$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

ההסדר בפטרוכימיים סגור: מחזיקי האג"ח יקבלו רק מניות בזן

בעלי השליטה ונציגות מחזיקי האג"ח הגיעו להבנות בדרך לחתימה על הסדר חוב. החברה שבשליטת משפחת פדרמן תמסור את אחזקותיה בבתי הזיקוק, שעומדות על 29.8%, לבנק הפועלים, לקרן בראשית ולגופים המוסדיים. בתמורה המחזיקים לא יקבלו תשלומי קרן וריבית במשך שלוש שנים

גולן חזני 07:1018.02.14

פטרוכימיים קרובה להסדר חוב יוצא דופן, שלפיו מחזיקי האג"ח שלה יוכלו להמיר מיידית את החוב למניות בזן בהיקף שהיו מקבלים אילו החברה היתה יוצאת היום לפירוק. בנוסף ההסדר כולל דחייה של שלוש שנים בתשלומי הקרן והריבית של בעלי האג"ח שלא יממשו את הביטחונות, וחלוקה חדשה של הבעלות על פטרוכימיים בין משפחת פדרמן (50%) ובין בעלי החוב (50%). בעלי המניות הקיימים עשויים להיוותר כשבידיהם אחוזים בודדים.

 

מפעל פטרוכימיים בחיפה מפעל פטרוכימיים בחיפה צילום: אלעד גרשגורן

 

לא מרובת נכסים

 

ל"כלכליסט" נודע כי שלשום נערכה פגישת מפתח בין בעלי השליטה בפטרוכימיים, עדי פדרמן והמנכ"ל ערן שוורץ, לבין חברי נציגות מחזיקי האג"ח, שמואל אשל (מנורה), מורדי משיטה (כלל) וגדי ברקו (מיטב דש). בפגישה הושגו הבנות עקרוניות ראשונות לגבי מתווה ההסדר. החתימה על ההסדר צפויה בימים הקרובים, לאחר סגירת כמה קצוות פתוחים. ארבעת נאמני סדרות האג"ח הם הרמטיק, משמרת, רזניק־פז־נבו ובנק אגוד. המומחה מטעם בית המשפט הוא רו"ח איציק עידן מפירמת בייקר טילי.

 

בקופתה של פטרוכימיים 25 מיליון שקל, והיא חייבת 1.9 מיליארד שקל: 1.5 מיליארד שקל מתוכם לבעלי איגרות החוב, 300 מיליון שקל לבנק הפועלים ו־124 מיליון שקל לקרן בראשית בניהולו של גבי פרל. חוב של 17 מיליון שקל עומד לבנק אגוד.

 

הנכס היחיד של פטרוכימיים מלבד המזומנים הוא אחזקתה ב־29.8% ממניות בזן, ששווייה 981 מיליון שקל בלבד. לפיכך לפטרוכימיים שווי נכסי נקי שלילי (קטן מהיקף החובות) של 900 מיליון שקל. מחזיקי האג"ח של פטרוכימיים נחלקים לסדרות הכוללות ביטחונות ולכאלה שלא, והשעבודים הם למניות בזן שבידיה. לבנק הפועלים משועבדות 330 מיליון מניות ולבראשית 33 מיליון. מבין מחזיקי האג"ח משועבדות מניות כך: לסדרה ב' כ־172 מיליון מניות, לסדרה ג' 85 מיליון מניות, לסדרה ד' 53 מיליון מניות ועוד 7.2 מיליון שקל המופקדים בנאמנות. לסדרות ה' וו' אין שעבודים ולכן מחירן הנמוך. סדרה נוספת (א') הונפקה למוסדיים והנה נטולת ביטחונות.

 

מתווה קודם להסדר שירד מהפרק התבסס על דחיית פירעון תשלומי הקרן על ההלוואות ל־2017, על תשלום מראש של תשלומי הריבית מיולי 2013 ועד 2016 במזומן ובאמצעות חלוקת מניות בזן הנקיות משעבודים, על חיזוק ביטחונות והקצאת מניות של פטרוכימיים לבנקים ולבעלי האג"ח ועל השתתפות בעלי השליטה בחברה בהוצאות השוטפות.

 

 

עיקרי ההסדר החדש

 

על פי ההסדר, התשלומים לכל הנושים, כולל בנק הפועלים ובראשית, יידחו בשלוש שנים, תוך מתן פיצוי בצורת ריבית גבוהה יותר. בתקופה זו לא תשולם ריבית נוספת, והריבית עבור שלוש השנים תהפוך לקרן של האג"ח החדשות החלופיות שיונפקו. האג"ח הקיימות יומרו לסדרה אחת חדשה. מינואר 2017 תשלם החברה ריבית שנתית לבעלי האג"ח. אם עד שנת 2020 לא יהיה פירעון מינימלי של סכום הקרן, תוכרז הפרה חדשה של החברה מול מחזיקי האג"ח והבנקים, והמחזיקים יוכלו לנקוט צעדים. לעת עתה מדובר על כ־200 מיליון שקל שעל החברה לפרוע עד 2020.

 

מחזיקי אג"ח שלא ירצו להמשיך ולהיות בעלי חוב של החברה, יוכלו להמיר את החוב למניות בזן שהיו מקבלים אם החברה היתה מגיעה לפירוק כעת. את המניות יקבלו מהאחזקה של פטרוכימיים בבזן. הסדרות המובטחות, ב', ג' וד', צפויות לממש את האופציה שניתנת להם למניות בזן תמורת ויתור על החוב, משום שכך הן מתקרבות יותר לנכס הבסיס. הסדרות האחרות, שאינן מובטחות, אמורות לקבל במצב של פירוק כ־3% בלבד ממניות בזן, ולהן לא יהיה כדאי מבחינה כלכלית לוותר על החוב. זאת משום שמצבן משתפר מהותית בהסדר, עם שחרור עתידי של האג"ח המשועבדות לבנק הפועלים.

 

ההסדר מתבסס על תקווה כי מניית בזן, שמחירה עומד על 1.1 שקלים, תרשום התאוששות של 50% במהלך שלוש השנים. הריבית של האג"ח תנוע בין 5% ל־7% והמח"מ יהיה לשש שנים, 2017–2023.

 

פטרוכימיים מחזיקה כיום בכ־29.8% ממניות בזן. אם שלוש הסדרות המובטחות יממשו את השעבודים שלהן וייצאו מתמונת החוב, ייוותר לחברה חוב של מיליארד שקל, 420 מיליון שקל להפועלים ולבראשית והיתר לסדרות הלא מובטחות.

 

מה דעתך על מניית פטרוכימיים:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מחזיקי האג"ח, הבנקים ובראשית יקבלו כ־50% ממניות פטרוכימיים. החצי השני יגיע לבעלי השליטה הנוכחיים, דיוויד פדרמן, יעקב גוטשטיין ואלכס פסל. ישנה אפשרות כי בעלי המניות הנוכחיים יקבלו 2%–3% מהמניות.

 

התקורות של החברה בשלוש השנים הקרובות, המוערכות ב־3 מיליון שקל לשנה, יממונו בידי בעלי השליטה, והחברה תישא בחצי מיליון שקל בלבד בכל שנה. ב־2017 יוכלו בעלי השליטה להחליט אם להמשיך לממן את התקורות באותו אופן או לוותר על חלק יחסי ממניות פטרוכימיים שקיבלו בחלוקה החדשה והתקורות יעברו לקופת החברה.

 

מחזיקי האג"ח לא לקחו את החברה מפדרמן, גוטשטיין ופסל מסיבה פשוטה: אם בעלי השליטה יאבדו אותה, פטרוכימיים תפסיד את היתר השליטה בבזן, ששוויו לא מבוטל. בנוסף, בעלי השליטה לא משכו עד כה דיבידנדים - התנהלות שהוסיפה להם נקודות.

ההסדר הוא למעשה פריסה ללא תספורת. בנק הפועלים הסכים לפריסה של החוב כדי שלא לשמוט הקרקע מתחת לחברה ויקבל 7.5% ממניות החברה בהרכבה החדש.

 

התשלומים לכל הנושים יידחו בשלוש שנים

 

מחזיקי אג"ח יוכלו להמיר את החוב למניות בזן שאותן היו מקבלים אם החברה היתה מגיעה לפירוק בשלב הנוכחי מחזיקי האג"ח, הבנקים ובראשית יקבלו כ־50% ממניות פטרוכימיים ובעלי השליטה הנוכחיים יקבלו את החצי השני בעלי השליטה יישאו בתקורות, המוערכות ב־3 מיליון שקל בשנה, במשך שלוש השנים הבאות.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x