$
מט"ח וסחורות

הדולר נחלש ב-0.2%; שערו היציג נקבע על 3.68 שקלים

היורו איבד 0.1% ל-4.78 שקלים. "בנק ישראל צפוי לצאת בקרוב בהכרזות כי בכוונתו לפעול למניעת התחזקות השקל"

מעין מנלה 15:4712.03.13

הדולר נחלש היום (ג') ב-0.2% ושערו היציג נקבע על 3.68 שקלים. היורו ממשיך לרדת לאחר שאתמול נקבע השער היציג ברמת שפל של יותר משנתיים. המטבע האירופי איבד 0.1% ושערו היציג נקבע ברמה של 4.78 שקלים, סמוך לרמה הנמוכה ביותר מאז 2011.

 

"צמד היורו שקל שבר דשדוש שנמשך קרוב לשנתיים בין 4.8 שקלים ל-5.11 שקלים. אם הצמד יצליח לסגור את השבוע מתחת ל-4.8, ניתן יהיה לצפות למהלך ירידות חד אל עבר השפל שנקבע בתחילת 2011 ברמה של 4.57 שקלים", כתב חזי ינושבסקי ראש מחלקת מחקר ב-ATRADE. לדבריו, המשקיעים מתחילים לקבל "פחד גבהים" בימים אלו היות ומדד דאו ג'ונס הצליח לקבוע שיאים היסטוריים חדשים והמדדים האחרים קרובים מאוד לרמות שיא. להערכתו, התנאים המקרו כלכליים תומכים דווקא בתיקון.

 

במהלך הדיונים על הריבית שררה הסכמה בין חברי הוועדה כי הרמה הממותנת של סביבת האינפלציה הנוכחית אינה מהווה מגבלה על הורדת הריבית אם תידרש, כך עולה מפרוטוקול דיוני הריבית שפרסם אתמול בנק ישראל. בנוסף, נטען בדיון כי פער הריביות החיובי בין השקל לבין המטבעות של המשקים הגדולים בחו"ל, יחד עם המשך ההרחבה הכמותית במשקים אלה שפועל למעשה להפחתה נוספת של הריביות בחו"ל, ממשיכים לתמוך בכניסת הון זר למשק. התפתחות מסוג זה תומכת בהתחזקות השקל ופוגעת לכן ביצוא הישראלי, דווקא בתקופה שנרשמת בו ירידה.

 

יורו יורו צילום: shutterstock

 

כל זאת מוביל למסקנה שבסוף החודש יפחית בנק ישראל את הריבית לרמה של 1.5%. הסיבה העיקרית לכך תהיה הפעם העובדה שבסוף חודש אפריל לא יתקיים דיון של הוועדה המוניטרית - ובנק ישראל לא ירצה להשאיר את הריבית ברמתה הנוכחית במשך חודשיים נוספים. 

 

עוד פורסם אתמול כי שווי תיק הנכסים הכספיים שמחזיק הציבור ממשיך לגדול, זה החודש החמישי ברציפות. בחודש ינואר גדל שוויו הכולל של תיק הנכסים בכ-5.5 מיליארד שקל נוספים, והגיע בסוף החודש לשיא חדש של כ-2 טריליון ו-720 מיליארד שקל. תיק הנכסים הכספיים שבידי הציבור משקף את שווי הנכסים הפיננסיים (כמו מניות, אגרות חוב, תוכניות חיסכון, פיקדונות בבנקים וחשבונות עובר ושב) שמחזיקים אזרחי ישראל בארץ ובחו"ל. תיק הנכסים אינו כולל את הממשלה ובנק ישראל, ולא את הבנקים המסחריים ואת ההשקעות בארץ של תושבי חוץ.

 

באירופה, הבנק המרכזי בגרמניה יפרסם היום את הדו"ח השנתי שלו ויקיים מסיבת עיתונאים. אתמול שני חברי ממשלה בגרמניה קראו להגדלת כח ההצבעה של גרמניה במועצה המנהלת של הבנק האירופי המרכזי.

 

ממשלת גרמניה מתכננת לקצץ את סך ההלוואות החדשות ל-6.4 מיליארד יורו בלבד ב-2014, הסכום הנמוך ביותר מזה 14 שנה, כך דיווחה אתמול רויטרס.

 

 "הדיווחים בדבר דרישת גרמניה לייצוג ראוי בבנק המרכזי האירופאי מעורר מחדש ספקות באשר לכוונת גרמניה להתצייב ולתמוך בכלכלות מדינות ה-PIIGS ובעיקר על רקע המשבר הפוליטי הפוקד את איטליה. גרמניה טוענת כי מי שתורמת 27% מתקציב הבנק המרכזי, זכותה לקבל משקל רב יותר מזה הניתן למדינה כמלטה התורמת פחות מ-1% מתקציב הבנק המרכזי", אמר יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים והשקעות. להערכתו, בנק ישראל צפוי לצאת בקרוב בהכרזות כי בכוונתו לפעול למניעת התחזקות השקל.

 

אירופה תמשיך להיות הגורם השלילי המשמעותי ביותר בכלכלה העולמית בשנים הקרובות. כך אומר אקסל וובר, יו"ר מועצת המנהלים של הבנק השוויצרי UBS, שכיהן עד 2011 כנשיא הבנק המרכזי הגרמני. וובר אמר את הדברים בכנס הרצליה 2013, שנפתח אתמול.

 

לדבריו, ההתפתחויות בשווקים היו חיוביות בתקופה האחרונה, בעיקר בזכות פעולת הבנקים המרכזיים בעולם המפותח. אבל הכלכלה העולמית נותרת בסביבה מאתגרת, ורבים מגורמי העומק הכלכליים והתקציביים נותרו לא פתורים.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x