$
בורסת ת"א

לאחר הראיון עם לפיד: הדולר היציג עלה ב-0.3% ל-3.53 שקלים

שר האוצר אמר בראיון לבלומברג כי ההנהגה הכלכלית בשיתוף בנק ישראל יפעלו להחלשת השקל. היורו היציג עלה ב-0.7% ל-4.87 שקלים

מיקי גרינפלד 15:4324.10.13

המטבע האמריקאי, שנסחר במהלך היום (ה') בירידה מתונה, עבר אחה"צ לעליות לאחר ראיון שנתן שר האוצר יאיר לפיד - בסופו של יום רשם הדולר היציג עלייה של 0.3% ל-3.53 שקלים, היורו היציג עלה ב-0.7% ל-4.87 שקלים.

 

לפיד אמר בראיון לסוכנות בלומברג כי ההנהגה הכלכלית תפעל לשמירה על שקל מרוסן. "נעשה כל שביכולתנו על מנת להחליש את השקל מול המטבעות המרכזיים בעולם. נפעל בשיתוף פעולה עם בנק ישראל על מנת לוודא שנצליח להחליש את המטבע הישראלי - הוא חזק מדי. לא אגלה מהם הדרכים בהם ננקוט על מנת להחליש את השקל", אמר לפיד, שלא ציין מה שער החליפין האידיאלי מבחינתו. 

 

ברקע, החלטת הריבית הבאה של בנק ישראל הצפויה ביום שני הקרוב - החלטה אותה תוביל בפעם הראשונה קרנית פלוג כנגידה המיועדת של הבנק. הוועדה המוניטרית של בנק ישראל צפויה להשאיר את הריבית לנובמבר ללא שינוי, ברמה של 1%. זאת לאחר שבדיון הריבית הקודם החליטה הוועדה להפחית את הריבית ב־ 0.25%.  

  

חברי הוועדה שתמכו בחודש שעבר בהשארת הריבית ללא שינוי ציינו את השלכות הפחתת הריבית על המשך עליית מחירי הדירות, ואמרו כי לדעתם ההשפעה של שתי הפחתות הריבית שבוצעו בחודש מאי עדיין לא מוצתה. הם גם העריכו כי ההשפעה של הריבית שקובע בנק ישראל על שער החליפין של השקל הנה נמוכה, וכי קצב הצמיחה הנוכחי של המשק הישראלי הנו עקבי עם רמת הפעילות במשקים בחו"ל.

 

ב-FXCM מעריכים כי קריסה נוספת של הדולר צפויה בעתיד הקרוב. "המטבע האמריקני נמצא בעמדה פגיעה מאוד. ההערכה הרווחת בשוק היא כי הבנק הפדרלי לא יתחיל בצמצום ההרחבה הכמותית עד לפחות מרץ 2014. גם גורמים מקומיים, כגון הרווחים ממאגרי הגז, מכבידים על שער החליפין.הדולר צפוי להמשיך ולהיחלש בתקופה הקרובה אלא אם כן, הערכות השוק לגבי מדיניות הבנק הפדרלי יתבדו או יתבררו כמוגזמות והבנק יאותת על צמצום בישיבתו בשבוע הבא", אומרים ב-FXCM.

 

שבירה של הדולר מתחת ל-3.50 שקלים, שתאיץ את הירידה לעבר השפל האחרון של ספטמבר ב-3.473, תחדד את הסיכון של היחלשות הדולר למגזר הייצוא.  פלוג לא היססה להשתמש בכלי רכישות המט"ח במהלך ארבעת החודשים שבהם שימשה כנגידה זמנית. לאור הסיכון הנוכחי בנק ישראל יאלץ להתערב בשוק המט"ח באופן אגרסיבי יותר", מוסיפים ב-FXCM.

 

ג'נט ילן בארה"ב, קרנית פלוג בישראל ג'נט ילן בארה"ב, קרנית פלוג בישראל צילום: בלומברג, אוראל כהן

 

כלכלני לאומי מנתחים בסקירתם השבועית את השפעת מחירי הסחורות החקלאיות בעולם על מדיניות הריבית של בנק ישראל. "מחירי הסחורות החקלאיות ירדו בעולם ב-8.7% מתחילת השנה וב-13.8% ב-12 החודשים האחרונים (במונחים דולריים). על פי ההערכות של הבנק העולמי, המחירים צפויים להמשיך לרדת גם ב-2014, אך בשיעור מתון של 0.8% בממוצע, ולהשלים למעלה משלוש שנים רצופות של ירידה במחירי הסחורות החקלאיות", אומרים בלאומי. 

 

"התממשות ההערכות של הבנק העולמי לגבי ירידת מחירי המזון, לצד תיסוף השקל, עשויה לתרום להתמתנות של קצב עליית מחירי המזון במשק המקומי כבר בתקופה הקרובה וגם ב-2014, וזאת לאחר שסעיף המזון במדד המחירים לצרכן עלה בשיעור ניכר של 6% ב-12 החודשים האחרונים. לאור משקלו הגבוה יחסית של סעיף המזון במדד המחירים לצרכן, ירידה במחירי המזון עשויה למתן את קצב האינפלציה השנתי, דבר אשר יאפשר לוועדה המוניטארית של בנק ישראל להתמקד בתמיכה בפעילות הריאלית במשק על ידי שמירה על רמת ריבית נמוכה ואולי אף להורידה בהמשך השנה או בתחילת 2014", מוסיפים בלאומי.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x