$
שווקי חו"ל

הרופי בשפל חדש מול הדולר; "אמון המשקיעים בכלכלת הודו מעולם לא היה נמוך יותר"

היום משיל המטבע ההודי 1.5% מערכו מול הדולר ומשלים צניחה של יותר מ-20% ב-4 חודשים. התשואות על אג"ח הודיות לעשור מזנקות ל־9.2%, שיא של 5 שנים. לאזלת היד של הממשלה בפתרון המשבר מצטרפת בריחה של משקיעים בחזרה לארה"ב. הבנק העולמי: "ההיסטריה סביב הודו - הגזמה"

סוכנויות הידיעות 15:1121.08.13

הצרות הפיננסיות של הכלכלה השלישית בגודלה באסיה מגיעות לרמה קריטית. אחרי שבשנתיים האחרונות סבל הרופי מפיחות של 44%, צונח היום המטבע ב־1.6% והגיע לשפל של כל הזמנים - 64.4 רופי לדולר.

 

אף כי התאושש מעט לאחר שהבנק המרכזי החל למכור דולרים, התשואות על אג"ח הודיות לעשור מזנקות ל-9.2%, שיא של חמש שנים. ברקע צניחת הרופי אמר אתמול קאושיק באסו, הכלכלן הראשי של הבנק העולמי, כי ההיסטריה סביב מצבה הכלכלי של הודו היא "הגזמה", והפריך את השמועות שלפיהן הבנק ייאלץ להעניק לה אשראי כדי לשקם את כלכלתה. באסו אמר לעיתונאים בניו דלהי כי חרף החששות, הודו לא נתונה בסיכון להידרדר למשבר כולל.

 

"האיש החולה של אסיה"

בעשר השנים האחרונות נראה היה שהודו צועדת על דרך המלך לקראת הפיכתה למעצמה הכלכלית והאסטרטגית של אסיה, לצד סין. אולם שורה של קשיים שהלכו והתחממו בקיץ האחרון ערערו משמעותית את הביטחון במגמה הזו. "הודו היא עכשיו האיש החולה של אסיה", אמר ל"ניו יורק טיימס" רג'יב ביסוואס, כלכלן ראשי לאזור אסיה־פסיפיק של ספקית המידע הפיננסי IHS גלובל אינסייט.

 

חלק מהבעיות הן כבר עניין עתיק יומין: בירוקרטיה מסואבת, תשתיות רעועות וחוסר יכולת ליישם שינויי עומק. המשקיעים ניסו להתעלם מהבעיות הללו לנוכח ההבטחה הגדולה שהיתה טמונה בשוק של 1.2 מיליארד בני אדם. הכסף זרם להודו וחיפה על הגירעון הכרוני בחשבון השוטף, מדד שמעיד על מצב ההשקעות הזרות וסחר החוץ.

 

אולם אחרי יותר מעשור שבו נעשו מאמצים, עקרים ברובם, לא רק כדי לשפר את השוק ההודי אלא גם כדי להשתמש בכוח העבודה הגדול כדי להגדיל את היצוא לשאר אסיה, חברות זרות רבות מתחילות לאבד סבלנות. במקביל, התאוששות השוק האמריקאי קורצת למשקיעים להעביר את הכסף מהשווקים המתעוררים בחזרה לארה"ב.

 

"מעולם לא חזיתי ברמת אמון נמוכה כל כך בהודו, במיוחד בקרב החברות המקומיות", כך אמר ל"פייננשל טיימס" משקיע בינלאומי במוסד השקעות גלובלי, שסירב להזדהות. "אבל הבעיה היא שהרשויות לא יכולות לפעול עתה, משום שהן תלויות בהתפתחויות הגלובליות", הוסיף.

 

ואכן, לפי אנליסטים, הטריגר המרכזי לבריחה מהרופי הוא החשש העולמי מההשפעה שתהיה ליישום ההחלטה של הבנק הפדרלי המרכזי להתחיל לצמצם את תוכנית רכישת האג"ח שלו החל מהחודש הבא. למהלך הזה תהיה השפעה על כל השווקים המתעוררים: בראש ובראשונה, הפחתת התמריצים תחליש את הצמיחה בארה"ב ותהיה לה השפעה מכרעת על היצוא מהעולם המתפתח. שנית, תוכנית הפד תזרים פחות דולרים לשווקים, מה שיהפוך את המטבע האמריקאי לאטרקטיבי יותר ויחליש עוד יותר את המטבעות של המדינות המתפתחות.

 

הממשלה והבנק המרכזי בהודו נקטו בתקופה האחרונה שורה של צעדים שנועדו לבלום את ההידרדרות בשווקים, בעיקר על ידי צמצום הנזילות כדי להקשות על המשקיעים להמר נגד המטבע.

 

הטאג' מאהל הטאג' מאהל

"הממשלה מגששת באפלה"

אנליסטים חוששים עתה כי השילוב בין אינפלציה גבוהה, היחלשות הצמיחה, הפיחות במטבע וירידה באמון המשקיעים יכלאו את הודו במערבולת אכזרית שהיא תתקשה להיחלץ ממנה.

 

"הפתרון לבעיות של הודו לא נראה כרגע באופק, בעיקר מפני שהממשלה בניו דלהי לא עשתה דבר — הם לא מתמקדים בשיפור הפריון, התשתיות או החזרת המשקיעים הזרים", אמר לסוכנות רויטרס האנליסט פרדיפ מוהינאני מבנק נומורה. לדבריו, הממשלה מתמקדת בניסיון לחזק את המטבע, "אך זהו לא שורש הבעיה".

 

החלטתה המפתיעה של הודו בשבוע שעבר, להטיל מחדש מגבלות על תנועת הון על חברות מקומיות ויחידים כדי להגן על הרופי, שיקפה את החיפוש הנואש אחר דרכים להתמודד עם המשבר. "אנחנו חייבים לעצור את הדימום, אנחנו חייבים לייצב את החולה", כך ציטט "פייננשל טיימס" בכיר ממשלתי.

 

המגבלות הללו הן המהלך האחרון בסדרה של צעדים חפוזים שננקטו כדי לחזק את הרופי. צעדים אחרים כללו שלושה סבבים של העלאת ההיטלים על יצוא זהב, אך כל שהשיגו היתה החמרה של תחושת המשבר שאופפת את הכלכלה ההודית. "נראה כאילו הממשלה מגששת באפלה והוגה כל מיני צעדים, תוך התעלמות מביקורת שמגיעה מהתעשייה או מגורמים אחרים שיכולים לפרט בפניה את השלכות המהלכים האלה", כך אמר ל"פייננשל טיימס" די.ג'י. שאה, מזכ"ל ברית הרוקחים ההודית. "המגבלות על תנועת ההון הן דוגמה קלאסית לכך", ציין.

 

מיזם לסבסוד מזון

שר האוצר ההודי פלאניאפאן צ'ידאמבראם אמנם מנסה לפעול למען תיקון ארוך טווח, אך יוזמתו נתקעה בתוך הסבך הבירוקרטי ההודי. זאת נוסף לעוינות מצד פוליטיקאים, ובהם מפלגת הקונגרס השלטת.

 

על רקע החששות מהטלטלה המתרגשת על כלכלתה, השיקה אתמול הודו מיזם שאפתני לאספקת מזון מסובסד ל־800 מיליון תושביה העניים, המהווים 67% מאוכלוסייתה. היעד: אספקה של 5 ק"ג דגנים וקטניות מסובסדים לנפש בחודש. במיזם יושקעו 23.9 מיליארד דולר, כך שעניי תת־היבשת יוכלו לרכוש ק"ג אורז במחיר של 3 רופי, ק"ג חיטה ב־2 רופי וק"ג דוחן ברופי אחד. על האינפלציה הגבוהה ממילא בהודו מאפילה עליית מחירים חדה של מוצרי מזון ובמיוחד של ירקות.

 

"הודו מקבלת עכשיו מכות משני כיוונים. מצד אחד יש לה בעיות פנימיות משלה המשתקפות בחוסר הוודאות הפוליטי. הבעיה הנוספת היא ההתאוששות בכלכלת ארה"ב שגורמת לזליגת הון מהודו בדיוק כשאנחנו זקוקים לו", כך לפי התעשיין המיליארדר סג'אן ג'ינדאל, הבעלים של ענקית המתכות JSW, שאמר את הדברים ל"פייננשל טיימס" הבריטי. "הודו זה מקום קשה", סיכם.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x