$
ועידת  שוק ההון 2013
ועידת שוק ההון 2013 עמוד כתבה

ועידת שוק ההון

האוזר: "הפרטת הבורסה יכולה להציב אותה בשורה הראשונה של הבורסות בעולם"

יו"ר רשות ניירות ערך בוועידת שוק ההון של "כלכליסט": "להערכתנו, פוטנציאל היקף המסחר במניות בישראל הוא בין 5-3 מיליארד שקל ואף למעלה מזה"

ליאור גוטמן 10:3819.11.13

"פוטנציאל המסחר בבורסה הוא בין 3 ל-5 מיליארד שקל ביום, והשאלה איך הופכים את זה למציאות" .כך אמר הבוקר (ג') יו"ר הרשות לניירות ערך פרופ' שמואל האוזר. הדברים נאמרו במסגרת ועידת שוק ההון 2013 של "כלכליסט" שנערכת בתל אביב. 

האוזר הוסיף כי "מיניתי לפני כמה חודשים את ועדת הנזילות שהגישה את המלצותיה לפני כחודשיים, ואחת ההמלצות החשובות היא יצירת בורסה למטרות רווח. אני חושב שאנחנו במאני טיים ווצריכים לעשות מעשה ולא לחשוש ואני רוצה למקד את דברי בהפרטת הבורסה בתל אביב. הפרטה היא לא המילה הנכונה אבל זה המונח השגור, וכשאני חושב על חשיבות שוק ההון נזכרתי בשיעור הראשון בכלכלה על משפט ההפרדה של אירווין פישר. זה אמר שהחברה יכולה לעשות את החלטותיה במנותק מדעותיהם של בעלי המניות".

  

שמואל האוזר שמואל האוזר צילום: ענר גרין

 

האוזר הסביר שמהלך ההפרטה של הבורסה יניב מספר יתרונות, לרבות הנעה של הבורסה להתנהל כגוף עסקי, ויותר שקוף. "כל צעד יכול לתרום להגדלת מחזורי המסחר בבורסה, גם צעדים כגון הפחתת מס על רווחי הון בבורסה, נושא שלא אהוב על משרד האוצר והממשלה אבל יש לזה תרומה משמעותית בשוק". יתרונות אחרים שציין האוזר לעניין הפרטת הבורסה הן הסיכוי לגייס חברות נוספות ומכשירים פיננסים חדשים, להכניס חברי בורסה חדשים מהארץ ומהעולם, ולאפשר גיוס כספים לפיתוח כפי שמקובל בבורסות אחרות בעולם.

 

האוזר עוד אמר בנושא כי "אני מאמין שהפרטת הבורסה יכולה להציב את הבורסה בתל אביב בשורה הראשונה של הבורסות המעניינות בעולם ויהפוך אותה לגוף שחושב עסקים ועושה עסקים - בין אם באמצעות שיתופי פעולה עם בורסות אחרות ובין אם באמצעות הנפקת הבורסה בעצמה והפיכתה לחברה ציבורית נסחרת. הבורסה בישראל היא אחת הבורסות הבודדות אחרונות בעולם שלא עברו את תהליך ההפרטה".

 


 

עודף רגולציה? זה בגלל מניפולציות חשבונאיות

 

האוזר עמד בשבועות האחרונים במסגרתה של סערה תקשורתית שכללה ניסיון להטיל דופי בהחלטותיו, לרבות ניסיון לשוות למאבק אופי אישי. האוזר התעלם מסרטוני הפייסבוק ומהסלוגנים הלא מחמיאים ובחר להתמקד בטענות שהופנו כלפיו על עודף רגולציה מצד חברות שונות, כזאת שעלולה לגרום לחלקם לשקול אפשרות של מחיקה מהמסחר.

 

"אני חושב שיש לנו בורסה טובה ויש להחזיר לה את מקומה הטבעי", האוזר אמר, "היא מחוללת צמיחה במשק ויש להחזיר אותה להיות אחד מעמודי התווך של הכלכלה והעשייה. כדי להבין איך עושים את זה אני רוצה לומר שכולנו חייבים להיות שותפים. זה מתחיל עם החברות השונות שיכירו בעובדה שיש להם שותפים, גם כאשר הן מחלקות שכר או דיבידנדים שמבוססים על מניפולציה חשבונאית. חלק מהרגולציה נובעת מהמקום הזה. אני חושב שהתקשורת צריכה לתת את הדעת ולהירתם לעשייה הזאת וככל שזה נוגע לציבור, אנחנו עדים לפופוליזם ודה לגיטימציה של עסקים וצריך להפסיק עם זה את זה. אצל אבותינו אנשים עשירים נקראו בעלי הון אצלנו זה טייקונים, מילה עם נימה לא חיובית וצריך להפסיק עם זה", אמר.

 

לדבריו, יש הרבה כסף במשק, אולם הוא "לא מושקע בבורסה וחבל שכך. יש הרבה יזמים שיכולים לעשות את זה. אנחנו צריכים לחשבו שרגולציה היא חשובה לשוק ההון ורגולציה חזקה אולי פוגעת בו אבל אנחנו צריכים להיות מידתיים וככל שזה נוגע לרשות לניירות ערך, צריך לעשות אכיפה בזרועות שונים כגון זירות מסחר שאנחנו עובדים בימים אלו בכנסת וגם חברות הדירוג". האוזר הזכיר שאתמול (ב') אושר בכנסת חוק ההקלות שמהווה לדבריו "צעד ראשון בסדרה של הקלות שאנחנו מתכננים. ההקלות האלה כוללות גם שינויים בתחום התאגידי, כולל תשקיף מדף לשלוש שנים והקלות נוספות בתחום קרנות הנאמנות והשקעות, שהם חשובות כיוון שהן מורידות עלויות ולא פוגעות בהגנה על המשקיע" .

 

הבורסה מחפשת כיוון

 

אז מה האוזר מתכנן לבורסה? לדבריו הכיוון העיקרי היא להפוך את המקום ליותר ידידותי למשתמש. "יש לנו הזדמנות לשנות קונספציות כדי להפוך את השוק לחי שוקק ובועט. הבורסה לפני 10 שנים הייתה מונופול והיום והבורסות מחפשות כיוון, הרבה פעמים צריך להסתכל על זה במבט רחוק טווח. הנה נתון שמדבר על מחזורי מסחר ביחס לשווי שוק - גם היום וגם ב-2006, שזה לפני המשבר - מהירות המסחר באירופה הייתה פי 2 מבישראל. בארה"ב היא הייתה פי 3 ויש פוטנציאל גלום שאנחנו לא מנצלים אותו .

 

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x