$
מט"ח וסחורות

הדולר עלה ב-0.3% אחרי החלטת הריבית; מלניק: "חשש מאבטלת צעירים"

שערו היציג של המטבע האמריקאי נקבע על 3.52 שקלים. היורו עלה ב-0.4% ל-4.84 שקלים; בנק ישראל הוריד אתמול את הריבית לשפל של מעל 4 שנים. בעולם, היואן הסיני משלים 6 ימים של ירידות מול הדולר

שי סלינס 15:3725.02.14

הדולר והיורו התחזקו הבוקר (ג') במסחר מול השקל על רקע הורדת הריבית המפתיעה של בנק ישראל ב-0.25% לרמה של 0.75%. הדולר עלה ב-0.3% ל-3.52 שקלים והיורו היציג טיפס בשיעור של 0.4% לרמה של 4.84 שקלים. בעולם, היואן הסיני יורד ב-0.4% מול הדולר ומשלים 6 ימים רצופים של ירידות מול המטבע האמריקאי.

 

הסיבה העיקרית לחידוש הפחתות הריבית, שנמצאת כעת ברמת שפל מאז 2009, היא המשך התחזקות השקל מול המטבעות החשובים בעולם. העלייה בשער המטבע המקומי פוגעת ביצואנים, ודרכם בכלל הפעילות הכלכלית במשק. המשך הפחתת הריבית עשוי להפוך את השקל לפחות אטרקטיבי בעיני המשקיעים, מהלך שפועל להחלשת המטבע המקומי מול המטבעות החשובים בעולם. שקל חלש יותר אמור לעודד את היצוא, ובאמצעותו גם את כלל הפעילות הכלכלית במשק. אלא שלהפחתת הריבית יש גם השפעה נוספת: היא עלולה להעלות את מחירי הדיור היקר ממילא.

 

מאז חודש אוקטובר 2011 הפחית בנק ישראל את הריבית במשק 10 פעמים, בשיעור מצטבר של 2.5%. 

 

רפי מלניק, חבר הוועדה המוניטארית בבנק ישראל, הגיב הבוקר בגלי צה"ל לביקורת על ההחלטה להוריד את הריבית לשיעור של 0.75%. "אנחנו בעיקר חוששים מהתפתחות של אבטלה במשק, והאבטלה הזאת פוגעת בכל האוכלוסייה ובעיקר בצעירים במשק - וזאת פגיעה הרבה יותר חמורה ממה שקורה בתחום הדיור להערכתנו".

  

 

אורי גרינפלד, מנהל מחלקת המאקרו בפסגות, התייחס ומסר כי "הפחתת הריבית באה כתגובה לנתוני הצמיחה החלשים שהתפסמו ולהאטה בסביבת האינפלציה. מכיוון שאנו מעריכים כי ירשם שיפור במשק במהלך השנה בעיקר על רקע השיפור בכלכלה העולמית, נראה כי תהליך הפחתת הריבית הגיע לסיומו. רק במידה ותרשם מגמה של התחזקות משמעותית בשקל בנק ישראל ישקול הפחתות נוספות".

 

מנגד יונתן כץ וכלכלני לידר שוקי הון חשבו אחרת מגרינפלד ואמרו כי "במידה והכלכלה הגלובלית תתמתן והפד ישהה את צמצום הרכישות החודשיות של האג"ח (tapering), אי אפשר לפסול הורדת ריבית נוספת בריבית השנה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x