$
בורסת ת"א

בכירי הביטוח מפחיתים שכר, אבל עם כוכבית

חברות הביטוח מיישרות קו עם תקרת השכר שקבע לפיד לבכירים - 3.5 מיליון שקל בשנה - אבל מוסיפות הסתייגויות שיאפשרו להן להמשיך לצ'פר את המנהלים: למשל, אם כך תנאי השוק ידרשו או אם המנכ"ל מוכשר במיוחד. עכשיו נותר לחכות ולראות מה יעשו הבנקים

רחלי בינדמן 06:4602.07.14

המהלך האגרסיבי שהוביל שר האוצר יאיר לפיד נגד השתוללות שכר הבכירים במוסדות הפיננסיים מתחיל להניב פירות, לפחות בכל הנוגע לבכירי חברות הביטוח. אלו פרסמו אתמול מדיניות תגמול מעודכנת לבכיריהם בהתאם לחוזר שפרסמה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, והתייחסו בין השאר לטיוטת החוק שמוביל לפיד להצבת תקרה נורמטיבית של 3.5 מיליון שקל לשכר הבכירים.

 

החוק לריסון שכר הבכירים של שר האוצר שעבר השבוע בוועדת שרים לחקיקה ויעלה בתקופה הקרובה לאישור מליאת הכנסת, לא אוסר שכר חורג, אך לא מכיר בו לצורכי מס ומחייב הבאתו לאישור בעלי מניות המיעוט. עם זאת, לפיד ואנשיו הבהירו למוסדיים כי הם רואים בתקרה הכתובה בחוק כתקרה הנורמטיבית הראויה. החוק טרם נכנס לתוקף, וגם כשייכנס הוא מאפשר שהות של שנה עד ליישום הוראותיו על הסכמי שכר קיימים.

 

יאיר לפיד יאיר לפיד צילום: מאור סוויסה

 

הראשונה ליישר קו עם החוק של לפיד היתה חברת ביטוח ישיר, שהודיעה לפני שבוע כי שכר בכיריה לא יחרוג מ־3.5 מיליון שקל, אך הוסיפה הסתייגות כי ביחס למנכ"ל הנוכחי רביב צולר, לגביו תחול התקרה רק בחידוש ההסכם מולו, אם אמנם יחודש ב־2016.

 

הפניקס

בונוס המכירה יפצה

 

ביום שני בלילה, לאחר סאגה מתמשכת ורוויית ביקורת ציבורית, זכו לפיד ואנשיו בניצחון גדול נוסף במערכה על שכר הבכירים. דירקטוריון הפניקס הודיע כי הוא חותך את עלות שכרו של המנכ"ל אייל לפידות כמעט בחצי, ל־5.2 מיליון שקל. זאת לאחר שבמקור, לפני כשנה, ביקשו לאשר לו שכר עתק של 14.6 מיליון שקל, אך נסוגו לאחר שהתברר כי בעלי מניות המיעוט, הגופים המוסדיים המתחרים המחזיקים במניות הפניקס, לא יאשרו אותו, והפחיתו אותו ל־10 מיליון שקל. בשלב זה התערבה המפקחת על הביטוח דורית סלינגר, וזימנה בערב חג השבועות את הדירקטורים לשיחה, בטענה שהחבילה של לפידות לא עומדת בהוראות החוזר שפרסמה ביחס לשכר הבכירים. בתחילת השבוע הגיעה המתיחות בין הפניקס לרגולטורים לשיאה, כשלפיד אמר כי "השכר של מנכ"ל הפניקס מגלם את כל מה שרע וחולה בחברה הישראלית".

 

 

ההודעה של הפניקס לבורסה לא פירטה את מרכיבי חבילת השכר החדשה והחלוקה בין שכר הבסיס לבונוסים ולאופציות. בהמשך צפויה הפניקס לפרסם זימון אסיפת בעלי מניות לאישור שכרו של לפידות, ובמסגרת זו תפרט את מלוא תנאי החבילה. החבילה החדשה עדיין חורגת מהתקרה הנורמטיבית שהציב לפיד, אך על פי הערכות, דירקטוריון הפניקס העביר את החבילה לאישור מוקדם של הפיקוח, שלא צפוי להתערב כעת.

 

כמו כן, יש סיכוי שלפידות הגיע להסכמות עם בעל השליטה בהפניקס יצחק תשובה, שלפיהן הוא לא יקופח. תשובה זקוק ללפידות כדי להוביל את הליך מכירת השליטה בהפניקס, ולא מן הנמנע שיקבל מענק שמן כשהמכירה תושלם, ואף הבטחה שאם המענק לא יאושר - הוא יקבל אותו מכיסו הפרטי של תשובה.

 

מגדל

פתח לבונוסים

 

חברות הביטוח מתפתלות בניסיון מצד אחד להשביע את רצונם של לפיד ואנשיו ומצד שני לשמור לעצמן פתח לחרוג מהתקרה שהציבו. כך למשל, חברת הביטוח מגדל שבשליטת שלמה אליהו הודיעה כי "הקבוצה תכבד להבא את עמדת הממונה, ולא תשלם מעבר לתקרה המוצעת בתזכיר החוק", אך מיהרה להוסיף הסתייגות: "אלא במקרים חריגים ומיוחדים שבהם יישקלו תנאי התגמול בשוק, הליך אישורו ואימוצו של החוק, מידת החריגה, מספר בעלי התפקיד המרכזי שתנאי התגמול שלהם חורגים מהתקרה המוצעת ואופי התפקיד של כל אחד מהם..." ועוד ועוד.

 

 

חברות הביטוח רוצות לשמור לעצמן גמישות ניהולית ואפשרות לגייס מנהלים טובים ומוכשרים, כך שנוצרת אצלן סוג של "דילמת האסיר": אם הן יבחרו לאמץ אותה ואילו חברות הביטוח האחרות יימנעו מכך, הן עלולות לאבד מנהלים טובים לטובת חברות מתחרות. מגדל מבהירה כי נכון להיום אין בחברה אף בעל תפקיד מרכזי שאושר לו שכר שוטף שחורג מהתקרה. שיאני השכר במגדל כיום הם היו"ר ענת לוין והמנכ"ל עופר אליהו, שזכאים לעלות שכר שוטפת של 3.1 מיליון שקל ו־2.9 מיליון שקל בהתאמה - שכר שאושר על ידי בעלי מניות המיעוט.

 

לפי ההסכמים עמם, הם עשויים להיות זכאים לבונוסים של עד 3 מיליון שקל נוספים, מה שיגרום לכך שהשכר יחרוג מהתקרה הנורמטיבית של לפיד. במגדל מבהירים כי טרם הוחלט על מתן מענק, ואם יוחלט לתת - כאמור הוא יובא לאישור נפרד של בעלי מניות המיעוט.

 

מנורה

תלוי מה יעשו המתחרים

 

גם בחברת הביטוח מנורה, שהמנכ"ל שלה מוטי רוזן קיבל ב־2013 שכר בעלות של 7.2 מיליון שקל, פרסמו אתמול מדיניות תגמול מתוקנת ובה התייחסו לתזכיר החוק של לפיד ולהבהרה של המפקחת על הביטוח: "הוטמעו במדיניות התגמול רכיבים המותאמים לפנייה האמורה, לרבות בנוגע לגובה ותמהיל תגמול נושאי המשרה הבכירים, ובכלל זה הפחתה ברמות השכר".

 

אלא שגם מנורה מוסיפה פתח מילוט: "בהתאם לטובת החברה, יעדיה ארוכי הטווח וגמישותה הניהולית, ועל רקע תנאי תגמול מקובלים בשוק, מנורה תאמץ את המפורט בתזכיר החוק לכשיחוקק, ובהתאם להוראות המעבר בו".

הניסוח המפותל אומר במילים פשוטות כי מנורה תבדוק אם המתחרות שלה יאמצו את התזכיר כלשונו, ולפי זה תחליט כיצד היא מאמצת אותו .

 

 

מדיניות התגמול של מנורה כוללת שכר שוטף מקסימלי של 195 אלף שקל ליו"ר ולמנכ"ל (עלות שכר שנתית של 2.3 מיליון שקל), לצד תשלום קבוע נוסף בגובה של עד שש משכורות כ"מענק שימור". בהתאם לדרישות החוזר של סלינגר קושרת מנורה לראשונה את הבונוסים בתשואות של תיקי החוסכים.

 

היא לא מגדירה תשואה מסוימת שמתחת לה לא יתקבל בונוס, אלא רק קובעת כי הבונוס יותנה בתשואה ריאלית חיובית (לפחות בגובה האינפלציה) עבור החוסכים, לפי ממוצע משוקלל של שלוש השנים האחרונות.

 

במילים אחרות, בתקופה של שוק הון יורד, המנהלים לא יזכו לבונוס כלל. המנכ"ל רוזן נמצא תחת חוזה קיים, ולכן כללי מדיניות התגמול יחולו עליו החל ב־2017 או לחלופין בתוך שנה מכניסת חוק לפיד לתוקף.

 

כלל

ההחלטה נדחית ב־3 שנים

 

גם חברת הביטוח כלל, שהמנכ"ל שלה איזי כהן זכה ב־2013 לעלות השכר הגבוהה ביותר בקרב מנהלי חברות הביטוח - 18 מיליון שקל (כולל הבשלה חד־פעמית של אופציות בשווי 5 מיליון שקל לאחר שהונח כי עסקת מכירת כלל ביטוח תצא לפועל) - אישרה מדיניות תגמול מתוקנת. המדיניות של כלל היתה צריכה לעבור שינוי אגרסיבי יותר מחברות הביטוח המתחרות, מפני שבתוכנית המקורית הבונוסים למנכ"ל יכלו להגיע לעד פי ארבעה משכר הבסיס שלו. סלינגר הבהירה כי היחס בין שכר הבסיס לבונוס יעמוד על 100% לכל היותר וכלל יישרו קו.

 

כמו כן, בעוד בתוכנית המקורית עמד שכר המנכ"ל המקסימלי השוטף על עלות של 216 אלף שקל בחודש, בתוכנית החדשה ירדה התקרה ל־195 אלף שקל בחודש, הפחתה של כ־10%, ועלות השכר השנתית לא תוכל לעלות על 4.6 מיליון שקל בשנה.

 

 

מגבלות אלו לא יחולו כמובן על איזי כהן, שחתם בסוף 2012 על הסכם העסקה שיפוג רק בסוף 2017. עם זאת, הוא יהיה חייב להתאים את תנאי העסקתו לחוזר של סלינגר (בדגש על יחס של 1:1 בין שכר בסיס לבונוסים) כבר בתחילת 2017. בכלל התייחסו לנושא תקרת השכר באופן לקוני: "החברה תביא בחשבון, בבואה לקבוע את היקף התגמול המרבי, את הוראות תזכיר החוק בהתאם לנוסחו הסופי כפי שיחוקק על ידי הכנסת".

 

גם כלל נדרשה, בהתאם להוראות החוזר של סלינגר, להתחשבות בנושא התשואה לחוסכים של כלל בקרנות הפנסיה ובביטוחי המנהלים, לצורך מתן הבונוס לבכירים. כלל קבעה כי "בקביעת יעדי תוכנית התגמול האישית ליו"ר ולמנכ"ל יובא בחשבון גם יעד התשואה של נכסי העמיתים, שבמסגרתו יינתן ביטוי להישגי הקבוצה בניהול כספי העמיתים במדידה על פני תקופה שלא תפחת משלוש שנים, בהשוואה לארבע קבוצות הביטוח האחרות (הפניקס, הראל, מגדל ומנורה).

 

כלל אמנם מגדירה יעד זה כ"מדד תשואת עמיתים", אך לא חושפת מהו המדד ומהי התשואה היחסית שהיא מצפה להשיג כדי לזכות את מנהליה בבונוס מלא. זאת כאשר במנורה למשל נקבע כי רק אם לא תירשם תשואה חיובית לא יחולק בונוס כלל.

 

הראל

הכי קרובים לרצון לפיד

 

מדיניות התגמול הקיימת של הראל (משנת 2013), אשר ככלל תאמה את הוראות חוזר המפקחת, עודכנה בכמה הוראות, ובכללן פריסה של מענקים והגבלת התגמול המשתנה ביחס של 1:1 לתגמול הקבוע. עלות השכר הנוכחית של שני המנהלים המשותפים בהראל מישל סיבוני ושמעון אלקבץ עמדה ב־2013 על 17 מיליון שקל מצרפי - חצי מהסכום לכל אחד.

 

 

ביחס לתקרת השכר שקבע לפיד, נקבע בהראל כי לא יאושרו הסכמים חדשים ולא יעודכנו הסכמים באופן שעלול להביא לחריגה מ־3.5 מיליון שקל. לאור הוראות החוזר באשר למועד שבו יש לעדכן הסכמים קיימים, נקבע כי לגבי הסכמים קיימים המדיניות תעודכן עם חקיקת החוק ולא יאוחר מיולי 2015.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x