$
בורסת ת"א

פוטאש מוותרת על כיל: "בישראל אין חוקים מתאימים לקליטת ההשקעה"

ענקית האשלג הקנדית: "עכשיו זה לא הזמן לרכוש את החברה, אנו מוותרים על העסקה למרות שלדעתנו היא צופנת יתרון אדיר לנו ולמדינת ישראל". כיל בתגובה: "השותפות עם פוטאש אינה האלטרנטיבה היחידה שלנו לצמיחה"

שי סלינס 13:1625.04.13
"עכשיו זה לא הזמן המתאים בשבילנו לרכוש את כיל", כך הודיעה היום (ה') ענקית האשלג הקנדית, פוטאש, במסגרת פרסום תוצאותיה לרבעון הראשון של השנה. "נכון לעכשיו אנחנו מחפשים אפשרויות רכישה נוספות", הוסיפו מהחברה הקנדית.
 
בפוטאש הוסיפו: "מאז ומעולם נוהגת חברת פוטאש לפעול על פי אסטרטגיה ארוכת טווח בניהול החלטותיה העסקיות ובסבלנות רבה בדרך יישומן. גישה זו הובילה אותנו לאורך השנים להישגים פיננסיים מרשימים ואפשרה לנו ליצור ערך יציב ומתמשך לבעלי המניות שלנו, ללקוחותינו, לעובדינו, לשותפותינו העסקיות ולקהילות בהן אנו פועלים".
 

"במהלך החודשים האחרונים בחנה חברת פוטאש את אפשרות הגדלת אחזקותיה בחברת כיל. לצד העובדה שאנו ממשיכים להאמין שמהלך שכזה יעניק תועלת עצומה לכל בעלי העניין, הן בשתי החברות והן למדינת ישראל, חייבת להתקיים פתיחות להשקעות זרות וביטחון בכללים שעל פיהם מבוצעת השקעה שכזו. אשר על כן הגענו למסקנה שאין זה הזמן להתמיד במימוש ההזדמנות הזו ואנו נמקד את מאמצינו באפשרויות אחרות להשאת ערך לבעלי המניות שלנו", נמסר מפוטאש.

 
הודעה זו של פוטאש מגיעה כשבוע לאחר שראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש עם סטיבן הארפר, ראש ממשלת קנדה. השניים נפגשו בלונדון, שם שהו לרגל הלווייתה של ראש ממשלת בריטניה לשעבר מרגרט תאצ'ר, ובשיחה ביניהם עלה גם נושא המיזוג בין פוטאש לכיל.  
 
המתנגדים למיזוג בין החברות טענו כי מדובר בהעברת משאבי הטבע של המדינה לידיים זרות, ואילו בשתי החברות הדגישו בעבר כי על מנת להתמודד מול המגמה העולמית של המיזוגים לחברות גדולות בתחום האשלג, המיזוג הנו הכרח מבחינת כיל ופוטאש.
 

מנכ"ל החברה לישראל, ניר גלעד, התייחס לפני כשבוע בראיון בלעדי ל"כלכליסט" למכירת כיל ואמר כי "השחקנים האחרים בשוק האשלג העולמי, מלבד כיל, יכולים להוסיף כמות אשלג בכל רגע נתון על חשבוננו. השחקנים בענף הזה - הרוסים, הקנדים - התאגדו, כי הרוכשים הגדולים שהגדילו את הביקוש - הסינים, ההודים - התאגדו כרוכשים והגדילו את הכמות. אם כיל לא תצטרף לאחד הגושים האלה, יש סיכוי שיימצא פתרון חלופי למשאב הטבע שלנו".

 
צילום: גיא אסייאג

 

גם שר האוצר, יאיר לפיד, התבטא לפני כשבועיים לגבי אפשרות של מיזוג כיל ופוטאש הקנדית, ואמר כי יתנגד בכל תוקף למיזוג. "משאבי הטבע של ישראל הם נכס ציבורי והציבור הישראלי צריך להיות הראשון שייהנה מהם", כתב לפיד בהצהרה ששלח בדואר אלקטרוני.

 

העסקה החל להתגלגל בסוף אוקטובר, אז נחשף ב"כלכליסט" כי פוטאש, מנהלת מגעים עם מדינת ישראל כדי שתאפשר לה לרכוש 100% ממניות כיל - שבשליטת משפחת עופר באמצעות החברה לישראל. מתווה המיזוג בין החברות היה אמור להיות בעסקת מניות, ומחזיקי המניות של כיל היו צפויים לקבל מניות של פוטאש. עסקה זו היתה צפויה להפוך את החברה לישראל לבעלת כ-20% ממניות פוטאש.

 

מה דעתך על מניית איי.סי.אל:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

מניית הזהב של המדינה

עם הנפקתה של כיל בבורסה בשנת 1992 קיבלה ממשלת ישראל מניית זהב בחברה. מניית הזהב נועדה להגן על האינטרסים של המדינה במשאבי הטבע של ים המלח, כאשר אחת הזכויות שמקנה מניית הזהב היא זכות וטו על אחזקה של יותר מ־14%.

 

ההשקעה הראשונה של פוטאש בכיל נעשתה ב־1998, כשרכשה 10% מהחברה ב־100 מיליון דולר. בפברואר 2010 רכשה פוטאש עוד כ־2.5% ממניות כיל תמורת 1.5 מיליארד שקל, בתיווכו של בנק ההשקעות סיטי. המניות נרכשו מגופים זרים במחיר 47 שקל למניה - בדומה למחיר שבו נסחרת מניית כיל כיום.

 

"אף גורם לא פנה אל כיל"

חברת כיל התייחסה להודעת הביטול של פוטאש ומסרה כי "שותפות בינלאומית עם שחקנים משמעותיים כמו חברת פוטאש הקנדית הינה אלטרנטיבה ראויה, אבל בהחלט אינה האלטרנטיבה היחידה עבור צמיחתה של כיל. אף גורם לא פנה אל כיל בהצעה למיזוג וכיל לא היתה מעורבת בדיונים כלשהם בנדון".

 

"כיל היא חברה חזקה ואיתנה, בעלת עתיד מבטיח בכל תחומי הפעילות שלה, כולל דשנים. בתחום האשלג, כיל היא חברה בגודל בינוני, עם עלות ייצור נמוכה ובשום אופן אינה תלויה באף גורם אחר. שלושת מקורות האשלג שלנו, בישראל ובאירופה, הינם בעלי כושר תחרות בינ"ל ובעלי פוטנציאל צמיחה גבוה. כפי שדווח בעבר, כיל עמלה מזה מספר חודשים על ניסוח תוכנית מפורטת של אסטרטגיה חדשה שמטרתה צמיחה משמעותית שתתבסס על הצרכים הבסיסיים של האדם וגידול האוכלוסייה, בארבעה שווקים גלובאליים: אוכל, חקלאות, חומרים מיוחדים ואנרגיה", הוסיפו בחברה.

 

יושב ראש ועד עובדי תרכובות ברום, מהמפעלים הבולטים של כיל, אבנר בן סניור, ברך היום על הודעת חברת פוטאש ואמר כי "לא רק תושבי הנגב ועובדי כיל יצאו נשכרים מביטול העסקה שתוכננה אלא המשק הישראלי כולו ימשיך להתברך בחברה ישראלית משגשגת עוד שנים רבות".

 

שר האוצר, יאיר לפיד, סרב להגיב בנושא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x