$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

יצחק תשובה השלים את מכירת כל עתודות הגז ממאגר תמר

מבדיקת "כלכליסט" עולה כי עם חתימת העסקה עם גזפרום, השלימה השותפות את מכירת כל פוטנציאל הגז הקיים במאגר. כל עסקה עתידית של תשובה למכירת גז תיעשה מעתה ממאגר לווייתן שנמצא בשליטתו

ליאור גוטמן 06:5427.02.13

מאגר הגז תמר SOLD OUT, ומכירת גז טבעי ללקוחות חדשים תיאלץ להתבצע ממאגר לווייתן. כך עולה מבדיקת "כלכליסט". אתמול הודיעו השותפות הישראליות במאגר על הסכם עקרונות למכירת גז טבעי לשוקי מזרח אסיה בהיקף של 84 מיליארד מ"ק גז טבעי בשותפות עם חברות דייהו הקוריאנית וגזפרום הרוסית, זאת מתוך מתקן יצוא צף שמיועד לגז נוזלי (FLNG) שיוקם באזור מאגר תמר.

על פי ההסכם, שתוכנו נחשף ב"כלכליסט" באוגוסט 2012, תמכור שותפות תמר לגזפרום 4.2 מיליארד מ"ק גז טבעי לשנה ולמשך 20 שנה, כאשר דייהו הקוריאנית אחרית על בניית מתקן היצוא בשווי שינוע בין 2 ל־3 מיליארד דולר וגזפרום תמכור את הגז בשוקי מזרח אירופה.

 

הקמת המתקן תארך עד חמש שנים והיא עשויה להחליף הקמה של מתקני יצוא יבשתיים שמקודמים על ידי המועצה הארצית לתכנון ובנייה. הסכם זה מביא את סך ההסכמים ממאגר תמר, לרבות אופציות המכירה ללקוחות ישראלים, לכדי מצב שבו המאגר מכר למעשה כמעט את כל תכולתו.

 

 

מונופול בתחום אספקת הגז

בין הלקוחות העיקריים של מאגר תמר ניתן לציין את חברת החשמל, שלה אפשרות רכישה של עד 99 מיליארד מ"ק, את החברה לישראל שרכשה עד כ־40 מיליארד מ"ק, את דליה אנרגיות עם חוזה של כ־24 מיליארד מ"ק ואת חברת דוראד שחתמה על חוזה של 12.8 מיליארד מ"ק. לשותפות חוזים קטנים יותר מול נייר חדרה, אדלטק, פז ונשר, ושילוב כל אלו מגיע על פי הערכות ל־250 מיליארד מ"ק גז טבעי במאגר. משקלול היקפי החוזים עולה שכל מכירה עתידית של גז תתבצע רק ממאגר לוויתן שמוחזק בידי נובל אנרג'י (39.6%), דלק אנרגיה (45.3%) ואבנר ורציו (15%) כל אחת.

 

לפני כמה חודשים הכריז הממונה על הגבלים עסקיים על שותפות תמר כמונופול בתחום אספקת הגז, ועל פי ההערכות ב־15 שנה הקרובות מספר המתחרים שיקומו לתמר יהיה קטן, לפיכך, הסבירות שכלל החוזים שעליה חתמה החברה יתקיים, לרבות רכישות אופציונאליות עתידיות, הוא גבוה.

 

שותפות תמר מוחזקת בידי נובל אנרג'י (36%), דלק אנרגיה (31.25%, בחלוקה שווה בין חברות אבנר ודלק קידוחים), ישראמקו (28.75%) ודור גז (4%).

 

תשובה לא ממתין לרגולטור

נושא יצוא הגז הטבעי עמד במרכזם דיוניה של ועדת צמח לבחינת משק הגז בישראל. מסקנות הוועדה הוגשו לראש הממשלה כבר לפני כחצי שנה, אולם בשל הבחירות הקרובות אימוצן נתקע ויחכה לממשלה הבאה. התוצאה: בהיעדר רגולציה מתאימה אין מניעה חוקית מקידום יצוא גז לחו"ל, כאשר האישור היחיד שנדרש הוא ממשרד האנרגיה, שתומך עקרונית בנושא היצוא.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x