$
בורסת ת"א

בעלי האג"ח לא נחים: 4 חברות התקרבו צעד נוסף לתהום החוב

1. בזן: כפי שנחשף באתר "כלכליסט", מחזיקי החוב דורשים הזרמת מזומנים מהחברה לישראל 2. חבס: ביהמ"ש מינה מפרקים זמניים 3. אלביט הדמיה: גורל החברה עבר לידיים של בנק הפועלים 4. אפריקה ישראל: בעלי האג"ח מתנגדים לשינוי תנאי החוב

רחלי בינדמן, אסף גילעם וערן סוקול 08:1506.10.13

בעלי האג"ח לא נחו בסופ"ש האחרון ופעלו בכמה חזיתות מול חברות הנמצאות בקשיים: ראשית, כפי שנחשף באתר "כלכליסט", נאמני האג"ח של בזן זימנו ביום חמישי ישיבה דחופה שבמסגרתה סוכם על קידום מהלכים שידרשו מבעלת השליטה בבזן, החברה לישראל (37%) שבשליטת עידן עופר, להזרים כסף לחברה במסגרת הנפקת זכויות.

 

לפני כחצי שנה, אז השיקה בזן מתקן חדש לייצור דלק נקי, הסבירה החברה למשקיעים כי המתקן יסייע לה להגדיל את ה־EBITDA (רווח תפעולי לפני ריבית, מס והפחתות) בכ־300 מיליון דולר לשנה. מחזיקי האג"ח התעודדו מכך, וזה גם מה שסייע לבזן לקבל את אישורם להעניק ערבות של עד 135 מיליון דולר לחברה־הבת כרמל אולפינים לכך שתעמוד בכל התחייבויותיה למחזיקי האג"ח שלה.

 

אלא שהתקוות לשיפור ברווחיות נגוזו עם פרסום התוצאות לרבעון השני, שהושפעו מהקריסה במרווחי הזיקוק. עד לסוף 2014 צריכה בזן לפרוע תשלומי קרן וריבית למחזיקי האג"ח ולבנקים בגובה של 560 מיליון דולר. נכון לדו"חות הרבעון השני, לבזן יש אמנם עודף של 592 מיליון דולר בתזרים המזומנים מפעילות שוטפת, אך מחזיקי האג"ח חוששים כי המחזיקים של כרמל אולפינים יחלטו את הערבות שבזן העניקה לה בעקבות אי־עמידה צפויה של כרמל אולפינים באמות מידה פיננסיות.

 

לבזן בעלת שליטה נוספת - פטרוכימיים (30.7%) שבשליטת דייויד פדרמן - אלא שהמחזיקים לא יכולים לטפח ציפיות להזרמת כסף מהחברה, שנמצאת בהליכי הסדר חוב. מבזן נמסר בתגובה כי "מצבה של כרמל אולפינים כיום מאפשר לה לשרת את התחייבויותיה באופן מלא ממקורותיה העצמיים ללא צורך בתמיכה מהחברה־האם".

 

עידן עופר עידן עופר צילום: אלכס קולומויסקי

 

חבס מגיעה לסוף דרכה

שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב ורדה אלשיך אישרה ביום חמישי את בקשת נאמני האג"ח של חבס והורתה על מינוים של עורכי הדין גיל אורן ממשרד יגאל ארנון ושות' וגיא גיסין למפרקים זמניים לחבס השקעות. אלשיך אישרה לשניים לתפוס ולשמור את נכסי החברה, אך לא לממשם ללא אישור בית המשפט. השופטת הורתה להם להגיש דו"ח ראשוני בתוך 14 יום ודו"ח נוסף בתוך 30 יום. הפירוק התבקש לאחר שקרן דואט הבריטית חזרה בה מכוונתה להשקיע החברה.

 

בבקשה הסבירו נאמני האג"ח כי החברה־הנכדה NSI נמצאת "בזמן הקרוב" בפני מהלכי ארגון חוב שצפויים להצריך ביצוע הנפקת זכויות "במחיר נמוך ממחיר השוק" — מהלך שחבס אינה יכולה להשתתף בו כיום בשל מחסור במזומנים.

 

הנאמנים מציינים כי קצב שריפת המזומנים של החברה במחצית האחרונה של השנה עמד על 9.6 מיליון שקל לתקופה. ל"כלכליסט" נודע כי אף שנסוגה מהעסקה לרכישת החברה, ממשיכה כיום דואט במגעים עם מחזיקי האג"ח לגישוש להסכמות חדשות. הקרן חשופה כיום לתביעה לאחר שנסוגה מהסכם מחייב עם החברה והמחזיקים.

 

בתוך כך, אלביט הדמיה הודיעה ביום חמישי כי בעלי האג"ח המחזיקים בכ־91% מזכויות ההצבעה שהשתתפו באסיפות, הצביעו שלא להתנגד לבקשת ההסדר החוב שהגישה החברה לבית המשפט. ההסדר מותנה באישורו של בית המשפט וכן בהגעה להסכמות עם בנק הפועלים בקשר לחוב המובטח של החברה לבנק. הסכמות אלו צריכות להתקיים עד 15 באוקטובר.

 

התנגדות באפריקה ישראל

במקביל נודע כי מחזיקי האג"ח הגדולים של אפריקה ישראל, ובהם כלל ביטוח וילין לפידות, מתנגדים לשינוי סעיפי שטר הנאמנות שאותם מבקשת החברה לבצע.

 

לב לבייב לב לבייב צילום: אריאל שרוסטר

 

לפני כשלושה שבועות פנתה אפריקה ישראל - שבשליטת לב לבייב ושהאג"ח שלה נסחרות בתשואות דו־ספרתיות - למחזיקים בבקשה לבצע שינויים בתנאי האג"ח. צעד זה נעשה כדי להגדיל את מרחב התמרון הפיננסי של החברה וכדי לשפר את יכולת שירות החוב שלה. הבקשה מגיעה מעט יותר משלוש שנים לאחר השלמת הסדר החוב בחברה.

 

אלא שהמחזיקים סבורים כי בקשת החברה אינה סבירה והיא חד־כיוונית - המחזיקים צריכים לוותר על תנאים מיטיבים ללא פיצוי מהחברה. כך למשל, מתנגדים המחזיקים לביטול המגבלה הקיימת על הנפקת סדרות אג"ח חדשות תוך מתן בטוחות חדשות. עוד מתנגדים המחזיקים לשינוי אופן חישוב התמורה שלה יהיו זכאים במקרה של פירעון מוקדם של האג"ח, שינוי שפוגע במצבם.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x