$
בורסת ת"א

"בשותפות לווייתן חוגגים, אבל העסקה כבר מתומחרת בשוק"

מניות רציו, דלק קידוחים ואבנר יורדות על רקע כניסת הענקית האוסטרלית ללווייתן; IBI: "מחיר העסקה הקודמת שודרג ב-30% - הנהנית הגדולה היא רציו"

אסף גילעם 11:0509.02.14

"אני מניח שבשותפויות חוגגים", אומר גיל בשן, אנליסט האנרגיה של בית ההשקעות IBI על הודעת שותפות מאגר לווייתן בסוף השבוע האחרון על הכנסת הענקית האוסטרלית וודסייד. 

 

הקונצזוס בשוק ההון, הן בקרב האנליסטים והן בקרב הפעילים, הוא כי אין ספק שמדובר באירוע חיובי לשותפיות, כשהעסקה משקפת שווי יפה ללווייתן, אך יחד עם זאת לא מדובר בהפתעה גדולה מעבר לציפיות שהשוק כבר מגלם. עם הדיווח על יציאת הנהלות השותפות בלווייתן לאוסטרליה לפני כשבוע לסגירת העסקה השלימו המניות ויחידות ההשתתפות עליות של 1.6%-4.6% בזמן שיתר השוק בישראל ננעל בעליה אפסית.

 

עוד לפני כן, במהלך השנה החולפת השלימו השותפות זינוקים חדים, בראשם רציו עם עלייה של 43.5% ודלק אנרגיה, המחזיקה באבנר ודלק קידוחים, שזינקה 46.5%. מבחינת השחקניות הזרות בסיפור, מניית וודסייד עצמה לא הגיבה לידיעה במסחר ביום שישי, ובכלליות לא ביצעה מהלך משמעותי בשנה החולפת. נובל אנרג'י מצידה הגיבה בזינוק של 5.7% במסחר ביום שישי, וסיכמה עליה של 14% בשנה החולפת. מבחינת אנרג'י מדובר בתיקון למגמת הירידה בה נמצאת המניה מאז סוף אוקטובר, כשהיא איבדה מאז ועד סוף השבוע האחרון 14%.

 

יצחק תשובה יצחק תשובה צילום: נימרוד גליקמן

 

"הנהנת הגדולה היא רציו" מסביר בשן. "יש שידרוג של מחיר העסקה לעומת מזכר ההבנות שנחתם בסוף 2012 וזה מראה את האמון שלוודסייד במאגר. עצם הכניסה שלה דוחף את הכיוון של הפיתוח של המאגר – גם לשותפיות וגם לכלל הסקטור. במשק הגז הישראלי צריכים להיות מרוצים, יש פה שחקן גדון שנכנס אחרי שנה וחצי של דיבורים".

 

הפערים בתפישה של העסקה בשוק נובעים בעיקר סביב חישוב התמורה. מעבר לתשלום החתימה של 850 מיליון דולר, חלק הארי של התמורה – 1.3 מיליארד דולר, אמורים להגיע מתמלוגים שיקבלו השותפות מהכנסות וודסייד מהמאגר בגובה של 5.75%. "זה תשלום שיתבסס על בסיס שנתי שתלוי בקצב המכירות, התקרה יכולה להגיע מהר או לאט. השאלה היא מה השווי הנוכחי של אותם 1.3 מיליארד דולר" מסביר בשן ואומר כי "בגדול אני מעריך שהוא מגלם שידרוג של בערך 30% מהעסקה הקודמת".

 

וזו השאלה הגדולה בשוק ההון, מתי יתחילו לזרום התמלוגים מלווייתן לשותפות הישראליות. ההערכות סבירות מדברות על 2023, וגם אז מדובר בתשלום שנתי שיעמוד על 100-150 מיליון דולר. כך שבהיוון התמורה לערך נוכחי, גם אם שיעורי היוון שונים, מדובר בסכום קטן יותר, ברמה די משמעותית.

 

מבחינת המסחר אומר בשן כי "השוק להערכתי כבר לקח בחשבון שתהיה עסקה. אף אחד לא מופתע, התרחיש הבסיסי שהעסקה תחתם בשידרוג ובקרוב. אבל יש פה התקדמות וזה דבר חשוב. אין ספק שיהיה סנטימנט חיובי בניירות בימים הקרובים".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x