$
מט"ח וסחורות

לקראת החלטת הריבית: הדולר עלה ב-0.2% ל-3.49 שקלים

היורו היציג נותר ללא שינוי מהותי ברמה של 4.77 שקלים. בעולם, הין והליש"ט נחלשים ב-0.5% מול הדולר והלירה הטורקית נסחרת בשפל כל הזמנים מול הדולר

שי סלינס 15:3427.01.14

הדולר המשיך להתחזק היום (ב') מול רוב המטבעות המרכזיים בעולם ובעיקר מול אלו של המדינות המתפתחות. במסחר מול השקל על הדולר היציג ב-0.2% לרמה של 3.49 שקלים לקראת החלטת הריבית הערב של בנק ישראל. היורו היציג נותר ללא שינוי ברמה של 4.77 שקלים.

 

בעולם, הין והליש"ט נחלשים ב-0.5% מול הדולר והלירה הטורקית נסחרת בשפל כל הזמנים מול הדולר ברמה של 2.35 לירה לדולר - ירידה של 0.4%ומשלימה 11 ימים רצופים של ירידות.

 

רוב מכריע של הכלכלנים סבור כי בנק ישראל יותיר את הריבית ללא שינוי ברמה של 1%. עם זאת, דודי רזניק, מנהל מחקר אג"ח בלאומי שוקי הון, התייחס להחלטת הריבית ואמר כי "אנו סבורים כי עליית מחירי הדיור הייתה גורם משמעותי בהחלטות האחרונות להותיר הריבית ללא שינוי, שינוי במגמה עשוי לסייע להורדת נוספת של הריבית. למרות שבתרחיש המרכזי צפוי בנק ישראל להותיר הריבית ללא שינוי, לא ניתן לפסול הורדת ריבית השבוע", ציין רזניק.

  

קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל קרנית פלוג, נגידת בנק ישראל צילום: בלומברג

 

טלטלה במדינות המתפתחות

החשש מהצטננות המשק הסיני, שהצטרף לצמצום ההקלה הכמותית הצפוי של הפדרל ריזרב האמריקאי, ממשיך לטלטל גם את שערי המטבע במדינות המתפתחות, ובראשן ארגנטינה. הפסו הארגנטינאי איבד ביום חמישי האחרון 13% לעומת הדולר והשלים ירידה של 46% בחצי שנה. בעקבות המשבר בארגנטינה, שהיא אחת משותפות הסחר החשובות של ברזיל, צנח ביום שישי שערו של הריאל הברזילאי ב-2.2%. עוד צנחו הראנד הדרום אפריקאי שירד לשפל של חמש שנים, והשלים צניחה של 13% לעומת הדולר בחצי שנה. הלירה הטורקית השלימה ירידה רצופה שנמשכת כבר עשרה ימים.

 

איום נוסף על יציבותן של הכלכלות המתפתחות בא מכיוון הצמצום הצפוי של תוכנית ההקלה הכמותית של הבנק המרכזי האמריקאי (הפד), שעשוי להביא למעבר של הון מהכלכלות המתעוררות חזרה לארה"ב בשל עליית הריבית הצפויה בה. ביום רביעי צפויה פגישה של צמרת הפד, האחרונה בניהולו של היו"ר הפורש בן ברננקי, שבמהלכה, על פי ההערכות, יוכרז על הפחתה נוספת בקצב החודשי של רכישות האג"ח שעומד כיום על 75 מיליארד דולר.

 

הודו וטורקיה פגיעות במיוחד למהלכים הצפויים של הפד, שתוכנית ההקלה הכמותית שלו סייעה להן לממן את הגירעון התקציבי ואת חובותיהן לטווח הקצר. טורקיה נמצאת במצב פגיע יותר עקב סירוב הבנק המרכזי שלה להעלות את הריבית וכן עקב חיכוכים בין השלטון לצמרת הצבא שמאיימים על היציבות הפוליטית.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x