$
שוק ההון

צמוד למדד: ארה"ב השתלטה על המדדים העולמיים

שבעה מתוך עשרת המקומות הראשונים בדירוג המדדים העולמיים ומדדי הגודל הולכים לארה"ב. מבין המדדים האירופיים בריטניה בראש

בועז בן-נון 08:25 02.06.14

 

מדדי המניות הגדולות הם תמיד האופציה הראשונה בבחינת המשקיעים את השווקים בחו"ל. החברות הגדולות נתפסות כבעלות יכולת טובה יותר להתמודד עם תלאות השוק לעומת המניות הקטנות שרגישות יותר לתנאים כלכליים מקומיים. האפשרויות הרבות לפיזור סיכונים מושכות חברות גדולות להיפתח ולהפוך לגלובליות, דבר שניכר במדדי הגודל. כך, למשל, 50% מהמכירות של החברות במדד 500 S&P נובעים משווקים שמחוץ לארה"ב. הפעם נסקור את המדדים המאגדים חברות אלו - המדדים העולמיים ומדדי הגודל בארה"ב ואירופה.

 

היום מדדי המניות בעולם משיאים שיאים חדשים. בארה"ב שלרוב מהווה את הסמן למצב השווקים, שבר מדד 500 S&P ב־30 במאי את שיא כל הזמנים והגיע עד ל־1,923 נקודות ושבעה מתוך עשרת המדדים הראשונים בדירוג הם אמריקאיים. מדד "הדגל", ואולי הסמן של מרחב המניות העולמי והכלכלה העולמית, S&P 500, מדורג רביעי עם תשואות של 140.02% ו־47.48% בחמש ובשלוש שנים בהתאמה ועם סטיית תקן נמוכה ביחס לאחרים (13.53%). חמישה מקומות מתחתיו נמצא מדד S&P 400 Midcap עם תשואה גבוהה יותר בחמש שנים - 160%, אך עם סטיית תקן גבוהה יותר ומכפיל של 20 (16 לקודמו).

  

 

המדד הקטן - S&P SmallCap 600 - נמצא דווקא מעל "אחיו הגדולים" וניצב שני בדירוג עם תשואה לחמש שנים של 165%, אך עם סטיית תקן גבוהה יותר (17.16%). כדאי לשים לב שהתשואה השנתית של המניות האמריקאיות הקטנות ב־15 השנים האחרונות היתה 10%, הרבה יותר מזו של S&P 500 (4.7%). המדד הראשון בדירוג לחמש שנים הוא מדד מורנינגסטאר מיד קאפ (Morningstar Mid Cap) שמורכב מהמניות האמריקאיות הבינוניות המהוות 20% משווי השוק האמריקאי. המדד השיא 172.44% בחמש שנים ו־45.12% בשלוש שנים. המדד שמכיל את החברות הגדולות - מורנינגסטאר לארג' קאפ (Morningstar Large Cap) - מדורג שישי עם 134.67% ו־47.81% בהתאמה לחמש שנים ושלוש שנים. באירופה - בריטניה מובילה את המדדים. מדד הדגל הבריטי FTSE 100 הוא הנמוך מבין המדדים הבריטיים, תשואות של 91.44% בחמש שנים ו־24.81% בשלוש שנים בהתאמה ומדורג במקום ה־12. הרבה מתחת ל־FTSE Small Cap של המניות הקטנות (מהוות כ־2% מהשוק הבריטי) שמדורג חמישי עם תשואות של 130.83% ו־46% בחמש ושלוש שנים בהתאמה. שני מקומות מעליו מדד FTSE 250 TR שמכיל את החברות הבינוניות שאינן ב־FTSE 100. המדד שמכיל בערך 15% מהשוק הבריטי השיא 140.69% ו־43.3% בחמש שנים ושלוש שנים בהתאמה.

 

אם חיפשתם מדדים אירופאים נוספים, יש לגשת לדירוגים הנמוכים יותר. EURO STOXX 50, מדד הדגל האירופי שמכיל את 50 החברות הגדולות באירופה, מדורג במקום האחרון עם תשואות של 40.89% ו־0.73%- בחמש ושלוש שנים בהתאמה, אך מוביל בסטיית התקן הגבוהה ביותר, 25.05 בחמש שנים. המדד חשוף לכלכלות חלשות כמו איטליה וספרד ולכן מסוכן מצד אחד, אך מבטיח למדי ובעל פוטנציאל לרווחים גדולים יותר אם תהיה התאוששות מצד שני.

 

צילום: שאטרסטוק

 

מעליו במקום ה־14 המשותף נמצאים המדדים STOXX Europe Mid 200 ו־STOXX Europe Small 200 ששמם מדבר בעד עצמו. במדדים התשואה גבוהה אך סטיית התקן קטנה בהרבה. ואגב אירופה, כדאי לשים לב למדד FSE MDAX TR, מדד של 50 חברות קטנות ובינוניות גרמניות שהתשואות שלו הן הגבוהות ביותר - 188.97% בחמש שנים (סטיית תקן לא גבוהה יחסית) ו־49.73% בשלוש שנים.

 

השורה התחתונה

ארה"ב שולטת במדדים העולמיים, אך ההתאוששות העקבית של אירופה נותנת סיכוי לרווחים עודפים

x