$
בורסת ת"א

ניתוח כלכליסט

המהפך בסקיילקס: לוקסי והמירוץ אחר הכסף

ההדחה של אילן בן־דב מתפקידו כיו"ר סקיילקס הפכה את יעקב לוקסנבורג לבעל הבית. כעת הוא מסתער על האתגר הגדול - הקרב להצלת עשרות מיליוני השקלים שהשקיע באג"ח סקיילקס והחברה־האם סאני

גיל קליאן 09:0324.06.14

הדחתו של אילן בן־דב מתפקיד יו"ר סקיילקס, והודעת שאר חברי הדירקטוריון כי יסיימו את תפקידם מיידית או בסוף החודש הבא, היו יריית הפתיחה במירוץ. המירוץ של יעקב (לוקסי) לוקסנבורג אחרי עשרות מיליוני השקלים שהשקיע באג"ח של סקיילקס ושל החברה־האם שלה סאני. המטרה של לוקסנבורג ברורה — להפוך את סקיילקס מחברה שבאמתחתה שני נכסים מתנדנדים ועשרות נושים שמתדפקים על הדלתות, לחברה ששווה משהו.

 

אפשר לומר בביטחון שהמטלה הראשונה על סדר היום של לוקסנבורג היתה הדחת בן־דב ותפיסת המושכות של החברה כבעל השליטה בפועל. לגבי הצעד הבא, כאן התמונה כבר מסתבכת, והאתגרים של לוקסנבורג מרובים.

 

נראה כי במצב הרצוי מבחינת לוקסנבורג, סקיילקס תגיע ליחסי עבודה תקינים מול סמסונג ולחוזה הפצה חדש, שיבטיח לה בלעדיות בהפצת מכשירי סמסונג בישראל. פעילות זו תספק לסקיילקס תזרים מזומנים קבוע ורווחים לאורך שנים. או אז פרשת הסוללות הפגומות תהפוך לזיכרון רחוק, אנקדוטה משעשעת. כיום היא עלולה להכריע את המשך ההתקשרות בין החברות.

 

בתרחיש ורוד אחר, סקיילקס תיכלל בגרעין השליטה בפרטנר, ותקבל ממנה דיבידנדים שיממנו את ההחזרים לנושים. זאת בהנחה שאלה יסתפקו באג"ח חדשות במועדי פירעון נוחים. מנגד, ייתכן כי התרחיש האופטימלי כולל מכירת מניות פרטנר. זאת תוך גביית תשלום הולם על פרמיית שליטה למי שייכנס לנעלי בן־דב בגרעין השליטה בחברת הסלולר.

ההצלחה של לוקסי במירוץ הזה תקבע אם ההשקעה האגרסיבית שלו באג"ח של בן־דב תהיה מפח נפש, או צעד פיננסי מבריק שייכנס להיסטוריה של שוק ההון המקומי.

 

הסדרות הארוכות נציג: הדר שמיר 

לוקסי רוצה שייקחו בעלות על החברה. התרחיש המועדף מבחינתם - לוקסנבורג שומר על הסכם ההפצה של סמסונג בחברה.

 

סדרות האג"ח ז', ח', ט' ו־1, שאינן מובטחות בשעבודים נרחבים על מניות פרטנר, נהנו נכון לאתמול מבטוחות בשיעור של 28% מהחוב. כלומר, גם אם תחוסל פעילות סקיילקס, המשקיעים יקבלו קצת יותר מרבע מכספם. סדרות אלה נסחרו אתמול במחירים שמשקפים פירעון בשיעור גבוה יותר, ולפיכך נראה כי גם המשקיעים מבינים שייתכן כי יירשמו עוד נכסים בסקיילקס.

 

אם לוקסנבורג יביא את סקיילקס לכך שבידיה לפחות נכס אחד מתפקד (חוזה להפצת מכשירי סמסונג), מחזיקי האג"ח הארוכות יזכו לתספורת מתונה יותר, ואולי אף לנתח מפעילות שתתברר כמשתלמת. לוקסנבורג נחשף לסקיילקס בעיקר דרך סדרות אלה, ומוכר להן את חזון "החזרת עטרה ליושנה" בחברה החבוטה.

 

הסדרות הקצרות נציג: עו"ד עדי פיגל 

לוקסי רוצה שלא יממשו את מניות פרטנר. התרחיש המועדף מבחינתם - לוקסנבורג משקם את החברה ומביא להחזר מלא של החוב

 

קבוצת בעלי האג"ח הקצרות אמורה להיות הרגועה ביותר במשחק. סדרות ו' וד' זכו לשעבודים על מניות פרטנר, ומובטח כי יקבלו חזרה 82%–88% מהחוב, גם אחרי ירידה של 9.6% במניית חברת הסלולר מתחילת החודש. רוכשי סדרה י' קיבלו שעבודים על מניות פרטנר שמבטיחים להם את מלוא החוב, ואפילו נותר עודף לסדרות הארוכות.

אם סקיילקס תשתקם, היא עשויה לחזור לרווחיות ולשרת חוב. ספק אם הסיכוי הזה ישכנע את בעלי הסדרות הקצרות שלא לממש מיידית את המניות המובטחות, אבל אם כן — ללוקסנבורג יהיה נכס נוסף ביד.

 

 

אילן בן־דב יו"ר סקיילקס המודח  

לוקסי רוצה שייצא מהתמונה. התרחיש המועדף מבחינתו - להישאר כשבידיו אחזקה או תפקיד כלשהו במפעל חייו.

 

לפני שנה, כשאילן בן־דב סיים את הסדר האג"ח הקודם בסקיילקס והצליח להישאר בעל השליטה בחברה שהקים, הורמו לא מעט גבות בשוק ההון. אתמול נאלץ בן־דב להיפרד רשמית מהתפקיד שכל כך אהב — יו"ר סקיילקס. גם שאר הכיסאות של בן־דב מתנדנדים. כיסא בעל השליטה בסקיילקס עלול להישמט במקרה שבו בעלי החוב יחליטו להשתלט רשמית על החברה כולה ועל מניותיה, ולא רק על הדירקטוריון שלה.

 

גם נציגות האג"ח בסאני, החברה־האם של סקיילקס, שוקלת להדיח את בן־דב מתפקידיו הרשמיים. סאני כבר עמדה מול הסדר סופי שנכשל בגלל הקשיים בסקיילקס. במקרה שבו גם בעלי האג"ח של סאני יחליטו להשתלט על החברה, או לחלופין, לקחת אותה להליכי פירוק, יאבד בן־דב כיסא מרופד נוסף. נראה כי עבור בן־דב, התרחיש האופטימלי כעת הוא שאחרי שתשכך מערבולת האינטרסים שטורפת את החברות שלו, בסוף היום תימצא הדרך שבה יישאר איכשהו גורם משפיע בחברות, בין אם במניות ובין אם בתפקיד רשמי כלשהו. לגבי נכסיו הפרטיים של בן־דב, שם רב הנסתר על הגלוי.

 

את דרכו בעולם העסקים החל בן־דב (57) בשנת 1991, עם הקמתה של סאני. החברה עסקה אז ביבוא משחקי נינטנדו וסגה, והונפקה בשנת 1993. לאחר מכן הקים בן־דב את רשת חנויות האלקטרוניקה והסלולר דינמיקה, וב־1998 הוא קיבל את הזיכיון ליבוא מכשירי סמסונג לישראל. עם השנים אסף בן־דב שורה של נכסים שאותם איבד או מכר. כך, למשל, חברת ההשקעות טאו תשואות, שהיתה אמורה לייצר תשואות למשקיעים אך במקום זה מחקה כסף לבעלי החוב והגיעה לפירוק; אתר האינטרנט תפוז ואתר הווידיאו פליקס שנמכרו תמורת 4.3 מיליון שקל; מגרש לאחוזת ענק בכפר שמריהו שעוקל על ידי בנק לאומי ועוד. מה יישאר בסוף מכל זה? רק בן־דב יודע.

 

אילן בן דב אילן בן דב צילום: אוראל כהן

סמסונג המנכ"ל או־היון קוון

לוקסי רוצה שיבחרו בו כנציג החברה הרשמי בישראל. התרחיש המועדף מבחינתם - כיבוי מהיר ככל האפשר של שריפות כמו פרשת הסוללות, פרידה מלאה מסקיילקס.

 

הרבה לפני פיצוץ פרשת הסוללות המתנפחות/מתפוצצות של מכשירי גלקסי, היה ברור מהדיווחים של סקיילקס כי סמסונג הקוריאנית אומרת לסקיילקס בדיבור תאגידי מהוקצע — אתם מפוטרים. נראה היה, ועדיין נראה, כי תאגיד הענק כבר קיבל את ההחלטה שלו, וכעת נותר רק לבצע. ומה ההחלטה? לחתוך החוצה את סקיילקס ממעגל גוזרי הקופון על מכשירי הסלולר של החברה.

 

בשנת 2013 הגיעה סמסונג לנתח שוק של 34% משוק הסלולר, נתון שהפך אותה לחברת מכשירי הסלולר הגדולה בישראל. ייתכן שהמנהלים בקוריאה בחנו את נתוני המכירות מהשנים האחרונות וחשבו לעצמם, מדוע לשלם קופון למשווק המקומי כשאפשר לפתוח נציגות עצמאית ולהכניס את הקופון הזה לכיס התאגידי? כל המהלכים שביצעה סמסונג עד כה היו בכיוון אחד — הטיית זרם המכירות של מכשירים מסקיילקס לפעילות ישירה של סמסונג העולמית בישראל.

 

אם אכן בסמסונג הגדולה נפלה החלטה רשמית וסופית להעביר את שיווק המכשירים לתוך התאגיד, קשה להאמין שלוקסי הקטן מישראל יצליח לשכנע את הענקית הקוריאנית לשנות את דעתה. בין סמסונג לבין סקיילקס עדיין קיים הסכם הפצה, אך הסכם זה עלול להיות בסכנה גדולה אם וכאשר השליטה בסקיילקס תתחלף. זאת משום שבאותו הסכם הפצה קיימת לקוריאנים זכות ביטול מיידית במקרה של חילופי בעלי שליטה בסקיילקס. גורם זה בלבד מהווה תמריץ משמעותי לכל הנוגעים בדבר להשאיר, לפחות על הנייר, את השליטה בידי בן־דב.

 

כמו כן, שאלת האחריות על הסוללות היא מהותית ביחסים בין החברות. הצורך בפיצוי כספי או באחריות משפטית במקרה שסיפור הסוללות ימשיך להתנפח או להתפוצץ, עלול להביא לפיצוץ גם במה שנשאר מהקשר בין הצדדים. התלקחות כזאת עלולה להיות הרסנית עבור סקיילקס עצמה.

 

פרטנר בעל השליטה חיים סבן 

לוקסי רוצה שלא יפריע למשוך דיבידנדים במקרה שמניות פרטנר יישארו בסקיילקס. התרחיש המועדף מבחינתם - להיפטר משותפים שלחוצים במזומנים.

 

סקיילקס מחזיקה ב־12.6% ממניות פרטנר ובחלק מגרעין השליטה בפרטנר יחד עם חיים סבן. לפיכך הופך סבן לרוכש מיידי ואידיאלי במקרה של מימוש המניות, תרחיש סביר כרגע בהתחשב בפעולות שנוקטים היום בעלי האג"ח בסדרות הקצרות של סקיילקס. העזיבה של בן־דב היא בגדר חדשות טובות לסבן, שלא באמת זקוק לו כשותף כדי לנהל את פרטנר. בעצם, איזה בעל מניות שמנסה לנהל חברה בזמנים קשים צריך שותף שלחוץ במזומנים ורק רוצה למשוך דיבידנדים?

 

השאלה היא אם לוקסי, בהנחה שיהפוך לשותף החדש של סבן בגרעין השליטה, ינהג אחרת מבן־דב באותה משבצת.

 

בעלי האג"ח של סאני נציג: גיא גיסין 

לוקסי רוצה שסאני תצליח להחזיר לו חלק מהחוב. התרחיש המועדף מבחינתם - אחרי שכל בעלי החוב של סקיילקס ייקחו את הנתח שלהם, יישאר גם להם

 

אחרי כישלון הסדר האג"ח של סאני, נראה כי מחזיקי החוב של החברה־האם של סקיילקס עומדים מול שוקת שבורה. החברה־הבת סקיילקס, שהיתה אמורה לייצר מזומנים, לא מצליחה כרגע לייצר דבר פרט לבעלי חוב מתוסכלים. הנכסים האחרים של סאני לא קרובים אפילו לספק החזר מלא לבעלי האג"ח כנגד חובם.

 

התקווה היחידה של מחזיקי האג"ח של סאני, שעדיין שוקלים אם ללכת למהלך דומה ולהדיח את בן־דב מתפקידיו הרשמיים בה, היא שבסיום כל ההסדרים והסכסוכים בסקיילקס עדיין יישאר בחברה מאזן חיובי כלשהו של נכסים. אלה יוכלו לשרת את החוב בסאני. מי שישמח במיוחד לתרחיש כזה הוא לוקסנבורג עצמו, שמחזיק בנתחים משמעותיים בסדרות האג"ח של סאני — השקעה שכעת קרוב לוודאי תרד לטמיון.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x