$
בורסת ת"א

"שחיקת המחירים בשוק הסלולר תימשך ויכולתנו להתייעל תקטן"

שורת ההכנסות בדו"חות הרבעון של שתי חברות הסלולר, סלקום ופרטנר, ממשיכה לשקף את התחרות האכזרית שמתחוללת בענף, אולם מנגד יש בדו"חות גם סיבות לאופטימיות: סלקום הצליחה להציג שיפור ניכר ברווחיות ובתזרים המזומנים הפנוי

אופיר דור 08:1715.05.14

תוצאות הרבעון הראשון של חברות הסלולר סלקום ופרטנר ממשיכות להעיד על התחרות האכזרית שמתחוללת בענף, תחרות אשר רק הלכה והתגברה בסוף 2013 ובשלושת החודשים הראשונים של 2014. תוצאות התחרות הזאת הורגשה היטב בשורת ההכנסות של החברות. אם ברבעונים קודמים אפשר היה לדבר על מגמה של התייצבות בהכנסות, הרבעון האחרון מצביע על שינוי מגמה ועל ירידה בהכנסות. 

אולם מנגד, תוצאות הרבעון הראשון כוללות גם סיבות לאופטימיות. שתי החברות — בעיקר סלקום — הצליחו לשפר את נתוני הרווחיות שלהן למרות הירידה בהכנסות. את זה הן השיגו באמצעות תהליכי התייעלות תפעולית וצמצום בכוח האדם. חלק גדול מתהליכי ההתייעלות בחברות, שכללו פיטורי אלפי עובדים בחברות הסלולר הוותיקות, התרחשו ב־2013 אך הם המשיכו והשפיעו על התוצאות בשורה התחתונה גם ברבעון הראשון של 2014.

 

קצת נחת למשקיעים

תוצאות סלקום הפתיעו במעט לטובה את האנליסטים בעוד תוצאות פרטנר עמדו פחות או יותר בציפיות המוקדמות. גם המשקיעים התרשמו, ובעקבות פרסום נתוני הרווחיות הם שלחו אתמול את מניות סלקום ופרטנר לעליות של 5.3% ושל 1.9% בהתאמה במסחר בבורסה בתל אביב, ואילו מניית אי.די.בי פתוח, בעלת השליטה בסלקום, שחזרה השבוע למסחר, זינקה ב־12.3%. כמו ברבעונים קודמים, גם ברבעון הראשון הושפעו הדו"חות של סלקום ופרטנר מהמהלכים שיוזמים השחקנים החדשים בשוק, ובעיקר גולן טלקום, שיצאו במבצעים חדשים לקראת סוף השנה. מבצעים אלה חייבו את חברות הסלולר הוותיקות להוריד גם הן מחירים או להסתכן באיבוד לקוחות. נכון להיום מציעה, למשל, גולן טלקום מבצע של 35 שקל לחודש למשך שנה, שמחייב את כל השוק להתאמות מחיר.

 

הכנסות סלקום הסתכמו ברבעון הראשון ב־1.13 מיליארד שקל, ירידה של כ־7% ביחס לרבעון הרביעי של 2013. הכנסות פרטנר, לעומת זאת, רשמו ירידה קלה יותר של 2% ברבעון — ל־1.1 מיליארד שקל. השחיקה הנמוכה יותר של פרטנר בהכנסות נבעה משיפור בהכנסות שלה ממכירת ציוד קצה סלולרי, כשבכל הנוגע להכנסות משירותי סלולר — המקור המרכזי שלהן להכנסות — נשחקו שתי החברות ברמה כמעט זהה.

 

מימין חיים רומנו וניר שטרן מימין חיים רומנו וניר שטרן צילום: תומי הרפז, אוראל כהן

 

אולם ברמת ה־EBITDA (רווח תפעולי תזרימי) המגמה מתהפכת, כשה־EBITDA של סלקום עלתה דווקא ב־1% ברבעון, ל־340 מיליון שקל, ואילו אצל פרטנר היא ירדה ב־3% בין ינואר למרץ, ל־274 מיליון שקל. הרווח הנקי של סלקום ברבעון הראשון הסתכם ב־114 מיליון שקל, עלייה של 12% מול הרבעון הרביעי של 2013, בעוד הרווח הנקי של פרטנר עלה מ־46 מיליון שקל ברבעון הרביעי אשתקד, ל־52 מיליון ברבעון הנוכחי. שתי החברות גם יחד נהנו מסביבת הריבית הנמוכה וממדד המחירים לצרכן, שהיה שלילי, שהקטינו את הוצאות המימון ותרמו לעלייה ברווחיות.

 

הבשורה הטובה ביותר עבור סלקום באה בדמות שיפור בתזרים המזומנים הפנוי שלה, שעמד ברבעון הראשון על 366 מיליון שקל לעומת 308 מיליון שקל ברבעון קודם — עלייה של 19%.

 

מנכ"ל סלקום ניר שטרן אמר כי "אנו צופים ששחיקת המחירים והתחרות הגבוהה יימשכו ברבעונים הבאים בעוד יכולת החברה להמשיך ולהתייעל כדי לפצות על הירידה בהכנסותיה תקטן". סלקום דיווחה שהיא הקטינה את החוב שלה בשנה האחרונה במיליארד שקל והוא עומד כעת על 3.6 מיליארד שקל. לדברי שטרן, מהלכי ההתייעלות מאז המיזוג עם נטוויז'ן ב־2011 הביאו לחיסכון של כ־820 מיליון שקל במונחים שנתיים. לדבריו, ברבעון הראשון של 2014 רשמה סלקום חיסכון של 52 מיליון שקל בהוצאות מכירה, שיווק, הנהלה וכלליות לעומת הרבעון המקביל ב־2013.

 

 צילום: עמית שעל, סיון פרג'

 

בפרטנר נרשמה ירידה של 48% בתזרים המזומנים הפנוי מ־278 מיליון שקל ברבעון הקודם, ל־145 מיליון שקל ברבעון הראשון. בפרטנר תולים זאת בירידה חדה במכירות של ציוד קצה. ב־2013 רשמה פרטנר תזרים פנוי גבוה בהרבה ביחס לרווח הנקי שלה כתוצאה מהכנסות גבוהות ממכירת מכשירים שעליהם הלקוחות משלמים בתשלומים של עד שלוש שנים. החל מ־2012 נפח מכירות הציוד על ידי חברות הסלולר ירד, ושיעור גדל והולך של לקוחות עבר לקנות מכשירי סלולר בחנויות פרטיות, והירידה בתזרים המזומנים הפנוי של פרטנר משקף את התופעה.

 

למרות השיפור ברווחיות של שתי החברות הן לא יחלקו דיבידנדים עבור תוצאות הרבעון הראשון. בפרטנר, שבה הרווח הנקי עדיין נמוך יחסית, ההחלטה שלא לחלק דיבידנד היא כמעט מתבקשת. בסלקום הסבירו את ההחלטה בכך שהמשך התחרות המוגברת בשוק וההשפעות השליליות שיש לה על הכנסות החברה, מחייבים את החברה להמשיך ולחזק את המאזן. הצפי בשוק הוא שנראה חלוקת דיבידנד של סלקום ברבעונים הבאים.

 

מחכים לדבר הרגולטור

שוק התקשורת עומד בפני שינויים מהותיים ב־2014, וברגע זה, יותר מתמיד, כל העיניים בחברות הסלולר מופנות לכיוון הרגולטור — משרד התקשורת. שינויים אלו ישפיעו מאוד על סלקום ופרטנר. בחודשים הקרובים צפויות החברות להשיק את רשתות הדור הרביעי שלהן לאחר שמשרד התקשורת יוציא לדרך את המכרז למכירת תדרים.

 

מצבה של פרטנר בנושא זה טוב יותר מזה של סלקום. פרטנר נחשבת מוכנה יותר להשקה של הדור הרביעי, וכבר בתחילת השנה הכריזה כי סיימה את הפריסה בעיר הראשונה, הרצליה. בנוסף, ההסכם לשיתוף הרשתות הקיימות והקמה משותפת של דור רביעי שנחתם בין פרטנר ל־HOT mobile, צפוי להיות מאושר בתנאים כאלה או אחרים על ידי משרד התקשורת ורשות ההגבלים העסקיים. פרטנר סבלה מנחיתות ביחס לפלאפון וסלקום מאז 2012 מכיוון שהיא לא אירחה מפעיל סלולרי גדול על הרשת שלה, בעוד סלקום אירחה את גולן טלקום ופלאפון את HOT mobile. ההכנסות השנתיות של סלקום מאירוח גולן טלקום עומדות על כ־120 מיליון שקל, והכנסות פלאפון מאירוח HOT הגיעו ליותר מ־200 מיליון שקל.

 

אולם החל מהחודשים הקרובים, ובאופן מלא מ־2015, תעבור HOT mobile להתארח על רשת פרטנר כך שלחברה צפויה הכנסה שנתית חדשה. פרטנר לא תרוויח כמו פלאפון מהחוזה עם HOT, שניצלה את המעבר כדי לשפר תנאים, אך עדיין מדובר בהכנסה של 80 מיליון שקל. בנוסף, הסכם שיתוף הרשתות צפוי להניב לה חיסכון של כ־150 מיליון שקל על פני ארבע שנים בגין השקעות ועלויות החזקת רשת.

 

לדברי מנכ"ל פרטנר חיים רומנו, "איתנותה הפיננסית של פרטנר אפשרה לנו להפחית את החוב של החברה ב־100 מיליון שקל נוספים מאז תחילת 2014. אנחנו מצפים לקבל ברבעונים הקרובים את האישורים הרגולטוריים הנדרשים להסכם שיתוף הרשתות עם HOT mobile, הסכם שהשפעתו המלאה על התוצאות הפיננסיות שלנו תבוא לידי ביטוי במהלך 2015".

 

בנוגע להסכם שיתוף הרשתות בין סלקום, פלאפון וגולן טלקום דברים פחות ברורים. החברות לא יוכלו להקים רשת אחת משותפת, אך ייתכן שסלקום ופלאפון יוכלו לשתף פעולה ברמה נמוכה ולהשתמש באתרים סלולריים משותפים, דבר שיחסוך לה עד 100 מיליון שקל בהוצאות בשנים הקרובות. בנוסף, סלקום מתכננת להשיק מיזם טלוויזיה עוד ב־2014 ולהיכנס לתחרות מול HOT ו־yes, וייתכן שתוכנית זאת היא עוד סיבה שהחברה פועלת לחזק את המאזן והחליטה שלא לחלק דיבידנד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x