$
מט"ח וסחורות

הדולר היציג ירד ב-0.2% ל-3.495 שקלים - לשפל של יותר משנתיים

היורו שמר על יציבות. יו"ר מכון היצוא: "מכה אנושה לייצוא, מפעלים עלולים לקרוס". פריקו: "יש לקבוע שער מינימום לדולר"

שי סלינס 15:3810.12.13

הדולר המשיך גם היום (ג') להיחלש מול השקל - המטבע האמריקאי השיל 0.2% מערכו ושערו היציג נקבע על 3.495 שקלים. היורו שמר על יציבות ושערו היציג נקבע על 4.80 שקלים. אתמול נקבע שערו היציג של הדולר בשפל של יותר משנתיים.

המשך התחזקות השקל מול המטבעות החשובים בעולם בולט במיוחד על רקע המאמצים הגדולים שעושה בנק ישראל להחלישו. בתחילת השבוע נודע כי בחודש שעבר רכש בנק ישראל 270 מיליון דולר, ולא 200 מיליון דולר כפי שדיווח יום קודם לכן. הפער בין שני הנתונים נובע מרכישות הדולרים שביצע בנק ישראל בסוף השבוע האחרון של חודש נובמבר. מאז חידוש ההתערבות שלו במסחר במטבע חוץ, בחודש אפריל השנה, רכש כבר בנק ישראל כמות מצטברת של 4.75 מיליארד דולר.

 

לדברי רמזי גבאי, יו"ר מכון היצוא, "המשך שחיקת שער החליפין הוא מכה אנושה ליצוא הישראלי במיוחד בתקופה בה מסתמנת האטה בכלכלה הישראלית. אני קורא לבנק ישראל להמשיך להפחית את הריבית ולהביאה לרמה זהה לזו השוררת באיחוד האירופי ובארה"ב במטרה להפוך את כיוון זרימת המט"ח". 

 

"התערבות בנק ישראל במסחר במט"ח אומנם מאיטה אך לא בולמת את התחזקות השקל. המשק הישראלי עומד היטב ביעדי האינפלציה אך מאידך נתון לאיום כבד של קריסת מפעלים וחברות ועליה מדאיגה בשיעורי האבטלה", הוסיף גבאי.

 

יאיר לפיד וקרנית פלוג יאיר לפיד וקרנית פלוג צילום: עמית שאבי, רמי זרנגר

 

במחלקת המחקר של FXCM ישראל אמרו הבוקר בשוק ממתינים לראות האם בנק ישראל יבחר להתערב כעת במסחר כדי לבלום את הירידה. "השאלה אם הוא יעשה זאת לפני הירידה מתחת ל-3.473 שקלים או מתחת לכך", אמרו.

 

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות התייחס להתחזקות החדה בימים האחרונים בשער השקל ואמר: "ייסוף השקל אל מתחת לרמת 3.5 שקלים לדולר ערב תחילת שנת כספים חדשה מאתגר כל מנהל כספים הנדרש להתמודד ברבעון הרביעי עם תוכנית העבודה והתקציב לשנת 2014 והלאה. לא מן הנמנע כי כבר בשבועות הקרובים נתבשר על מהלכי התייעלות ובראשם פיטורים וסגירת קווי ייצור".

 

"בטווח הקצר עד אשר יבשילו השקעות ההון במפעלים ובתשתיות, ראוי לפרוס רשת הגנה ולקבוע לשער ההמרה רף מינימום, בדומה לפעולה שביצע הבנק המרכזי השוויצרי. מהלך זה ידרוש מבנק ישראל לרכוש דולרים ולמנוע את המשך השחיקה בשער החליפין", הסביר עוד מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות.

 

גם אלדד תמיר, מנכ"ל ובעלים של תמיר פישמן התייחס לירידה בשער הדולר מול השקל ואמר: "התחזקות השקל היא בעיה ענקית, אשר עומדת אל מול אוזלת יד של בנק ישראל והאוצר. התחזקות זו גורמת נזק ענק ליצוא הישראלי שהוא הלב של הכלכלה הישראלית. על שר האוצר ונגידת בנק ישראל לנקוט בצעדים חריפים ומידיים על מנת להציל את הכלכלה. העדר טיפול עלול לגרור פיטורין של עובדים בחברות יצוא , גידול ביבוא , הקטנת כושר התחרות של החברות היצואניות , ובסופו של דבר פגיעה חמורה בצמיחת המשק ובגביית המיסים . יש שורה של צעדים שניתן ליישם וחבל שלא נעשה כלום עד כה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x