$
שווקי חו"ל

"העליות בשוק נובעות מסיבות פסיכולוגיות והדפסת כסף"

דיוויד דארסט, האסטרטג הראשי של חטיבת ניהול העושר במורגן סטנלי, שופך מים קרים על החגיגה בשוק ההון: "חבר שלי מכר יצירה של אנדי וורהול במחיר גבוה פי שישה ממחיר הרכישה. אמרתי לו ששווי היצירה לא עלה אלא ששווי הכסף נשחק"

ניר צליק 07:0410.03.14

דיוויד דארסט (David Darst), האסטרטג הראשי של חטיבת ניהול העושר במורגן סטנלי, שופך מים קרים על הראלי בשוק ההון האמריקאי שסוחף את שוק ההנפקות ואומר בראיון ל"כלכליסט": "העליות בשוק ההון האמריקאי נבעו בעיקר מסיבות פסיכולוגיות והדפסת כסף, ולא משיפור אמיתי של ההכנסות והרווח של החברות". עם זאת שלח דארסט גם מסר מרגיע כשאמר: "אנחנו מאמינים כי שיעורי הריבית בארצות הברית יעלו בשנה־שנתיים הקרובות. עלייה בשיעור הריבית היא בסופו של דבר סימן לבריאות של המשק. אני חושב שב־2030-2020 יחל עידן הזהב של ארצות הברית ושל ישראל, אבל בהחלט יש סיכוי שבדרך נעבור משבר נוסף".

 

רווח? שווי הכסף נשחק

 

דארסט (67) הגיע לישראל כאורח במסגרת השקת תוכנית ה־MBA בהתמחות ביומד של המכללה למינהל. בהרצאה שנשא הסביר דארסט את תפיסתו באשר להתנהלות שוק ההון: "אנשים משלמים סכומים גבוהים מאוד על אמנות, בגלל הדפסת הכסף וחוסר האמון במטבעות. אחד המכרים שלי רכש בתחילת שנות האלפיים יצירה של אנדי וורהול במחיר של מיליוני דולרים בודדים. אני אמרתי לו באותה הזדמנות ששווי היצירה לא מוצדק ושמדובר בהדפס בלבד, אחרי שהתייעצתי עם מומחים בתחום.

 

"חמש שנים מאוחר יותר הוא מכר את אותה היצירה במחיר גבוה פי ששה. כמובן שהתקשרתי לברך אותו, אבל באותה נשימה גם אמרתי לו שזה לא ששווי היצירה האמיתי עלה אלא ששווי הכסף נשחק, והעובדה שהוא קיבל מחיר של 25 מיליון דולר על יצירה שהוא רכש ב־5-4 מיליון דולר לא אומרת שהוא באמת הרוויח".

 

באשר להשפעת המתיחות שבין המזרח למערב על שוק ההון, בשל האירועים באוקראינה, אמר דארסט ל"כלכליסט": "המצב באוקראינה עשוי להשפיע גם על המדינות הקרובות, כמו פולין ורומניה. הימים הקרובים הם קריטיים, ואם מסתכלים על התכנים שפוטין כתב עליהם, אז זה מזכיר רודנים מהעבר. הבעיה היא שארצות הברית ואירופה עדיין לא החליטו אם אוקראינה היא חלק מהן או חלק מרוסיה, ורוסיה מנצלת את זה.

 

"זה עשוי להוביל לכך שמשקיעים ייצאו מכל השווקים המתעוררים ביחד כמקשה אחת ולא יבדילו בין המשבר באוקראינה ורוסיה למה שנעשה בשווקים המתעוררים באופן כולל, וקשה לדעת מה יקרה בסגופו של דבר שם".

 

דארסט התייחס בהרצאתו גם לאירועי המחאה החברתית שהיו בוול סטריט ובישראל לפני כשנתיים, ואמר: "השנים האחרונות היו טובות לעשירים בארצות הברית, אבל זו לא הדרך לנהל מדינה. צריכה להיעשות בארצות הברית רפורמה כלכלית, וצריך לחול שיפור של החינוך ומצב החוב במדינה".

 

האקזיטים הישראליים

כשדיבר על מספר האקזיטים במשק הישראלי, אמר דארסט בהרצאה: "פעם שאלתי את שני האנשים שהקימו את גוגל, סרגיי ברין ולארי פייג' למה הם הקימו את החברה, והם אמרו לי שהם לא מצאו עבודה, וניגשו למרצה שלהם להראות לו את העבודה שהם עשו על אלגוריתמים של חיפוש, והוא קישר אותם לקרן הון סיכון. קרן ההון סיכון השקיעה בהם חצי מיליון דולר בהמלצת המרצה, ואותו פרופסור מיד התקשר לג'ף בזוס, מנכ"ל אמזון, וגייס ממנו מיליון דולר נוספים. זה מה שישראל רוצה, לייצר את הקשר בין היזמים לקרנות ההון סיכון, אבל שהעסקאות האלה ייעשו בהגינות ושקרנות ההון סיכון לא ייקחו ליזמים את החברה".

 

דיוויד דארסט: "ישראל רוצה לייצר את הקשר בין היזמים לקרנות ההון סיכון, אבל שהעסקאות האלה ייעשו בהגינות ושקרנות ההון סיכון לא ייקחו ליזמים את החברה" דיוויד דארסט: "ישראל רוצה לייצר את הקשר בין היזמים לקרנות ההון סיכון, אבל שהעסקאות האלה ייעשו בהגינות ושקרנות ההון סיכון לא ייקחו ליזמים את החברה" צילום: רונן טופלברג

 

שומרים על המונה ליזה

 

דארסט התייחס בהרצאה לתמחורים הגבוהים של חלק מהחברות בשוק ההון האמריקאי, בעיקר בתחומי הטכנולוגיה, ואמר: "תסתכלו למשל על המונה ליזה, לידה יש תמונה נוספת של דה וינצ'י ששווה הרבה יותר כסף על פי דעת המומחים, אבל אך אחד לא שומר עליה כמו על המונה ליזה. זה המצב גם עם חברות בשוק ההון. לפעמים ליד חברה מוכרת ומצליחה יש חברה מאוד מצליחה שאף אחד עדיין לא זיהה".

 

דארסט, בן 67, החל את דרכו כסטודנט לכלכלה באוניברסיטת ייל והמשיך לתואר שני במינהל עסקים בהרווארד. בעבר היה דארסט מרצה בוורטון, אוניברסיטת קולומביה, INSEAD, אוניברסיטת ניו יורק ועוד. בעבר כיהן דארסט כנשיא קבוצת ההשקעות של מורגן סטנלי ויו"ר ועדת ההשקעות של מורגן סטנלי. דארסט חיבר יותר מחמישה ספרים, כאשר הרב מכר המוכר ביותר שלו הוא "the art of asset allocation".

 

במהלך ההרצאה קשר דארסט בין הגאות בשווקים בעולם לבין המצב הגיאו־אסטרטגי, שקשור גם לישראל: "בשנתיים האחרונות שוק המניות עלה בצורה חזקה והסיבות לכך קשורות גם לכך שלא פרצה מלחמה בין ישראל ואיראן והמערב לא היה צריך להיכנס למעורבות צבאית בסוריה. סיבות נוספות היו שיוון לא יצאה מגוש היורו, סין לא הראתה האטה משמעותית בצמיחה, וארה"ב לא נכנסה למיתון. גם העובדה שהחשש מהמצוק הפיסקאלי בארה"ב התבדה והממשל האמריקאי החליט לעשות כל מה שצריך כדי שלא ניקלע למשבר כלכלי נוסף סייעה לכלכלת העולם".

 

חומצאני: "זה גל עולמי"

 

אסף חומצאני, מנהל פעילות נאסד"ק במזרח התיכון, אמר אתמול ל"כלכליסט" כי גל ההנפקות הנוכחי אינו נחלתן הבלעדית של חברות ישראליות: "זה גל עולמי, ולא רק ישראלי. מה שנכון הוא שהישראלים מנצלים אותו כי חברות ישראליות תמיד מוכנות לניצול הזדמנויות. הגל הנוכחי נפתח למעשה בנובמבר 2012, ובניגוד לחברות זרות שלוקח להן זמן להתכונן להנפקה, חברות ישראליות מוכנות לזה יותר", כך אמר.

 

עוד אמר חומצאני כי "התקופה הנוכחית מאוד אטרקטיבית לחברות ביוטכנולוגיה, ונמשיך לראות עוד הנפקות של חברות מהסוג הזה, אבל במקביל גם נראה עוד חברות טכנולוגיה". חומצאני תולה את הפריחה של ההנפקות הישראליות בתחומי הפעילות שלהן: "זה קשור לכך שהסקטורים שבהן פועלות החברות הישראליות מתאימים כרגע לעניין של המשקיעים בנאסד"ק, החברות הישראליות פעילות בתחומי הסייבר והביוטכנולוגיה שהם תחומים חמים".

 

הביוטק יותר מסוכן

 

חומצאני נשאל גם האם העובדה שהחברות הישראליות שגייסו בשבועיים האחרונים כחצי מיליארד דולר, כאשר חלקן לא רווחיות עדיין, מעידה שאנחנו מצויים בבועת הנפקות וענה: "אני לא חושב שזו בועה. בועה היא הגדרה קשה. האפקט של בועה הוא חזק ולא מתבטא רק בתיקון קל במחירי המניות. החברות שיוצאות לשוק ההון הן חברות טובות. אמנם המכפילים גבוהים אבל אלה חברות שמגייסות כדי לצמוח במהירות. חברות ביוטק הן חברות יותר מסוכנות כי זה תחום של או אחד או אפס, אבל המשקיעים יודעים להעריך את זה.

 

"צריך גם לזכור שההשפעה של חברות ביוטק ואפקט הדומינו שסקטור כזה יכול לייצר לא גדולים כמו אלה של סקטור הבנקים או הטכנולוגיה, אז להערכתי זו לא בועה. בשנות האלפיים חברות יצאו לשוק בשלב הרבה יותר מוקדם, והיום אלה חברות שיותר מתאימות לשוק ההון. חברות בתחום הסייבר שמתכננות כיום לבצע הנפקה היו על סף הנפקה גם ב־2000 וגם ב־2008, אבל היום הן הרבה יותר בשלות ומוכנות לשוק ההון". 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x