$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

בעלי השליטה במכתשים אגן מחפשים מחליף לארז ויגודמן

ראשי התאגיד הממשלתי הסיני כמצ'יינה החלו לבחון מועמדים לתפקיד מנכ"ל מכתשים אגן. החלופות הנבחנות הן מנכ"ל זר או אחד משני מועמדים פנימיים: חן ליכטנשטיין, המשנה למנכ"ל ורן מידן, מנכ"ל אסיה פסיפיק, אפריקה והמזרח התיכון

גולן חזני 07:0507.01.14

ראשי התאגיד הממשלתי הסיני כמצ'יינה החלו לבחון מועמדים לתפקיד מנכ"ל מכתשים אגן במקומו של ארז ויגודמן. ל"כלכליסט" נודע כי החלופות הנבחנות בעזרת גוף בינלאומי הן מנכ"ל זר, או אחד משני מועמדים פנימיים: חן ליכטנשטיין, המשנה למנכ"ל, ורן מידן, מנכ"ל אסיה פסיפיק, אפריקה והמזרח התיכון.

צעדה זה של כמצ'יינה מעלה את ההערכה שוויגודמן כבר הודיע על כוונתו לעזוב לטובת תפקיד מנכ"ל טבע. לאחרונה פורסם כי הוא המועמד המוביל לתפקיד וכי מינויו צפוי להתפרסם בקרוב.

 

כמצ'יינה רכשה את השליטה (60%) במכתשים אגן מידי כור שבשליטת אי.די.בי באוקטובר 2010 לפי שווי פעילות של 2.4 מיליארד דולר. באותה תקופה החברה הפסידה ולא הצליחה להתרומם. ויגודמן שמונה כמנכ"ל הצליח להבריא אותה ולהעלות אותה על מסלול הרווחיות. עזיבתו של ויגודמן מהווה מכה למכתשים אגן, אף שמקורבים לחברה טוענים כי טיפח יורשים פוטנציאליים. העזיבה באה לצד טלטלה נוספת שעוברת החברה כשבעל השליטה הקודם, נוחי דנקנר, עוזב על רקע הסדר החוב ומגיעים בעלי שליטה חדשים חסרי היכרות עם תחום האגרו־כימיה.

 

הקשר בין כמצ'יינה ואי.דיבי היה בעיקר קשר של שני אנשים, יו"ר כמצ'יינה רן ז'יאנ־שינג ודנקנר. ל"כלכליסט" נודע כי בעלי השליטה החדשים, אדוארדו אלשטיין ומוטי בן־משה כבר בדקו האם באפשרותה של כמצ'יינה להתנער מהשליטה המשותפת בחברה, ושמחו לשמוע שאין סעיף כזה בהסכם. בעת החתימה על ההסכם מכרה כור 7% מאחזקתה (47%) במכתשים תמורת 168 מיליון דולר וקיבלה הלוואה של 960 מיליון דולר לשבע שנים מבנק סיני, שהביטחון היחיד לפירעונה הוא 40% ממניות מכתשים שנותרו בידי כור. לכור אופציה לרכוש בחזרה 40% ממניות מכתשים תמורת 960 מיליון דולר.

 

מידן (מימין) וליכטנשטיין. מינוי המנכ"ל צפוי להתפרסם בקרוב מידן (מימין) וליכטנשטיין. מינוי המנכ"ל צפוי להתפרסם בקרוב צילום: אוראל כהן

 

הטלטלה הכפולה מעלה חששות לגבי התכניות של כמצ'יינה בנוגע לעתיד פעילות מכתשים אגן בישראל, אף שהנושא מעוגן בהסכם שנחתם עם ההסתדרות לפני אישור המכירה.

 

עיקר הבעיה בעזיבתו של ויגודמן היא שאלת העיתוי: הדבר נעשה בעיצומו של מהלך להכנת מכתשים להנפקה בבורסה של הונג קונג. התוכניות היו להנפיק את החברה ב־2014, ולפי שווי של 6-5 מיליארד דולר לפחות. מהלך הכנת ההנפקה כולל רכישה של שלוש חברות סיניות, שהגדולה שבהן היא סנונדה שבשליטתה של כמצ'יינה.

 

באוגוסט 2013 דיווחה מכתשים שהיא פועלת לקבל את אישור הרשויות בסין למתווה של הצעת רכש לכל מניות הציבור בסנונדה, ששוויין 155 מיליון דולר. מערך השווק של סנונדה פרוס בסין וכן במדינות נוספות באסיה, באוסטרליה ובאמריקה הלטינית. המהלך אמור להגדיל את השווי של מכתשים לשווי המבוקש בהנפקה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x