$
בורסת ת"א

ההטבה של טבע מחוק הרווחים הכלואים: 3.4 מיליארד שקל

חברת התרופות הישראלית תשלם מס בהיקף של 2.6 מיליארד שקל בלבד אם תנצל את חוק הרווחים הכלואים. לאורך השנים טבע צברה רווחים כלואים בהיקף של 40 מיליארד שקל, תמורתם היתה אמורה לשלם מס בגובה של 6 מיליארד שקל

ניר צליק 07:1314.02.13

הנחת המס המפליגה שלה תזכה טבע כתוצאה מחוק הרווחים הכלואים נחשפת. מדוחות החברה עולה כי החברה תצטרך לשלם מס של 700 מיליון דולר (כ־2.6 מיליארד שקל) עבור הרווחים הכלואים שצברה. היקף הרווחים הכלואים שטבע צברה לאורך השנים מסתכם ב־40 מיליארד שקל בקירוב.  

 

על סכום זה היתה אמורה טבע לשלם מס של כ־6 מיליארד שקל, אם היא היתה מחלקת דיבידנד. זאת כיוון שהיקף תשלום המס אם מחלקים דיבידנד עומד על 15%. או מס גבוה יותר לו היתה משלמת בגין הרווח הכלוא מס חברות. כלומר, מדובר בהנחה של 3.4 מיליארד שקל, לפחות.

 

חוק הרווחים הכלואים הוא חלק היסטורי מהחוק הקודם לעידוד השקעות ונועד לעודד חברות להשקיע בתוך מדינת ישראל. על פי חוק עידוד השקעות, כל חברה שהיא מפעל מאושר זכאית להטבות מס שלמעשה מורידות את מס החברות. התנאי שמציב החוק הוא כי החברות ישקיעו את הכספים בתוך תחומי מדינת ישראל. כתוצאה מכך, נוצר מצב שחברות צברו רווחי ענק במשך שנים רבות ולא חילקו דיבידנדים. זאת כדי להימנע מחבות המס שהיתה נוצרת להן אם הן היו מחלקות את הכספים כדיבידנד. היקף הרווחים הכלואים שהצטברו עמד על כ־120 מיליארד שקל.

 

שר האוצר יובל שטייניץ החליט ביוני האחרון לאמץ מודל ליניארי שהומלץ על ידי רשות המסים כדי לעודד את החברות להפשיר את הרווחים הכלואים. משמעות המודל הלינארי היא שככל שחברה תפשיר יותר רווחים כלואים היא תשלם פחות מס. שיעורי המס על הרווחים הקלואים ישקפו את שיעור המס בדומה לחוק החדש שנכנס לתוקפו החל משנת 2011 ששיעורי מס החברות בו הם בין 6%-12%. החליט לקבוע הוראת שעה המחייבת בתשלום מס חברות שקיבלו עד היום פטור ממס.

 

טבע שילמה מס של 5 מיליון דולר בלבד ב־2012

 

מעבר להנחה שצפויה טבע לקבל, אם אכן היא תחליט בסופו של דבר לשלם את המסים למדינת ישראל ולא להמשיך להחזיק ברווחים הכלואים, החברה חשפה בדו"חות 2012 גם את המסים ששילמה בתוך מדינת ישראל ב־2012. טבע שילמה מס של 5 מיליון דולר בלבד בשנה זו, 0.3% מהרווח הנקי לפני מס שהסתכם ב־1.66 מיליארד דולר.

 

טבע נהנתה לאורך שנים מהטבות מס גדולות. לשם השוואה, בשנת 2011 כאשר שיעור המס האפקטיבי שלה בישראל עמד על 3.5%, שילמה טבע 71 מיליון דולר במס על רווח נקי לפני מס של 2.1 מיליארד דולר. ב־2010, אז שיעור המס האפקטיבי בישראל עמד על 5.5%, רשמה טבע רווח נקי לפני מס של 2.5 מיליארד דולר ושילמה מס של 139 מיליון דולר. במקביל עלה בעקבות וועדת טרכטנברג מס החברות והוא עומד היום על 25%.

 

לאחר שתסדיר את ענייניה בתחום הרווחים הכלואים, צפויה טבע להיכנס לדיון חדש מול רשות המסים על שיעור מס החברות שתשלם בישראל על פי חוק עידוד השקעות הון ששונה בתחילת 2011. לפי החוק החדש, טבע עשויה להידרש לשלם 5% מס במקומות שבהן מוענק לה כיום פטור מלא ממס. ההערכות הן כי בנקודת הזמן הזו, עשויה טבע לשקול מחדש את המשך פעילות הייצור בישראל או פתיחת פעילות ייצור חדשה בתוך תחומי המדינה. טבע כבר אמרה השנה כי בכוונתה לרכז את פעילויות הייצור במספר מרכזים לוגיסטיים גדולים ברחבי העולם. עם זאת, גורמים במשרד התמ"ת העריכו כי המדינה עשויה לשוב ולהעניק לטבע הטבות במסלולים מיוחדים אם היא אכן תרצה לפתח פעילויות ייצור נוספות בתוך המדינה.

 

שיעור המס האפקטיבי של טבע בעולם היה שלילי בשנת 2012 והסתכם ב־8%, כאשר בשנת 2011 היה שיעור המס האפקטיבי של החברה 4%. זאת, על רקע מחיקות שביצעה החברה במהלך שנת 2012 על השקעותיה בעבר.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x