$
מט"ח וסחורות

סערת מטבעות באסיה וטורקיה: המטיילים הישראלים ייפגעו?

בצעד דרמטי החליטה טורקיה להקפיץ הלילה את הריבית ל-10%, מהלך שגרם לטלטלה במטבע המקומי. הודו ודרום אפריקה גם העלו את הריבית. למרות זאת, עלות הביקור של הישראלי במדינות אלה צפויה להישאר נמוכה יחסית

מיקי גרינפלד 15:0629.01.14

העלאת הריבית החדה בטורקיה, וההורדה המפתיעה שהקדימה אותה בהודו, טלטלו הלילה את המטבעות המקומיים. ברקע להחלטות הריבית, מצב מתמשך של כלכלה במשבר, במסגרתו סובלות המדינות המתפתחות מאינפלציה גבוהה וקריסה של שערי המטבעות. לנוכח האירועים האחרונים, כמו גם למצב הכלכלי במדינות אלה, עולה שאלת ההשפעה על המטייל הישראלי.

 

טל זהר, מנכ"ל FXCM ישראל, מסביר את הסיטואציה הנוכחית ואומר כי "הפיחות החד בערך המטבעות של השווקים המתעוררים מלווה בהתפרצות של אינפלציה במדינות הללו, כדוגמת הודו, ארגנטינה וטורקיה. עבור אזרחי המדינות הללו, מדובר בקטסטרופה ופגיעה קשה בכוח הקנייה שלהם ותנאי המחייה, ועל כן אנחנו גם עדים למורת רוח חברתית".

 

מנקודת מבט של התייר הישראלי, אומר זהר, "כדי להבין אם המגמה הנוכחית משתלמת צריך להשוות את שיעור האינפלציה במדינות הללו לשיעור הפיחות מול השקל". 

 

"האינפלציה בטורקיה ב-12 החודשים האחרונים עמדה על 7.4% (כלומר, המוצרים בטורקיה התייקרו ב-7.4% במונחים של לירה טורקית). באותה תקופה הלירה הטורקית נחלשה בשיעור של 23.7% לערך למול השקל. במקרה הזה, אנחנו רואים שלמרות האינפלציה הגבוהה בטורקיה, כוח הקנייה של השקל למול הלירה הטורקית עלה בשיעור ניכר, של 16.3%, מה שמוזיל עבור התייר הישראלי את עלויות המחייה (מזון, תחבורה, וכו') בטורקיה במהלך שהותו", מוסיף זהר.

 

בכל מה שקשור להודו, מציינים ב-FXCM, הנתונים הרלבנטיים הם אלה: האינפלציה בהודו ב-12 החודשים האחרונים עמדה על 10%. הרופי נחלש למול השקל בשיעור של 18.9%. כלומר, כוח הקנייה של השקל בהודו עלה ב-8.9%. אף שזהו שיעור נמוך יחסית לטורקיה, ב-FXCM מסבירים כי הרווח של הישראלים מהיחס האמור בהודו הוא לרוב גדול יותר.

 

"לפיחות המטבעות בהודו ובדרום אמריקה יש משמעות גדולה יותר עבור התרמילאים הישראלים, מאחר שהשהות שם היא של חודשים רבים וארוכה יותר כמובן לעומת נופש של כמה ימים שלוקחת משפחה ישראלית ממוצעת בטורקיה", אומר זהר.

  

ב-FXCM מוסיפים כי בכל הקשור למחיר הטיסות והדילים, נושא זה קשור לביקושים המקומיים בענף ולערכו של השקל למול הדולר, ולפיכך "אין סיבה להניח כי האירועים יביאו להוזלה עבור התייר הישראלי המבקש לרכוש כרטיס טיסה או דיל של טיסה ונופש בטורקיה".

 

תרמילאים תרמילאים צילום: שאטרסטוק

  

אורן אלדד,מנכ"ל A TRADE, מסביר כי לאחר העלאת הריבית בטורקיה נרשם כתגובה מידית תיקון קל במחיר הלירה הטורקית. "לצעדים אלו השפעות קצרות טווח, וכל הסימנים מרמזים על המשך הפיחות ונדידתו של המטבע דרומה. כל עוד לא יתבהר המצב הפוליטי בטורקיה ולא יראה אופק בהיר יותר לגבי הגירעון הממשלתי, לא נראה לירה טורקית חזקה", אומר אלדד.

  

אלדד מוסיף כי המשמעות מבחינת התייר הישראלי היא שהשקל (וליתר דיוק, הדולר), שווה יותר בטורקיה, "כך שלכאורה כח הקנייה של הישראלים בטורקיה גדל, ותורם להוזלת עלויות החופשה והקניות".  עם זאת, מדגיש אלדד,  "בגזרת מוצרי הצריכה, הסוחרים הטורקים נאלצים להעלות מחירים בכדי להתמודד עם ירידת הערך של הלירה הטורקית (יבואן קונה בדולר ומוכר בלירה טורקית) ובכך למעשה מבטלים כמעט כליל את היתרון של הישראלים המתיירים שם".

 

יוסי פריימן מנכ"ל פריקו, מאיר נקודה חשובה אחרת, הנוגעת להתנהלות הכספית של המטייל הישראלי במדינות המתעוררות, ובעיקר בטורקיה, הודו, ברזיל, מכסיקו, וארגנטינה. פריימן מציין כי במדינות אלה נוקטת ההנהגה הכלכלית בימים האחרונים בשורה של צעדים במטרה לבלום את הפיחות בשער המטבע. "התוצאה היא תנודיות חדה מאד בשערי המטבע, לעתים באותו יום מסחר ממש".

 

פריימן מסביר כי במצב דברים תנודתי זה, סוחרי המט"ח המקומיים מגנים על עצמם על ידי הצגת שערי חליפין במחיר גבוה במיוחד, הרבה מעבר למחיר השוק. "ההתמודדות הנכונה מבחינת המטייל הישראלי צריכה לכלול כמה גורמים. ראשית, להיות מוכן מבחינת נזילות לכל מצב של זינוק פתאומי בשערי המטבע - זינוק שיכול להגיע גם לטווחים של 5%-10%. שנית, למעט ככל שניתן בהחלפות מטבע במדינת היעד. במידת האפשר, לדעת מראש מהו המטבע הנדרש במרבית האזורים (מקומי או דולר/יורו), ולהגיע מצויד במטבע זה. בכל מקרה, ככל שניתן, עדיפה השימוש בהמחאות נוסעים ובכרטיסי אשראי", מציין פריימן.  

 

כספומט בטורקיה כספומט בטורקיה צילום: בלומברג

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x