הנמוכה. החשש המרכזי הוא מהיום שבו הריבית תתחיל לטפס. על כך אומר דה ג'ורג'י: "הריבית תעלה בקצב שונה ברחבי העולם, וכל אזור יגיב בהתאם לרמת ההתאוששות שלו. ארה"ב בראש רשימת המתאוששות, והמדינה האירופית היחידה שבה מדובר כרגע על יציאה מהמשבר היא בריטניה. אם משהו מדאיג בשוק זו התחושה שהכל ימשיך להיות בסדר, לא משנה מה יקרה. זה שוק מאוד רגוע, ומניסיון, שווקים שעולים בדרך כלל גם יורדים".

 

דה ג'ורג'י מוסיף: "בששת החודשים האחרונים תשואות איגרות החוב לעשר שנים הגיעו ל־1.6% וחזרו ל־2.5%. זה שינוי גדול עבור אג"ח של עשר שנים, אבל למרות זאת לא קרה כלום לשוק ההנפקות ולבורסות. הפתעות הן הגורם לתזוזות בשוק, ועליית הריביות בעתיד אינה הפתעה".

 

מה הצפי שלך למשבר באירופה?

דה ג'ורג'י: "בחודשים האחרונים היתה פעילות רבה באירופה, וביוון למשל כל הבנקים הגדולים גייסו בהיקפים נאים. העניין של המשקיעים בהנפקות האלה היה עצום, כי הם מבקשים לתפוס את השינוי, והתחושה שלהם היא שיוון היתה בנקודה כזו. באיטליה אחד הבנקים הוותיקים בעולם מגייס כרגע 5 מיליארד דולר - יותר משווי השוק שלו, והמשקיעים מאוד אוהבים את זה. באירלנד הושקע כל כך הרבה כסף בשנים האחרונות שהגיוסים כמעט נגמרו. ללא ספק התיאבון לאירופה הפריפריאלית הוא מאוד גבוה". אם כן, השאלה היא מה קרנות ההשקעה מחפשות עכשיו.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x