$
בורסת ת"א

VBL ביטלה את ההנפקה שבוע אחרי שהחלה להיסחר בארה"ב

חברת הביומד הודיעה כי אחד המוסדיים שהתחייב לרכוש יותר ממחצית המניות שהונפקו חזר בו. נסדא"ק בוחנת עתה מה יעלה בגורל עסקאות בשווי 17.5 מיליון דולר שכבר נעשו במניה. מנכ"ל VBL לכלכליסט: "אנחנו בוחנים את האפשרויות"

ניר צליק 09:2610.08.14

סוף השבוע שעבר היה חלומי עבור החברות הישראליות שביקשו להנפיק בבורסות השונות של וול סטריט. מובילאיי שברה שיא וגייסה כמיליארד דולר לפי שווי של 5.3 מיליארד דולר, וברקע שלוש חברות נוספות — VBL, מקרוקיור וביובלאסט — גייסו 65, 35 ו־53 מיליון דולר בהתאמה ברמות הצלחה שונות;

 

עשר חברות ישראליות הנפיקו בארצות הברית מתחילת השנה. אלא שלצד השיא החיובי של מובילאיי רשמה VBL שיא שלילי כאשר נאלצה לבטל את ההנפקה שבוע אחרי שכבר החלה להיסחר בנאסד"ק. ביום שישי, באחד מהאירועים החריגים שהתרחשו בנאסד"ק, הודיעה החברה על ביטול ההנפקה, זאת מאחר שאחד המשקיעים שהתחייב לרכוש מניות בהנפקה לא עמד בהתחייבותו.

 

"נוצר מצב שבו לאחד המשקיעים שהתחייב לקנות מניות לא היתה נזילות מספקת ולכן נאלצנו לבטל את ההנפקה", אמר בסוף השבוע ל"כלכליסט" דרור חרץ, מנכ"לVBL.

 

"אנחנו בוחנים את האפשרויות שלנו כרגע ועדיין לא החלטנו מה לעשות. המשקיעים המוסדיים שקנו את המניות בהנפקה מעוניינים בהשקעה, והיו מספיק משקיעים נוספים, אבל העובדה שהתשקיף כבר נחתם מציבה בפנינו בבעיה. אי אפשר לקחת את המניות שמשקיע מסוים התחייב לקנות ולתת אותן למשקיעים אחרים".

 

הנהלת מובילאיי פותחת את יום המסחר הראשון הנהלת מובילאיי פותחת את יום המסחר הראשון צילום: איי פי

 

מחזירים את הגלגל לאחור

משקיע זה הוא ככל הנראה קרן ההשקעות האמריקאית קאפי, שמחזיקה ב־16.9% ממניות VBL, אשר הסכימה לרכוש יותר ממחצית המניות שהונפקו בהיקף כספי של כ־35 מיליון דולר. בעקבות הדברים ביטלה VBL את הסכם החיתום עם דויטשה בנק ווולס פארגו והחזירה את הגלגל לאחור. בורסת נאסד"ק כתבה בתגובה כי היא בוחנת מה יעלה כעת בגורלן של עסקאות בשווי 17.5 מיליון דולר שנעשו במניה, רובן ביום המסחר הראשון. סביר להניח שהן יבוטלו.

 

ל־VBL יש שני מוצרים עיקריים בשלבי ניסוי מתקדמים. הראשון הוא תרופה אנטי־דלקתית ייחודית שאינה דורשת זריקה, VB-111, לטיפול בטרשת עורקים, דלקת מפרקים, דלקת מעיים ופסוריאזיס. המוצר השני הוא מולקולה שמזהה גרורות סרטניות ומונעת היווצרות כלי דם בגרורות כדי לגרום בהן נמק.

 

מלכתחילה ההנפקה של VBL לא היתה קלה. על פי התוכנית הראשונה, החברה התכוונה לגייס 93 מיליון דולר לפי שווי של 260 מיליון דולר. לאחר מכן היא נאלצה לחתוך את היקף ההנפקה ל־65 מיליון דולר לפי שווי של 220 מיליון דולר. מיד לאחר תחילת המסחר התרסקה מנייתה ב־18% לשווי של 183 מיליון דולר, ובמהלך השבוע הראשון למסחר היא התאוששה במקצת ומחירה נסגר על 11.15 דולר, סנט אחד פחות ממחיר המניה בהנפקה בניכוי עמלת החיתום.

 

בדרך להגשת תשקיף חדש

ייתכן שהקרן האמריקאית קיוותה ששער מניית VBL יעלה במהלך המסחר בארה"ב, והיא תוכל למכור את המניות שבידיה ואת המניות שנרכשו בהנפקה ולרשום רווח, אלא שמגזר הביומד כולו סובל מירידות בשבועות האחרונים, והקרן חששה מאחזקה ארוכת טווח בנייר שרכשה במחיר גבוה ממחיר השוק של המניה. כעת תצטרך VBL להגיש תשקיף מחודש להנפקה או לבצע גיוס פרטי, מאחר שבקופתה כ־10 מיליון דולר נכון לזמן הגשת התשקיף, וקצב שריפת המזומנים של החברה בשנה עולה על סכום זה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x