$
בורסת ת"א

הבנקים הרחיקו את בלנק, דנקנר נחלץ מעוד הערת "עסק חי"

הסכמת הבנקים להקל את ההתניות הפיננסיות נבעה מרצונם להרחיק את אי.די.בי פתוח מקרן יורק שבניהולו של ג'רמי בלנק, מאחר שאם זו תשתלט על החוב, הסיכוי לקבל את כספם יפחת. הגירעון בהון העצמי של אי.די.בי פתוח גדל ל־239 מיליון שקל

גולן חזני ורחלי בינדמן 10:0727.03.13

בתחילת השבוע הגיעה אי.די.בי פתוח שבשליטת נוחי דנקנר להסכמות חדשות עם הבנקים המלווים בנוגע לחובות של 1.8 מיליארד שקל. כעת מעריכים גורמים במערכת הפיננסית כי ההסכמות נבעו מרצונם של הבנקים להרחיק את החברה מידיו של נציג קרן יורק בישראל ג'רמי בלנק וחבריו לנציגות מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח, והן מהוות למעשה ירייה ראשונה במאבק סמוי בין הבנקים לקרן יורק.

הבנקים הסכימו להעניק לחברה שבשליטת נוחי דנקנר אוויר לנשימה עד לסוף הרבעון הראשון של 2014, ובכך מנעו הצמדת הערת "עסק חי" לדו"חות שנת 2012 של אי.די.בי אחזקות. לא מדובר בנושא שעלה בשיחות מול הבנקים באופן פורמלי, אבל לכל הבנקים היה ברור כי אם החברה תעבור לידיים של יורק, הסיכוי שלהם להחזר יקטן. הבנק שלו חייבת אי.די.בי פתוח את הסכום הגדול ביותר הוא הפועלים, עם חוב של כ־700 מיליון שקל.

 

אף שהבנקים קודמים לאג"ח בתשלום החוב, השתלטות של ג'רמי בלנק על אי.די.בי פתוח איננה אינטרס של הבנקים. אלה מעוניינים בשקט, והם מקווים שהשוק יעשה את שלו והחברה תדע לייצר ערך ולשרת את החובות שלהם. בלנק מנסה לקחת את השליטה בחברה דרך החוב, ולאפס את האחזקות של אי.די.בי אחזקות באי.די.בי פתוח. אם תוכנית זו תצא אל הפועל, הבנקים המעורבים בחובות של אי.די.בי פתוח ושל החברות שמעליה ייכנסו לבעיה, משום שהנכסים שבידיהם ייעלמו למעשה. הבנקים כבר ביצעו הפרשות על החובות, ובניגוד לבלנק שמעוניין במניות של החברה, הם מעוניינים בהחזר החוב, גם אם זה ייקח עשר שנים. בלנק לא יעשה את זה עבורם.

 

 צילום: נועם מושקוביץ

 

דו"חות אי.די.בי פתוח מגלים פרטים נוספים על עדכון הקובננטים מול הבנקים, וכי היא עומדת בהתניות הפיננסיות מולם. כך, למשל, עומדת החברה בתנאי שלפיו יתרת המזומן והבטוחות סחירות בחברה לא תפחת מהחלויות השוטפות בשני הרבעונים הקרובים. לחברה יתרת מזומן של 1.13 מיליארד שקל, כשהחלויות השוטפות עומדות על 881 מיליון שקל לשני הרבעונים הקרובים.

 

קיצוץ בכוח אדם

אי.די.בי פתוח סיימה את 2012 בהפסד של 746 מיליון שקל בהשוואה להפסד של 2.5 מיליארד שקל ב־2011 ורווח נקי של 47 מיליון שקל ברבעון הרביעי, לעומת הפסד של 103 מיליון שקל ברבעון המקביל ב־2011. החברה־האם אי.די.בי אחזקות סיימה את הרבעון הרביעי ברווח נקי של 13 מיליון שקל ואת השנה כולה בהפסד של 960 מיליון שקל ביחס להפסד של 131 מיליון שקל ברבעון הרביעי של 2011 ו־2.7 מיליארד שקל בשנה כולה. לדו"חות החברה הוצמדה ברבעון הרביעי הערת "עסק חי", המטילה ספק בהמשך קיומה.

 

עיקר ההפסד של הקבוצה מיוחס לרבעון השני של 2012, בעיקר כתוצאה מהירידה במניית הבנק השוויצרי קרדיט סוויס שבו מחזיקה אי.די.בי אחזקות כ־2.3% מהמניות באמצעות החברה־הנכדה כור; מחיקות בגין פרויקט הפלאזה בלאס וגאס וירידה ברווחיות של החברות־הבנות שופרסל וסלקום. בשלושת הרבעונים האחרים רשמה אי.די.בי אחזקות רווחים, בעיקר כתוצאה ממכירת מניות החברה־הבת כלל תעשיות לידי לן בלווטניק ומעלייה במניית קרדיט סוויס.

 

על אף הרווח ברבעון הרביעי, הגירעון בהון העצמי של אי.די.בי פתוח גדל זה ב־200 מיליון שקל ביחס לרבעון הקודם, ועומד בסוף השנה על 239 מיליון שקל. הסיבה: ההפחתות וירידות השווי בחברות־הבנות הועברו דרך קרן הון ולא דרך דו"חות הרווח וההפסד. הגירעון בהון של אי.די.בי אחזקות עמד בסוף השנה על 1.84 מיליארד שקל. כאן מדובר בעלייה של 192 מיליון שקל לעומת סוף הרבעון השלישי. בחברה מסבירים זאת בירידת שער הדולר שהשפיעו על תוצאות מכתשים אגן, והעובדה שבדו"חות אי.די.בי פתוח מתורגמות התוצאות של מכתשים אגן מדולר לשקל.

 

 צילום: אוראל כהן

אי.די.בי פתוח מעריכה כי "הנכסים הקיימים, אף ללא גיוס אשראי או הון, מאפשרים לה את פירעון מלוא חובותיה גם ב־2014". החברה מציינת כי היא בודקת אפשרויות מימוש של נכסים, מעריכה כי התרחיש העסקי של מכירת השליטה בכלל ביטוח הוא סביר, ומאשרת את חשיפת "כלכליסט" שלפיה המתווה צפוי להיות מכירה של מחצית מהמניות לצד שלישי (קרן זרה) ומחצית לכור, כך שתיווצר שליטה משותפת בחברה.

 

בנוסף, החברה מדווחת על שורה של צעדי התייעלות דרסטיים, כולל צמצום הקומות שהיא שוכרת במגדלי עזריאלי, כשהקיצוץ יכלול התייעלות נוספת בכוח אדם והפחתות בתגמול בחברות הקבוצה השונות ושינויים בסוגי הרכבים של נושאי המשרה הבכירים. כן ייבחן איחוד מערכי החשבונאות, הייעוץ המשפטי וכוח אדם בחברות המטה במטרה ליצור סינרגיה וחיסכון משמעותיים.

באי.די.בי אחזקות לא חולקו בונוסים על 2012. עלות שכרם של המנכ"ל חיים גבריאלי ושל מנהל הכספים הראשי אייל סולגניק עמדה על 2 מיליון שקל בשנה כל אחד ושל שוני אלבק - מנהל הפרויקטים ומאתמול המשנה למנכ"ל - על 1.4 מיליון שקל בשנה. עלות שכרו של נוחי דנקנר עמדה ב־2012 על 2.7 מיליון שקל, לאחר שמספטמבר ויתר על מחצית משכרו. צבי לבנת ואבי פישר זכות לשכר בעלות של 2 מיליון שקל עד למכירת השליטה בכלל תעשיות באוקטובר.

 

החברה גם אישרה בדו"חות את הפרסום ב"כלכליסט" על הפסקת פעילות קרן התרומות של אי.די.בי ודיווחה כי בדצמבר 2012 ביקש דנקנר למשוך כספים שהפקיד בעבר עבור תרומות "לגופים ציבוריים שונים".

 

רשות ני"ע עוקבת

בתוך כך, נראה כי אי.די.בי פתוח אמנם הצליחה לחמוק מהערת עסק חי, אך אם לשפוט לפי המלל שצורף להערת העסק חי שעליה דיווחה באחרונה חברת סקיילקס ניתן ללמוד כי רשות ני"ע תעקוב בשבע עיניים אחר ההתפתחויות. לפני כשבועיים פרסמה רשות ני"ע מסמך שבו נכתב כי "היו מקרים שבהם חברות לא כללו הערת עסק חי מאחר שתחזית התזרים לשנה הראשונה הסתכמה ביתרה חיובית, על אף שתחזית התזרים לתקופה שמעבר לשנה הסתכמה ביתרה שלילית. זאת, מבלי שלחברה היו תוכניות מבוססות לעמידה בפרעון ההתחייבויות". מהוראת הרשות וכן מיישומה על ידי סקיילקס (שלקחה בחשבון את יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה שנתיים קדימה כשצרפה הערת עסק חי לדו"חותיה), עולה כי חברה צריכה להראות שתחזית תזרים המזומנים לתקופה שמעבר לשנה תסתכם ביתרה חיובית או שברשותה תוכניות מבוססות לעמידה בפירעון ההתחייבויות מעבר לשנה.

 

כאמור, אי.די.בי רוקמת בימים אלו עסקת בעלי עניין שבמסגרתה תרכוש כור את כלל ביטוח. אם תושלם, תספק עסקה זו מזומנים לאי.די.בי פתוח שיאפשרו לה לעמוד בהתחייבויותיה העתידיות לתקופה של יותר משנתיים, ותחלץ את החברה מהפלונטר הבעייתי. אלא שעסקת בעלי עניין דורשת אישור בעלי מניות המיעוט של אי.די.בי פתוח ושל כור, שכלל לא ברור שיתקבל, והעסקה אף "זכתה" באחרונה להתנגדות של מחזיקי האג"ח של אי.די.בי פתוח, שם מסתמכים על מכירת כלל ביטוח לצד ג' או במסגרת עסקת בעלי העניין כמקור לעמוד בהתחייבויותיה לשנת 2013.

ככל הנראה, באי.די.בי פתוח הצליחו לשכנע את הרשות כי סיכוי ההתממשות של עסקת כור־כלל או מכירת כלל לצד ג' הם גבוהים. אלא שבמצב שעסקת בעלי העניין לא תצא לפועל, באי.די.בי עלולים למצוא את עצמם נדרשים לממש את אחזקותיהם בחברת הביטוח בלחץ ובמחיר נמוך מהמחיר אליו הם שואפים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x