$
מט"ח וסחורות

קרנית פלוג: "בנק ישראל לא אדיש לשער הדולר, אנחנו פועלים בשוק"

נגידת בנק ישראל בכנסת: "הירידה בביקוש העולמי והשקל החזק פוגעים ביצואנים". היום במסחר: היורו נחלש ב-0.2% ל-4.77 שקלים והדולר היציג שמר על יציבות ב-3.5 שקלים

שי סלינס ורוני זינגר 15:3906.01.14

הדולר שמר היום (ב') על יציבות ברמה של 3.5 שקלים, בעוד שהיורו השיל 0.2% מערכו ושערו היציג נקבע על 4.77 שקלים.

 

"הצמיחה בישראל היא בקצב מהיר יותר בהשוואה למדינות מפותחות אחרות", כך אמרה נגידת בנק ישראל היום בוועדת הכספים של הכנסת. "אנחנו צריכים לדאוג לייצואנים שהשקל החזק פוגע בהם. "בנק ישראל לא אדיש לשער הדולר, אנחנו פועלים בשוק", הוסיפה פלוג והודתה לראשונה כי בנק ישראל התערב בשוק המט"ח בימים האחרונים.

 

פלוג התייחסה לפעולות שנקט בנק ישראל בתקופה האחרונה ואמרה: "אנחנו מתמקדים בשער החליפין האפקטיבי של השקל מול סל המטבעות המייצג את שותפות הסחר של ישראל. לאחר שהשער פחת בקיץ 2012 כתוצאה מעלייה בפרמיית הסיכון של ישראל בשל המתח הגיאופוליטי באזורנו סביב סוגיית אירן, חלה ירידה במתח לאחר נאום רוה"מ באו"ם. לאורך זמן, הפחתת ריבית בנק ישראל יחד עם הכרזה על רכישות מט"ח לקיזוז השפעת הגז על החשבון השוטף מיתנה מגמות אלה".

 

שתי תופעות סימנה פלוג כמטרידות בעיניה. בתחום שוק העובדה, ציינה פלוג כי בשנתיים האחרונות נרשם קיפאון בצמיחת מספר המשרות בתחום העסקי וצמיחה נרשמה רק במגזר המשרות הציבוריות: ״עיקר המשרות שנוצרו בשנתיים האחרונות הם במגזר הציבורי, וזה בהחלט מטריד. אם לוקחים בחשבון שהתקציב יותר מתוח בשנה הבאה אז אנחנו מניחים נשקצב התעסוקה במגזר העסקי יצומצם״.

 

סוגייה נוספת אליה התייחסה פלוג היא סוגיית התוצר לשעות עבודה: ״לא רק שלא סגרנו פער שקיים בינינו לבין יתר המדינות המפותחות, אלא שהוא גם הלך והעמיק״. את הסיבה לכך תולה פלוג בין היתר, בשיעור ההשקעה הנמוך כלומר, ״אימוץ טכנולוגיות חדשות בישראל הוא איטי והוא בהחלט משפיע על הפריון. בנוסף, יש גם עניין של תשתיות, בירוקרטיה, סביבה עסקית, הכשרה והשכלה. כל הדברים האלה ביחד מסבירים את התמונה הבעייתית שלפנינו״.

 

״עניין נוסף שמטריד אותנו זו מגמת העוני. פלוג התייחסה לנתוני בנק ישראל ולפיהם אף שישנם יותר משפחות שבהם שני מפרנסים, הרי שישנה מגמת עלייה של משפחות כאלה שנכנסו לטווח העוני.

 

קרנית פלוג קרנית פלוג צילום: אוראל כהן

 

במקביל פורסם כי חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל - המחליטים על גובה הריבית במשק מדי חודש - הביעו אופטימיות זהירה לגבי שוק הדיור למגורים בישראל. מהפרוטוקולים שפרסם הבוקר בנק ישראל, של דיוני הריבית שנערכו לפני שבועיים, עולה כי חברי הוועדה זיהו נתונים ראשוניים שעשויים להצביע על נקודת מפנה בשוק הדיור למגורים, כלומר על התמתנות עליות המחירים.

 

עוד ציינו חברי הוועדה המוניטרית כי שיעור האבטלה במשק הישראלי ממשיך להיות נמוך. יחד עם זאת, חברי הוועדה הצביעו על כך שייתכן שהתמונה הכוללת מתעתעת במשהו, הואיל ו"בשוק העבודה נמשכות המגמות המנוגדות של גידול בתעסוקה בשירותים הציבוריים וירידה בתעסוקה במגזר העסקי".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x