$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בן-דב יכניס היד לכיס? מחזיקי האג"ח דורשים: הזרמה תמורת שליטה

דירקטוריון סקיילקס יחליט אם לתמוך בבעל השליטה במאבקו מול סמסונג. מחזיקי האג"ח: "גם אם בן־דב צודק בחלק מטענותיו, השיטה איננה להתפרע ולירות. אין לו ערך מוסף בחברה"

גולן חזני 07:0208.06.14

שלושה ימים קריטיים עומדים בפני סקיילקס ובעל השליטה שלה, אילן בן־דב. דירקטוריון החברה יתכנס להחליט אם לתמוך בבן־דב במאבקיו מול סמסונג, שהעניקה את הזכיון להפצת מכשירי הסלולר שלה לסקיילקס. מחזיקי האג"ח הפרטיים עשויים לתמוך בבן־דב, אך בתמורה דורשים שיזרים לחברה הון לא מבוטל.

 

לדברי מחזיקי האג"ח הפרטיים, לבן־דב יש הון אישי לא מבוטל: מניות בשווי מוערך של 50 מיליון שקל בחברת מובילאיי, שיוצאת להנפקה לפי שווי של 3.5־5 מיליארד דולר; 25% ממניות קניון מול הים באילת; ובניין משרדים ברחוב יהודה הלוי בתל אביב. "הוא איבד הרבה כסף, אבל ביכולתו להביא הון אישי להסדר הזה - ואת זה אנחנו דורשים", אמר מחזיק מטעם גוף נוסטרו פרטי גדול.

 

המחזיקים צפויים לדרוש מדירקטורים בסקיילקס להפסיק לבצע שינויים בנכסי החברה. במקביל יבקשו לתמוך בצעדיהם מול בן־דב ובגישה פייסנית יותר כלפי סמסונג העולמית.

 

מחזיקי האג"ח הפרטיים בסדרות הלא מובטחות של סקיילקס, שמחזיקים 65% מאג"ח אלה, כבר החלו בשיחות לא פורמליות עם בן־דב בעניין ההסדר. ל"כלכליסט" נודע כי המחזיק הגדול ביותר, יעקב לוכסנבורג, בעל השליטה בחברת לפידות שמחזיקה ב־14% מהאג"ח הלא מובטחות, נפגש ביום שישי בשנית עם בן־דב. בפגישה נידונה האפשרות להעניק לבן־דב אופציות למניות כך שיוכל להישאר בראש החברה. זאת כדי לנצל ערך מוסף שיש לבן־דב בהסכמיו מול סמסונג ומול חיים סבן, שותפו לשליטה בפרטנר. בן־דב דאג להתנות את הסכמיו מול שתי חזיתות אלה בהישארותו בעל השליטה בסקיילקס.

 

אילן בן-דב אילן בן-דב צילום: אביגיל עוזי

 

פיצוץ מול סמסונג

 

בשיחות שהתקיימו לפני שבוע וחצי בין סמסונג לבן־דב עלו שלוש בעיות: דרישת בן דב לתמלוגים על זכויות יוצרים לעברית, רוסית וערבית; תיקון ופיצוי עבור סוללות מכשירי גלקסי שהתפוצצו; תמיכה בסקיילקס בהתמודדות עם הייבוא המקביל של הגלקסי.

 

המחזיקים טוענים כי מאבקו של בן־דב מול הענקית הקוריאנית משולל אמצעים והיגיון. בכוונתם לדרוש מהדירקטוריון להצביע נגד נקיטת צעדים מול סמסונג. "גם אם בן־דב צודק בחלק מהטענות, השיטה איננה להתפרע ולירות, כפי שהוא עושה", אמר אותו מחזיק. "לבן־דב אין ערך מוסף בחברה. מחזיקי האג"ח יכולים להתנהל מול סמסונג".

 

בדרך לפשרה עם סבן?

 

עם הסדרת מצבם של בעלי החוב, בכוונת מחזיקי האג"ח לפנות לגורמים עסקיים ישראלים ולהציע להם לרכוש את הזכיון של סמסונג ואף את השליטה בסקיילקס. שמו של סבן עלה בהקשר זה אולם ככל הידוע לפי שעה, אין לו שום כוונה לרכוש את השליטה בסקיילקס.

 

סבן נמצא בימים אלה בקרע מול בן־דב לגבי השליטה בפרטנר. מקור הסכסוך בהחלטת משרד המשפטים להחריג את פרטנר מחוק הריכוזיות ולחייב את בן־דב להשטיח את הפירמידה שלו, המחזיקה בפרטנר, בתוך 4־6 שנים. ההחרגה מסייעת לסבן, שלא יידרש למנות בתקופת המעבר דירקטוריון חדש שיורכב מרוב של דירקטורים בלתי תלויים. מנגד, על בן־דב חלה חובה לצמצם את השכבות בפירמידה שלו. מחזיקי האג"ח מקווים לפשרה בין בן־דב לסבן.

 

לסכסוך היבט נוסף: סקיילקס אמורה לקבל 115 מיליון שקל בדיבידנדים ראשונים שתחלק פרטנר. דירקטוריון פרטנר מצדו תומך בסבן בסירובו לחלק כעת דיבידנדים, בטענה שיש לפרוע תחילה חובות לבנקים ולהשקיע בתשתיות. סקיילקס זקוקה לדיבידנדים כדי לשרוד, לאחר שספגה הערת עסק חי והסדר חוב מחודש. הדירקטורים ומחזיקי האג"ח עשויים להסלים את המאבק מול סבן, שלדבריהם חייב להתחשב בשותף שלו או להגיע עמו לפשרה בעניין הדיבידנדים.

התכנית של סקיילקס לפירעון החובות לא מסתמכת על דיבידנדים מפרטנר ב־2014, שיהיו נחוצים ב־2015. אם המחזיקים יממשו את הביטחונות של מניות פרטנר (13%) שבידי סקיילקס, זו עלולה לאבד את זכותה לדיבידנדים ראשונים.

 

למחזיקי האג"ח טענות קשות גם כלפי דירקטוריון סקיילקס, שאפשר לבן־דב להתנהל לבדו מול סמסונג וסבן. הדירקטוריון כולל את שלום זינגר, אריה עובדיה, דרור ברזילי, יואב בירן ויונה אדמון, וסביר שההחלטות שיקבל השבוע יהיו בניגוד לדעתו של בן־דב. "דירקטוריון הוא טוב לבעל שליטה כל עוד החברה רווחית. ברגע שהחברה נקלעת לקשיים, והדירקטוריון מתחיל להחליט לבד", ציין מקורב לדירקטוריון.

 

לסקיילקס מניות פרטנר בשווי 580 מיליון שקל, אולם אלה צונחות עקב חשש המשקיעים כי סקיילקס תציף את השוק בהן. מחזיקי האג"ח תולים תקוות גם במעבר של הוט לפרטנר, שיזרים 200 מיליון שקל לקופתה בשבועות הקרובים.

נכון לסוף מרץ 2014, לסקיילקס חוב ברוטו של 955 מיליון שקל ובניכוי מזומנים ושווי מזומנים - 110 מיליון שקל, שהינו פיקדון שמשועבד לבנק, והון חוזר של 35 מיליון שקל. החוב נטו הנו 880 מיליון שקל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x