$
בורסת ת"א

קצבה מוכרת - הדרך לפטור מלא ממס על קצבת זקנה

הדעה הרווחת היא שחיסכון בקופת גמל אינו כדאי משום שניתן יהיה למשוך אותו רק כקצבת זקנה חייבת במס. אבל ישנם מסלולים עוקפים

אייל סיאני 08:2111.11.13
החל מ־2008 הפקדות לקופות גמל ניתנות למשיכה כקצבה. עובדה זו גרמה לדעה רווחת בקרב הציבור שהחיסכון בקופת גמל אינו כדאי משום שניתן יהיה למשוך את הכסף רק כקצבת זקנה ואף לשלם עליו מס היות שקצבת זקנה הנה הכנסה החייבת במס. עם זאת, המדינה החליטה להקל על מקבלי הקצבאות באמצעות הטבות מס.

 

זכאי הטבות מס אלו הנם מקבלי קצבאות בסכום שעולה על כ־5,000 שקל לגבר וכ־5,800 שקל לאשה (נכון ל־2013), וזאת בגלל נקודות הזיכוי שלהן הם זכאים. הטבות המס למקבלי קצבאות מתחלקות לשני סוגים: "קצבה מזכה" ו"קצבה מוכרת". לפני כשנה וחצי אישרה הכנסת את תיקון 190 לפקודת מס הכנסה, שהוחל ברובו מינואר 2012, ושעיקרו רפורמה בהטבות המס למקבלי קצבאות ובכללן קצבת זקנה.

 

פנסיה (אילוסטרציה) פנסיה (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

חלק מהתיקון כלל שינוי משמעותי בכל הנוגע ל"קצבה מוכרת", שהנה פנסיה המשולמת מקופת גמל לקצבה אשר מקורה בכספים שעליהם כבר שולם מס, או שלא נתקבלו בגינם הטבות מס או שהיו פטורים ממס. עד למועד התיקון הפטור על קצבה מוכרת היה קשור בפטור על "קצבה מזכה", וניתן היה לבחור פטור אחד משניים - קצבה מזכה או קצבה מוכרת, לפי הגבוה ביניהם. בעקבות התיקון אפשר ליהנות משני הפטורים גם יחד.

 

מהי קצבה מוכרת?

 

קצבה מוכרת הנה קצבה הנובעת מ"תשלומים פטורים" ששולמו לקופת גמל לקצבה (למעט קרן פנסיה ותיקה/פוליסות ביטוח לפני 1995) החל משנת 2000. "תשלומים פטורים" הנם אחד או יותר מאלה:

 

  1. הפקדות מעביד שבגינן שילם העובד מס הכנסה - תגמולי מעביד עבור קופת גמל לקצבה העולים על 7.5% X 4 פעמים השכר הממוצע במשק.
  2. הפקדות עובד שבגינן לא ניתנו לו הטבות מס - תגמולי עובד עבור קופת גמל לקצבה העולים על 7% משכר העובד ועד השכר הממוצע במשק.
  3. כספי פיצויים לאחר התחשבנות מס - כספים שהועברו מחשבון בקופה לא משלמת/קופה אישית לפיצויים לחשבון חדש בקופה לא משלמת.
  4. כספי נפטר - שהועברו מחשבון בקופה לא משלמת/קופה אישית לפיצויים/קופת גמל לתגמולים לחשבון חדש על שם היורש/מוטב בקופה לא משלמת.
  5. הפקדות עצמאי שבגינן לא ניתנו לו הטבות מס - כל הכספים שהופקדו בקופת גמל לקצבה אשר בגינם אינו זכאי לניכוי או לזיכוי.

 

 

אם בקצבת הזקנה ישנם כספים שמקורם ב"תשלומים פטורים", אזי הקצבה בגין כספים אלו תיחשב כקצבה מוכרת והעמית יקבל אותה החל מגיל 60 כשהיא פטורה כולה ממס (קרן+רווחים), ללא מגבלת תקרה. בנוסף, ניתן לקבל קצבה מוכרת לפני גיל 60 עבור יחיד שפרש מחמת נכות רפואית צמיתה בשיעור של 75% לפחות.

 

כיצד מהוונים קצבה?

 

עמית המעוניין לקבל את הכסף כסכום חד־פעמי, כלומר להוון את הכסף, יוכל לבצע זאת החל מגיל 60 ובתנאי שלאחר ההיוון תישאר לו קצבה חודשית שלא תפחת מסכום הקצבה המזערי (4,419 שקל, נכון ל־2013). במקרה של היוון, העמית ישלם 15% מס רווח הון על הרווח הנומינלי (בניגוד ל־25% מס על רווח ריאלי שקיים כיום). לדוגמה: סכום התשלומים הפטורים במשך עשר שנים היה מיליון שקל. בתקופה זו העמית צבר תשואה חיובית שהביאה אותו לצבור 1.5 מיליון שקל.  אם העמית ירצה להוון את כל הכסף, אזי הוא יצטרך לשלם מס בשיעור 15% על הרווחים שנצברו - כך שהסכום שיקבל העמית מתוך 1.5 מיליון שקל יהיה 1.425 מיליון שקל. בנסיבות מסוימות ייתכן שבגיל פרישה העמית יוכל להוון את הכסף כשהוא כולו פטור ממס.

 

בהמשך לדוגמה לעיל, ננסה להשוות זאת לאלטרנטיבה אחרת - אם אותם מיליון שקלים היו מושקעים בתוכנית חיסכון אחרת (שבה יש מס רווח הון של 25%) והיו צוברים את אותה תשואה כך שמתוך רווח של 500 אלף שקל הרווח הריאלי (בניכוי אינפלציה) הוא 360 אלף שקל, אזי העמית היה משלם מס רווח הון של 90 אלף שקל כך שמתוך 1.5 מיליון שקל, העמית יקבל 1.41 מיליון שקל. על העמית להוכיח מול פקיד השומה מהם הכספים המוגדרים תחת "קצבה מוכרת" לרוב באמצעות טופסי 106, דו"חות שנתיים למס הכנסה, אישור רואה חשבון וכו'.

 

אייל סיאני הוא מנהל תחום מקצועי בהלמן־אלדובי קופות גמל ופנסיה ובעל רישיון סוכן שיווק פנסיוני

 

השורה התחתונה

תיקון 190 יצר יתרון לחיסכון בקופ"ג במסלול קצבה מוכרת. החוסך יכול לקבל קצבת זקנה פטורה ממס או להוון את הכספים ולשלם מס מקסימלי של 15% על הרווח הנומינלי
בטל שלח
    לכל התגובות
    x