$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

וודסייד במגעים להיכנס כשותפה למאגר אפרודיטה

במקביל לשיחות על כניסה למאגר לווייתן מנהלת חברת האנרגיה האוסטרלית משא ומתן עם קבוצת דלק ונובל אנרג'י על מאגר הגז שבבעלותן אשר נמצא בקפריסין. במידה ויבשיל, יקל הדבר על וודסייד למצוא נתיב נוח לייצוא הגז מלווייתן

ליאור גוטמן 08:2222.04.14

ענקית האנרגיה האוסטרלית וודסייד בוחנת אפשרות כניסה כשותפה למאגר אפרוטידה ששוכן מול קפריסין. כך נודע ל"כלכליסט". המגעים נוהלו מול בעלות השליטה במאגר: נובל אנרג'י האמריקאית (70%) ודלק (30%). לפי הדיווחים האחרונים מאגר הגז, שנודע גם בשם בלוק 12, מכיל כמות גז של כ־5 עד 7 טריליון רגל מעוקב (TCF) של גז טבעי, כמות ששקולה לכ־60% מנפח מאגר הגז תמר.

 

המגעים בין בעלי אפרודיטה לוודסייד נוהלו במסגרת עסקת הענק של מאגר לוויתן. בעסקה זו אמורה וודסייד לרכוש 25% מלווייתן תמורת 2.7 מיליארד דולר. עסקת אפרודיטה, אם תצא לפועל, תתומחר בנפרד כשההערכות הן שנובל אנרג'י תבקש לדלל עצמה ב־20%–30%. תמחור העסקה שונה מזה של לוויתן כיוון שמחירי הגז בקפריסין גבוהים מאלו של ישראל. ביוני שנה שעברה, ועוד לפני שנחתם מזכר ההבנות בין וודסייד לנובל אנרג'י ודלק לרכישת 25% מלוויתן, דובר על הצטרפות האוסטרלים להקמת מתקן ייצוא גז בקפריסין. ההצעה הנוכחית נידונה רק בשבועות האחרונים.

 

 

וודסייד מתרככת

 

אם העסקה בקפריסין תיסגר, הדבר יהיה סוג של סוכריה לוודסייד משום שהיא תוכל לקבל נגישות למאגר שחלקו בלווייתן וחלקו בקפריסין וגם עם אפשרויות יצוא נוחות דרך האי השכן קפריסין. כתנאי לעסקה, ניהלה וודסייד משא ומתן מול רשות המסים כדי לקבל שתי הטבות עיקריות כתנאי. הראשון הוא פחת מואץ על השקעה בפיתוח המאגר לתקופה של עד 10 שנים – הטבת מס בשווי של עד 800 מיליון שקל. התנאי השני שרשות המסים סירבה בכל תוקף לקבלו היה לקבל התחייבות משפטית כתובה שישראל לא תשנה בעתיד את מתווה המס כפי שעשתה בוועדת ששינסקי. טרם החג נרשמה התקרבות בין וודסייד לרשות המסים וכפי שפורסם ב"כלכליסט", וודסייד תוותר על דרישת הקפאת מתווה המיסוי. המגעים בין הצדדים ימשכו במהלך אפריל אולם כניסה לאפרודיטה עשויה להקל עבור האוסטרלים את ההחלטה לחתום על עסקת לווייתן.

 

צנרת לקפריסין

 

שותפות לווייתן (חברות אבנר, דלק קידוחיםו רציו) הודיעה לאחרונה על הגשת הצעה לאספקת גז טבעי לממשלת קפריסין. הגשת ההצעה היא חלק ממכרז ממשלתי שמנהלת קפריסין שמחפש לספק לאי 0.7–0.95 מיליארד מ"ק גז לשנה (BCM) לתקופת אספקה של עד שמונה שנים, בשווי שנאמד ב־250 מיליון דולר עבור כל שנה.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: נימרוד גליקמן

 

ממשלת קפריסין דרשה שמועד אספקת הגז יהיה בתחילת 2016, תאריך שאינו ריאלי מבחינת לוחות הזמנים של פיתוח המאגר. משום שחוזה לאספקת גז נוזלי ממדינה אחרת יהיה בעלות גבוהה פי שלושה לקפריסין, זאת בהשוואה למה שמציעה שותפות לווייתן, נראה שהשותפות תצליח לשכנע את הקפריסאים לקבל את הגז לקראת סוף 2017, וקפריסין תעדיף לחכות ולא לחתום על חוזה אחר. הסיבה להפרש המחירים הגדול הוא הקרבה של מאגר לווייתן לקפריסין. רק שני מאגרי גז שוכנים בקרבת קפריסין, כשהשני (אפרודיטה או – בלוק 12) נמצא אף הוא בידי דלק ונובל אנרג'י. משום כך, לווייתן יכול להתחבר בקלות יחסית לקפריסין באמצעות צנרת.

 

לפי אבנר, עד אוגוסט 2014 אמור להיחתם הסכם סופי שתלוי באישורי יצוא גז ממדינת ישראל, סגירה פיננסית למאגר לווייתן וחיבור צנרת הולכה מהמאגר לאי השכן. מאחר שמדובר בהולכה בצנרת, אין משמעות למיסוי היצוא שנקבע לאחרונה על ידי משרד האוצר ("מחירי העברה" לגז נוזלי), ולכן כל מכסה שתמכר תחויב במס של כ־60%, בהתאם למה שנקבע במסגרת "חוק ששינסקי".

 

מדלק סירבו להגיב. מנובל אנרג'י לא נמסרה תגובה. 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x