$
בורסת ת"א

שלמה אליהו לא מצליח לעצור את בריחת הכספים ממקפת

קרן הפנסיה של מגדל איבדה 255 מיליון שקל לטובת הקרנות המתחרות במחצית הראשונה של 2014. הקרן הגדולה בישראל, מבטחים החדשה של מנורה מבטחים, הצליחה לקחת 239 מיליון שקל מהמתחרות

רחלי בינדמן 08:2130.07.14

נתוני המחצית הראשונה של 2014 בקרנות הפנסיה הגדולות חושפים כי בעוד קרן הפנסיה הגדולה בישראל מבטחים החדשה מגייסת חוסכים, קרן הפנסיה השנייה בגודלה, מקפת, ממשיכה לאבד עמיתים וכספים למתחרות.

 

במחצית הראשונה של השנה קרן הפנסיה מבטחים, שבבעלות מנורה מבטחים, שבבעלות מנורה מבטחים ובניהולו של יהודה בן אסאייג, רשמה העברות חיוביות של 239 מיליון שקל מהמתחרות. במונחי שיעור מהנכסים מדובר בהעברות המהוות 0.3% מסך נכסיה.

 

הראל גילעד, קרן הפנסיה של הראל המנוהלת על ידי דודי ליידנר, מתעלה על מבטחים עם העברות חיוביות ממתחרים בהיקף של 0.4% מסך נכסיה, העברות חיוביות של 104 מיליון שקל להיקף נכסים של 25 מיליארד שקל.

 

לעומתן, מקפת, שבבעלות מגדל ובניהולו של בצלאל צוקר, ממשיכה לאבד כספים למתחרות. במחצית הראשונה של השנה עזבו את מקפת 255 מיליון שקל המהווים 0.6% מסך נכסיה. אם מתרגמים למונחים שנתיים, מדובר בשווה ערך לעזיבה של יותר מחצי מיליארד שקל בשנה. לשם השוואה, בשנת 2013 נרשמו העברות שליליות של 437 מיליון שקל ממקפת, וב־2012, השנה שבה רכש שלמה אליהו את השליטה בחברת הביטוח, נרשמו העברות שליליות של 775 מיליון שקל.

  

 

המגמה השלילית של העברות הכספים החוצה החלה בטפטוף ב־2009 עם יציאה של 22 מיליון שקל למתחרות והחמירה ב־2010 עם יציאה של 281 מיליון שקל. מאז החלפת השליטה במגדל בכירים רבים עזבו את חברת הביטוח, בהם היו"ר הוותיק אהרון פוגל, המנכ"ל יונל כהן וראש חטיבת הלקוחות וההפצה אריק יוגב. באחרונה נודע כי גם ענת לוין, שהחליפה את פוגל, בדרך החוצה לאחר פחות מחצי שנה בתפקיד. מנכ"ל מקפת צוקר הוא בין המנהלים הבודדים שנותרו תחת מבנה הבעלות החדש.

 

במקפת סירבו לתת הסברים לעזיבת הכספים הנמשכת. עם זאת, על פי הערכות, מבטחים צוברת תאוצה בעיקר דרך השיווק הישיר שלה — ללא תיווך סוכנים. הפעילות הישירה מאפשרת למבטחים להציע דמי ניהול נמוכים יותר מקרנות הפנסיה שעובדות בתיווך סוכנים ובכלל זה סוכנויות ביטוח של הבית (מנהלי הסדרים פנסיוניים). על רקע התגברות המודעות בקרב מעסיקים ועובדים לגובה דמי הניהול, ישנה נטייה הולכת וגוברת לשיווק הישיר.

 

לכאורה גם מקפת מחזיקה במערך ישיר משמעותי, אך בעת רכישת השליטה, אליהו הבהיר כי הוא הולך יד  ביד עם סוכני הביטוח. ואכן, מגדל עובדת יותר עם סוכנויות ביטוח ובפרט עם סוכנות הבית, הגדולה בישראל, מבטח סימון. בנוסף, מגדל נוטה לקבל פחות עובדי צווארון כחול ועובדים שחוסכים לפנסיה תחת חוק פנסיה חובה על רקע חוסר כדאיות כלכלית, לעומת מבטחים שנוטה לקבל גם אותם, מה שעשוי להשפיע גם כן.

 

קרן הפנסיה השלישית בגודלה בישראל, מיטבית עתודות, שבבעלות כלל ביטוח ובניהולו של יוני קופרמן, רושמת העברות שליליות מינוריות מתחילת השנה של 42 מיליון שקל, המהווים 0.1% מנכסיה. עם זאת, במונחי צבירה כוללת של כספים (הן ממתחרים והן מלקוחות חדשים וקיימים) היא מציגה צבירה נמוכה מהמתחרה הקטנה יותר הראל גילעד — 1.6 מיליארד שקל במיטבית לעומת 1.84 מיליארד שקל בהראל גילעד.

 

יהודה בן אסאייג מנהל קרן הפנסיה מבטחים יהודה בן אסאייג מנהל קרן הפנסיה מבטחים צילום: עמית שעל

בטל שלח
    לכל התגובות
    x