$
בורסת ת"א

החודש של הגדולות בגמל ובהשתלמות

דש תגמולים של מיטב דש, עצמה של הראל ואקסלנס גמל הובילו את טבלת התשואות במרץ. קופות הגמל וקרנות ההשתלמות של פסגות, שממתין לתיקון, השתרכו מאחור

ערן סוקול 13:5428.04.14

בתחילת 2014 הזהירו מנהלי הגמל הגדולים כי הישגי השנה הקודמת לא יחזרו על עצמם, והנמיכו ציפיות לקראת החודשים הקרובים. אולם בסוף הרבעון הראשון של השנה כבר ניתן לראות שמנהלי הגמל השיגו תשואה ממוצעת של 2.5%. את התוצאות מובילים בתי ההשקעות אקסלנס ואי.בי.אי הן בתשואות קופות הגמל והן בתשואות קרנות ההשתלמות.

 

קופות הגמל שרשמו את התשואות הגבוהות ביותר במרץ היו הקופות הגדולות: דש תגמולים של מיטב דש ועצמה של הראל עם תשואה של 1.18%, כאשר מעט אחריהן עמדה אקסלנס גמל עם תשואה של 1.15%. קופות הגמל הבינוניות השיגו תשואה ממוצעת נמוכה יותר של 0.92%, לעומת תשואה ממוצעת של 1.04% בקרב הקופות הגדולות. כאשר בראש הטבלה, אנליסט גמל כללי, עם תשואה של 1.06% בחודש מרץ, אשר עמדה בחודש הקודם במקום האחרון.

 

מימין: רונן מטמון, יניב צלאל ואמיר גיל מימין: רונן מטמון, יניב צלאל ואמיר גיל צילום: תומי הרפז, יובל חן, אריאל שרוסטר

 

חילופי משמרות בטבלה

 

מי שהתחלפה איתה היתה מגדל לתגמולים ולפיצויים כללי, שעמדה בראש הטבלה בחודש הקודם, אולם עברה לתחתית טבלת התשואות בקופות הבינוניות, עם תשואה של 0.68% במרץ.

 

מבין קרנות ההשתלמות בלטו בחודש החולף הקרנות הגדולות אקסלנס השתלמות, עם תשואה של 1.09% ואלטשולר שחם השתלמות מסלול כללי עם תשואה של 1.08%. זאת לעומת החודש הקודם, בו הובילו את התשואות קרן ההשתלמות של מגדל, שרשמה תשואה של 2.02% בפברואר אולם נמצאת במרץ בתחתית הטבלה וקרן ההשתלמות של אלטשולר שחם שרשמה תשואה של 1.95% בפברואר ונמצאת בחודש החולף במרכז הטבלה. גם בקרב קרנות ההשתלמות, נרשמה תשואה ממוצעת נמוכה יותר של 0.9% בקרנות ההשתלמות הבינוניות בחודש מרץ, זאת לעומת הגדולות שרשמו תשואה של 0.95%.

 

 

שוק המניות בארץ אופיין במרץ במגמה מעורבת, מה שהפך את בחירת המניות בתיק ההשקעות למהותית יותר. מדד ת"א־25 עלה ב־3.8%, מדד ת"א־100 עלה ב־2.1%, לעומת מדד ת"א־75 שירד ב־1.7% ומדד יתר־50 שירד ב־0.9%. גם בשוקי המניות בעולם נרשמה מגמה מעורבת. בארה"ב מדד S&P 500 עלה ב־0.8%, מדד דאו ג'ונס עלה ב־1.2% ואילו מדד נאסד"ק ירד ב־2.7%. באירופה לעומת זאת, המגמה היתה חיובית. דאקס הגרמני עלה ב־0.2%, יורוסטוקס 50 עלה ב־1.5% וקאק הצרפתי עלה ב־0.5%.

 

בראש טבלת התשואות של הקרנות הבינוניות עומדת במרץ הפניקס השתלמות־כללי, עם תשואה של 0.96%, אשר מוקמה בחודש החולף בתחתית הטבלה ואילו איילון השתלמות כללי שעמדה בפברואר במקום הראשון, עברה למקום האחרון בקרב הקרנות הבינוניות.

 

לדברי יניב צלאל, מנהל השקעות ראשי גמל ופנסיה במיטב דש, הגורמים העיקריים שהביאו לתשואה הגבוהה היו "פוזיציות שבנינו לאורך זמן הבשילו לאורך התקופה והביאו לכך שהתיק המנייתי של מיטב דש השיג תשואה עודפת על פני השוק". בין היתר מציין צלאל את הצעת הרכש במניית אשלד, שבה מיטב דש הופיעה כבעלת עניין. "השקעה זו שהניבה תשואה גבוהה, ביחד עם פוזיציה מדודה בשווקים המתפתחים והשקעות סלקטיביות נוספות הובילו את התשואה כלפי מעלה".

 

 

הפער צריך להיסגר

 

לדברי רונן מטמון, מנהל השקעות ראשי של אקסלנס גמל ופנסיה "החלטה שלנו להיות בעודף משקל בשוק המקומי על פני המדד העולמי הוכיחה את עצמה במהלך הרבעון. הנחת העבודה היתה שלאור הנתונים הכלכליים הטובים יחסית בישראל, לא סביר שביצועי החסר שהניב שוק המניות בישראל בשנה הקודמת ביחס לעולם יימשכו והפער צריך להיסגר. ואכן, מדד תל אביב 100 הניב תשואה עודפת של כ־5% ביחס למדד ה־MSCI העולמי ברבעון" אמר מטמון.

 

באג"ח הקונצרניות המקומיות נרשמה מגמה חיוביות בחודש מרץ. מדדי תל בונד רשמו עליות שערים, כאשר מדד תל בונד־20, מדד תל בונד־40 ומדד תל בונד־60 עלו ב־0.8% כל אחד, ואיגרות החוב הלא מדורגות עלו ב־1.1%.

 

מדד האג"ח הממשלתיות הצמודות למדד עלה בשיעור של 1.2%. בחינת תשואותיהן של האג"ח על פי התפלגות טווחי הפדיון שלהן מראה על מגמה חיובית, כאשר האג"ח לטווח של 2-0 שנים עלו ב־0.2%, האג"ח לטווח של 5-2 שנים עלו ב־0.6% ואילו האג"ח לטווח של 10-5 שנים עלו ב־1.4%.

 

גם מדד האג"ח הממשלתיות השקליות הלא צמודות (שחרים) עלה ב־0.4%. השחרים הקצרים לטווח של 2-0 שנים עלו ב־0.1%, השחרים הבינוניים לטווח 5-2 שנים עלו ב־0.2% והשחרים הארוכים לטווח של 5 שנים ומעלה עלו ב־0.8%. המק"מים עלו ב־0.1% והגילונים עלו ב־0.2%.

 

"ברבעון הראשון של 2014 ראינו כי האפיק הממשלתי והקונצרני הפגינו עוצמה גבוהה יחסית, אולם במיטב דש לא צופים כי הקצב הנוכחי יישמר לאורך השנה" אמר צלאל. "בראייה קדימה, כבר אין מציאות בשוק הקונצרני, המחירים בו גבוהים מאד יחסית לשוק המניות שבו המחירים עדיין סבירים. לכן, אנחנו מעדיפים להקטין את רכיבי הסיכון בתיק ההשקעות דרך השוק הקונצרני, וכך פעלנו במשך הרבעון הראשון".

 

קץ רווחי ההון באג"ח

 

בסיכום הרבעון הראשון הובילו קופות הגמל של אקסלנס ואי.בי.אי עם תשואה של 2.81%. הצמד אף הוביל בתשואות של קרנות ההשתלמות כאשר אי.בי.אי השתלמות כללי רושמת את התשואה הגבוהה ביותר של 2.79% ברבעון ואקסלנס השתלמות במקום השני עם תשואה של 2.71%. מטמון מסכם את תשואות הרבעון הראשון ואומר כי "כבר ברבעון האחרון בשנה שעברה נשמעו קולות של מרבית הפעילים על קץ רווחי ההון באג"ח. השוק המקומי הפגין ביצועי יתר על פני רוב השווקים בעולם. גם תחילת צמצום ההרחבה הכמותית בארה"ב השפיעה על תשואות האג"ח, והמשבר באוקראינה השפיע על התנודתיות בשוק המניות ועל מחיר הנפט".

 

לקראת המשך 2014 אומר מטמון, "הסוגיות שישפיעו על השווקים בהמשך השנה הן שאלת ההרחבה כמותית באירופה, בנקאות הצללים בסין והשפעתה העתידית והאם תתפתח אינפלציה בארה"ב. לכן אנו צפויים לראות המשך תנודתיות בשוקי המניות והאג"ח, זאת בניגוד לשנה שעברה, בה התנודתיות היתה נמוכה יחסית".

 

את התשואות הנמוכות ביותר במרץ וכן וברבעון הראשון רשמו קופת הגמל וקרן ההשתלמות של בית ההשקעות פסגות. כאשר קופת הגמל פסגות גדיש כללי הניבה 0.67% במרץ ו־1.95% מתחילת השנה וקרן ההשתלמות פסגות שיא השתלמות כללי הניבה 0.62% במרץ ו־1.85% ברבעון. לדברי אמיר גיל, סמנכ"ל השקעות גמל ופנסיה בפסגות "במרץ היתה הטיה מאוד מהותית שנגרמה משיערוכי סוף רבעון בקרנות השקעה, בהן יש לחלק מהגופים, היסטורית, אחזקה של פי שתיים ופי שלוש מפסגות. החודש היה שיערוך של עשרות אחוזים בענף זה ובהתאם המתחרים נהנו מכך יותר. בנוסף, תיק החוב של פסגות היה יחסית סולידי, גם באפיק הקונצרני וגם באפיק הממשלתי שכלל מח"מים יחסית קצרים".

 

להשביח את תיק המניות

אף שגם במרץ האג"ח המשיכו להניב רווחי הון אומר גיל: "אנחנו מאמינים שהסיכון באפיק לא שווה את התשואה. אמנם החודש התשואה שלנו היתה יחסית נמוכה, אבל אני מאמין שזה יתקן את עצמו בהמשך השנה.בראיה קדימה, אנחנו רואים את האפיק המנייתי כאפיק המעניין ביותר, אנחנו מנצלים את התיקונים בשוקי המניות כדי להשביח את תיק המניות ולהיכנס להשקעות שחיכינו להן זמן רב".

 

* מקור הנתונים: החברות וקלי שוקי הון

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x