$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

סלינגר צפויה להגביר את הפיקוח על מגדל

עזיבתה של ענת לוין את תפקיד היו"ר חצי שנה אחרי מינויה, שמצטרפת לפרישת שורת בכירים אחרים ממגדל, גורמת לאי־נוחות בפיקוח על הביטוח

רחלי בינדמן 07:5527.07.14

למה ענת לוין עוזבת? כדי לתת תשובה לשאלה הזו, צריך קודם כל לחזור לסיבות שהביאו אותה לתפקיד. רכישת השליטה במגדל על ידי שלמה אליהו יצרה זעזועים בחברת הביטוח, במיוחד לאחר התפטרותו של המנכ"ל הוותיק יונל כהן וסירובו להתמנות ליו"ר, ולאחר שאליהו מינה את בניו, עופר לתפקיד המנכ"ל וישראל לתפקיד יו"ר ועדת השקעות הנוסטרו ויו"ר בית ההשקעות מגדל שוקי הון. החשש היה שאליהו ינהל את מגדל כבעל שליטה יחיד, כפי שניהל את אליהו ביטוח. אבל אז הפתיע אליהו ומינה את לוין, שגדלה במגדל כמנהלת השקעות וידועה כדמות דומיננטית.  

המינוי של לוין במגדל הגיע אחרי עזיבתם של בכירים רבים ובהם היו"ר אהרון פוגל, המנכ"ל יונל כהן והמשנה למנכ"ל אריק יוגב. מינויה של לוין העניק נקודות זכות רבות לאליהו מצד הפיקוח. לוין בכהונתה העניקה לחברה בסיס ניהולי איתן לצידו של עופר אליהו שעל אף ניסיונו כמנכ"ל אליהו ביטוח, נדרש עתה לנהל חברה גדולה פי כמה. העזיבה של לוין לא יכולה לעבור ללא בדיקה ותשאול לגבי הנסיבות.

 

"תפיסה הגמונית כמו של משפחת אליהו ברגע שהיא מיושמת על ארגון הגדול פי עשרה מאליהו ביטוח, כשהכל צריך לעבור דרכם, זה בעייתי", אומר בכיר לשעבר בפיקוח. "יש פה רעידת אדמה ניהולית. אליהו היתה מאוד שמרנית, הן מבחינת דרישות ההון והן מבחינת ממשל תאגידי כללי. אבל לפיקוח יש שני יסודות, הליכי בקרה ושמרנות בניהול כספים ומבנה תאגידי ראוי שכולל הפרדה בין דירקטוריון והנהלה. היה ברור שמדובר בהצגה של איש אחד".

 

ענת לוין ענת לוין צילום: רמי זרנגר

 

מערכת איזונים ובלמים

נגד טענותיהם של אלה שאמרו כי מינויה של לוין נועד לשמש מראית עין של הפרדה בין האב שלמה אליהו, יו"ר חברת האחזקות, לבן שהוא מנכ"ל חברת הביטוח, כדי להרגיע את הפיקוח על הביטוח, נטען כי לוין לא מתכננת לשמש עציץ. אבל בהודעה על עזיבתה את מגדל נאמר כי "היא בוחנת את דרכה בקבוצה על רקע רצונה לבחון הזדמנויות למיצוי רב יותר מכפי שמתאפשר לה". כלומר, לוין הרגישה שלא נותנים לה לעבוד, וראתה כיצד יותר ויותר בכירים מגיעים מאליהו ביטוח למגדל על חשבון בני טיפוחה. בהקשר זה מעניין הדמיון בין עזיבתה של לוין לעזיבתו של יונל כהן. שניהם לא הסתדרו תחת אליהו הדומיננטי.

 

ייתכן גם שלוין דילגה מהר מדי לתפקיד יו"ר שלא כולל מעורבות בקבלת החלטות יומיומית כמו בעמדת המנכ"ל, שהיתה מאפשרת לה הבעה עצמית משמעותית יותר. במובן זה, עודד שריג, בעל האופי הנינוח, ששמו הוזכר כמועמד להחליף את לוין, יכול להתאים לאליהו כמו כפפה ליד ולעבור בקלות יחסית את הפיקוח. שריג, כפי שנחשף ב"כלכליסט", גם קיבל בעבר פנייה להחליף את שלמה אליהו עצמו בתפקיד יו"ר מגדל אחזקות.

 

דירקטוריון בחברה ציבורית בכלל, ובחברת ביטוח בפרט, אמור לשרת לא רק את טובת בעל השליטה אלא את טובת כל בעלי המניות וכן להביא בחשבון את האינטרס של העמיתים והמבוטחים. ברגע שיו"ר מתקשה לבקר את ההנהלה ולהתוות מדיניות, ההנהלה הופכת להיות מאוד דומיננטית. וכאשר בהנהלה יושב מנכ"ל שנמנה עם בעלי השליטה, מערכת האיזונים והבלמים משתבשת. חשוב להדגיש, אליהו פעל תמיד בשקיפות ותוך עמידה על הכללים מול הפיקוח, וההנחה שהוא ממשיך לעשות כך גם במגדל. אבל החשש הוא מפוטנציאל הכוח שהוא מחזיק וללא ספק, הביקורת על התהליכים במגדל ומידת מעורבות היו"ר ייבחנו מעתה על ידי הפיקוח בשבע עיניים.

 

שלמה אליהו שלמה אליהו צילום: עמית שעל

 

בפיקוח לא הופתעו מעזיבתה של יו"ר מגדל, אבל כשדמות כמו לוין, שהיתה מועמדת לתפקיד המפקחת על הביטוח, עוזבת תפקיד בכיר בבנק הפועלים לטובת תפקיד יו"ר חברת ביטוח, ומבקשת לעזוב אחרי פרק זמן כה קצר, מתעוררת אי־נוחות אצל הפיקוח על הביטוח. המפקחת דורית סלינגר אחראית לשמור לא רק על יציבות חברות הביטוח, אלא גם על ניהול נכון של ממשל תאגידי, על הליך קבלת החלטות מסודר ועל דאגה לטובת החוסכים.

 

מגדל תמשיך לתפקד

אליהו הוא בעל שליטה מעורב, שמניע את מגדל לכיוונים שונים מאלו של הבעלים הקודמים. כך, לדוגמה, הרצון לחזק את תחום הביטוח הכללי על חשבון החיסכון ארוך הטווח, ניהול התביעות ההדוק והמעורב, הריחוק מעולם הפיננסים והתפיסה השמרנית בניהול השקעות יכולים אף הם לחלחל, אם כי באטיות, לניהול תיקי העמיתים.

 

עזיבת בכירים כמו לוין יוצרת זעזוע ניהולי, אבל ארגון כמו מגדל שבו אלפי עובדים ומערכות משומנות ימשיך לנהל את כספי החוסכים ולתפקד כרגיל. כספי העמיתים ממשיכים להתנהל תחת פיקוח הדוק.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x