$
פסגת ת"א 100
כנס פסגת ת"א 100

ארז ויגודמן: טבע לא מוציאה מכלל אפשרות לבצע רכישה גדולה

מנכ"ל טבע בפסגת ת"א 100 של "כלכליסט": "תיק מוצרי המקור שלנו לא מוגבל לקופקסון. אנחנו נמשיך לעשות מאמצים לפתח אותו. נגן על מוצרים שהפטנט שלהם מתקרב לפקיעה ומצד שני נמשיך לנסות ולצמוח גם במוצרים ייחודיים"

ניר צליק 18:2901.07.14

"אני לא יכול שלא להתייחס לתפקיד של מדינה מול תפקיד של תעשייה. רק באמצעות מכירה של מוצרים ושירותים לשווקים הבינלאומיים נוכל לגדול, כך מדינה מגדילה את העוגה ואת סך הכל משאבים שעומדים לטובת התושבים של המדינה. בלי שתהיה תעשייה לאורך זמן אי אפשר להגדיל את העוגה", כך אמר היום ארז ויגודמן, מנכ"ל טבע, בפסגת ת"א 100 של "כלכליסט".

 

"התעשייה בעולם אחראית ל-70% מהייצוא בעולם. אם אנחנו חושבים שמרכזי מחקר ופיתוח בלבד מספקים ולמכור אותו וזה מה שייתן את המענה להגדיל את העוגה, זו טעות. יש לי הערכה למרכזי המו"פ, יש להם תפקיד, אבל הם חייבים להיות קשורים לתעשייה. אם התעשייה תלך מפה לא נוכל להשאיר פה את החדשנות ולכן אין תחליף לתעשייה במדינת ישראל".

 


ויגודמן המשיך, "נכנסתי לתפקיד מנכ"ל טבע ב-11 בפברואר ולחברה היו כבר תוכניות עסקיות ל-2014 ובכל זאת התחלנו לכוון אותה בצורה ממוקדת למקומות שצריך אליהם לנוע, ולכן היה צריך לבוא עם תוכנית פשוטה וממוקדת. הראשון, חיזוק התשתיות, השני, תמיכה בצמיחה אורגנית והמרכיב השלישי היה לבנות ולייצר את הבסיס לעתיד חדש לטבע, מבחינת הכיוון שלה. אנחנו עוסקים בזה בצורה ממוקדת ברמת הנהלת החברה ומקפידים להישאר על האוטוסטרדה בכל רגע נתון".

 

בתחילת חודש פברואר נכנס ויגודמן לכסא שהשאיר אחריו ג'רמי לוין, המנכ"ל הקודם, שכיהן בחברה כשנה וחצי בלבד. ויגודמן נכנס אל התפקיד אחרי שכיהן כדירקטור בחברה ובמקביל כיהן בתפקיד מנכ"ל מכתשים אגן, אחרי כהונה מוצלחת כמנכ"ל שטראוס, ומצא את טבע, ענקית התרופות הישראלית, בתקופה מאתגרת במיוחד.

 

ארז ויגודמן ארז ויגודמן צילום: אוראל כהן

 

 

תרופת המקור הבולטת של החברה, הקופקסון, איבדה בחודש מאי האחרון את הפטנטים, לפחות עד שבית המשפט העליון בארצות הברית יתחיל לדון בערעור שהגישה על ההחלטה הקודמת שהפטנטים לא בתוקף, ובמקביל טבע הכריזה על תוכנית התייעלות אגרסיבית שתכלול עזיבה של כ-5,000 איש. אם לא די בכך, הודיע פיליפ פרוסט, שכיהן כיו"ר החברה מאז 2010 ומזוהה עם מינויו של ג'רמי לוין, כי הוא צפוי לעזוב את תפקידו כיו"ר החברה עד סוף 2014.

 

באשר לחיזוק התשתיות אמר ויגודמן כי "קודם כל צריך לעמוד ביעדים של היעילות התפעולית שדיברנו עליו, חיסכון של 2 מיליארד דולר עד 2017 שחצי מיליארד דולר ממנו יירד לשורה התחתונה והיתר ילך להשקעות. המרכיב השני הוא התייעלות תפעולית ויצירת אינטגרציה תפעולית בטבע. אנחנו נמצאים בתהליכים שאו נמכור או נסגור 11 מפעלים בעולם ועוד 16 מפעלים נמצאים בתהליכי בחירה. אנחנו פועלים למצויינות תפעולית ונתמקד ביכולת שלנו לפעול בצורה יותר יעילה בכל המפעלים שלנו. רק כשנקבל החלטה על המפעלים נקבל החלטה על האנשים", אמר ויגודמן והתייחס לתוכנית הפיטורים עליה הכריזה טבע.

 

ויגודמן אמר גם כי טבע תשוב להתמקד גם בשוק הגנרי, ואמר גם כי בכוונת החברה להקטין את הסיכון בפקיעת הפטנטים על מוצרים אינובטיביים, "היכולת לשמר מוצרים אינובטיביים היא קריטית עבורנו, כגון הנוביג'ל". "יש לנו פוקוס גדול באנשים, זה המשאב החשוב ביותר שלנו בתחרות המתגברת על הון אנושי".

 

"השלב הבא בשרשרת הוא ההגנה על הקופקסון. כל אחד חושב במונחים של מלחמה על העבר אבל מבחינתנו זו מלחמה על העתיד. ראשית, בבסיס המערכה הזו כרגע נמצאת השקה של מוצר הקופקסון 40 מיליגרם, הניתנת שלוש פעמים בשבוע. זה מוריד 200 זריקות לחולי טרשת נפוצה בשנה ויש לו יתרונות רפואיים מוכחים מעבר ליתרון הנוחות. המוצר הזה מוגן בפטנטים עד 2030. ב-2013 הושק מוצר בשם טקפידרה שהפך בתקופה קצרה למוצר השני בגודלו בענף. עדיין המוצר המוביל בענף הוא הקופקסון. יש ירידה בנתח השוק, אבל לפני ארבעה חודשים השקנו את הקופקסון 40 מיליגרם, ומשפחת הקופקסון כולה נכנסה ליציבות ואפילו לעלייה קלה, למרות ההשקעה של הטקפידרה".

 

ויגודמן דיבר גם על פקיעת הפטנטים של הקופקסון ואמר כי "הקרב על הפטנט הוא מרכזי. בית המשפט העליון מקבל מספר מאוד מצומצם של מקרים לדיון חוזר על הפטנטים והוא קיבל את ההחלטה לדון בו מה שיוצר את התחושה שיש סיכוי סביר שהוא יהפוך את ההחלטה והפטנטים יהיו תקפים עד 2015. גם אם יאושר קופקסון גנרי יש איום על מי שישיק אותו. ככל שחולף הזמן אנחנו מעבירים מטופלים לגירסה החדשה של הקופקסון והגענו כבר ל-46% מהמטופלים. בשוק האירופאי אין לנו כרגע פקיעת פטנט מתקרבת, ותוסיפו לזה את העובדה שאנחנו עושים מהלכים נוספים כדי לחזק את המוצר הזה מכל זווית אפשרית. אנחנו מנתחים את הצורה שבה התרופה עובדת על הגנים, והאינפורמציה הזו מצליחה לייצר דיון ברמת ה-FDA וזה כלי שבו אנחנו משתמשים כדי לבנות את העתיד סביב הקופקסון". בכך התייחס ויגודמן לכך שטבע דורשת ניסויים בקרב המוצרים הגנריים המתחרים בקוופקסון. "איזה חלק נצליח לשמר בשוק, ניתן לזמן לעשות את שלו", אמר ויגודמן.

 

ויגודמן גם דיבר על הצמיחה האורגנית בטבע ואמר, כי "התהליכים נוגעים בשני תחומים מרכזיים. הצד האחד הוא התחום הגנרי ושם אנחנו עושים מהלכים בעלי השפעה אפילו לטווח הקצר, וזה בעיקר פוקוס על מקומות שבהם אפשר לזכות באמצעות היכולות המשפטיות באישורים להשקת מוצרים משמעותיים. המקום השני זה היכולות לבצע מהלכים בתחום התמחור שיכולים לשפר את הצמיחה והרווחיות והפוקוס השלישי הוא בצינור המוצרים שבהם אנחנו מתמקדים בתחום הגנרי. לאלה אנחנו מוסיפים פוקוס חזק על טכנולוגיות חדשות ומורכבות יותר בתחום הגנרי והם ישפיעו גם בטווח הארוך. המהלך האחרון הוא כניסה לשווקים המתעוררים וזה פוקוס מבחינת טבע. טבע תעשה מאמצים להיכנס לשווקים מתעוררים בהם היא לא פועלת כיום".

 

עוד דיבר ויגודמן גם על מוצרי המקור של החברה, ואמר כי "תיק מוצרי המקור שלנו לא מוגבל לקופקסון. אנחנו נמשיך לעשות מאמצים לפתח אותו. אנחנו נגן על מוצרים שהפטנט שלהם מתקרב לפקיעה ומצד שני אנחנו נמשיך לנסות ולצמוח גם במוצרים ייחודיים. ב-2014 השקנו כבר שני מוצרים בתחום הנשימה ונשיק ב-2015 בהתחלה מוצר נוסף שנקרא זקיואיטי, ורק שלושת אלה אמורים לייצר לטבע מכירות של כמיליארד דולר בשיא".

 

בתחילת יוני ביצעה טבע את הרכישה הגדולה הראשונה בתקופתו של ויגודמן בסכום של עד 825 מיליון דולר, של חברת לבריס הנמצאת בניסויים לפיתוח תרופה למיגרנה. בנושא המיזוגים והרכישות העתידיים אמר ויגודמן כי "צריך להפנות משאבים לא רק לסגירת פערים אלא גם לפתוח פערים מול התחרות ולהשיק יכולות שלא היו קודם כדי לייצר את הבסיס לקפיצה הבאה ולעתיד החדש של טבע. יש ניתוח בלתי פוסק של מה שאנחנו רואים סביבנו. זה עידן המהפכות ובעידן הזה יש מפסידים כל יום ושורה חדשה של מנצחים. טבע תעשה כל מה שנדרש כדי להיות בצד של המנצחים".

 

עוד אמר ויגודמן כי "את הרכישות והמיזוגים נראה בכל הזוויות של הפעילות, גם ביכולת להכניס יכולות מיוחדות לצינור המוצרים שלנו, כמו רכישת לבריס, בתחום המיגרנות. בנוסף, נראה רכישות עם התמקדות גם ביכולות חדשות בתחום הגנריקה וגם בגיאוגרפיות חדשות, וגם אם תהיה הזדמנות מתאימה טבע לא מוציאה מהחשבון לעשות רכישה יותר גדולה. כל אלה יקבלו ביטוי חזק ברצון שלנו לעמוד בקריטריונים של ייצור ערך".

 

לבסוף, סיכם ויגודמן ואמר כי "טבע תמשיך לפעול בישראל בלי שאלה. אנחנו מחוייבים לישראל והחוכמה היא לדעת איך הפעילות בישראל מייצרת ערך לפעילות הגלובלית. באותם תחוומים אנחנו נשקיע אפילו יותר ממה שהשקענו ובכל מקום שלא נוכל לייצר ערך נשקיע פחות. את אותם כיסים של חדשנות ויצירתיות אנחנו נפתח ובהם נשקיע".

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x