$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מחכים להצבעת חברי הקיבוץ: ארבע קרנות זרות עלו שלב במכרז למכירת אבן קיסר

אייפקס, אדוונט, רוהן וקרן נוספת עלו לשלב השני במכרז למכירת השליטה, כשבדרך נשרו הקרנות KKR, פרמירה וברקשייר. התנגדות גוברת בקרב חברי קיבוץ שדות ים, ששולט בחברה, עשויה לעכב את המכירה

גולן חזני 07:0827.11.12

ארבע קרנות השקעה זרות - אייפקס, אדוונט, רוהן וקרן נוספת שהצטרפה ברגע האחרון - העפילו לשלב השני במכרז למכירת השליטה בחברת אבן קיסר שמקיים בנק ההשקעות ג'יי.פי מורגן. ל"כלכליסט" נודע כי שלוש קרנות גדולות אחרות - KKR, פרמירה וברקשייר פרטנרס - לא העפילו לשלב השני, בין אם בשל החלטה שלא להגיש הצעה בסופו של דבר ובין אם בשל הגשת הצעה נמוכה מדי. בעלי המניות הגדולים של אבן קיסר הם קיבוץ שדות ים (58%) וקרן טנא (24% יחד עם קבוצת טנא).

 

 

אלא שבמקביל גוברת ההתנגדות בקרב חברי קיבוץ שדות ים להליך מכירת השליטה, וחברים בקיבוץ דורשים לעצור מיד את הליך המכירה. ייתכן שהתנגדות זו תביא לעיכוב בהליך, עד להצבעה בקיבוץ על איזה נתח מהאחזקות למכור, אם בכלל. הקיבוץ נחלק לשתי קבוצות עיקריות: אלו התומכים במכירת השליטה ואלו המתנגדים לה.

 

 

המתנגדים טוענים כי מספר מצומצם של חברי קיבוץ המכהנים בתפקידים בכירים באבן קיסר - ובהם היו"ר מקסים אוחנה - גורר את הקיבוץ לעסקה בנכס העיקרי שלו בלי ליידע את חברי הקיבוץ בתהליך ומתוך כוונה להעמיד את העסקה כעובדה מוגמרת שתובא לאישור אסיפת החברים. בעקבות טענות הקיבוץ לניגוד עניינים, אמור אוחנה לעזוב את אחד משני תפקידיו - יו"ר אבן קיסר ויו"ר המועצה הכלכלית של שדות ים - והדבר עלול להפריע למכירה, מאחר שהשפעתו של אוחנה עלולה להצטמצם.

 

אבן קיסר, המייצרת משטחי קוורץ טבעי, נסחרת בבורסת נאסד"ק בארה"ב לפי שווי של 520 מיליון דולר, לאחר שבמרץ האחרון זכתה לתג מחיר של כ־380 מיליון דולר במסגרת הנפקתה לציבור. הרקע לעובדה ששלוש הקרנות הבכירות לא העפילו לשלב השני, נעוצה ככל הנראה בעובדה כי רצונן הוא לרכוש את השליטה ולהפוך את החברה לפרטית, בעוד שהליך המחיקה מהמסחר צפוי להיות קשה עד בלתי אפשרי לאור עמדת הקיבוץ. כאמור, חברי הקיבוץ אינם מעוניינים להיפרד מהנכס וחלק גדול מהם אף איננו מתלהב ממכירת השליטה. הקרנות, לעומת זאת, מעדיפות רכישה של מלוא הבעלות על החברה. בכל מקרה, העסקה תהיה מותנית בקבלת אישור אסיפת חברי הקיבוץ.

 

נתון נוסף שעשוי להרתיע את הקרנות הוא החשש מתביעות על ידי מתקינים לשעבר. במרץ האחרון פרסמה קבוצת רופאים ישראלים בכירים מאמר מדעי בכתב העת הרפואי האמריקאי Chest ובאתר אינטרנט המנוהל על ידי איגוד רופאי הריאות האמריקאי. המאמר עוסק במחלת ריאות חסימתית קשה הפוגעת בעובדי שיש המשתמשים בשיש של חברת אבן קיסר.

 

במחקר, שהתבסס על חולים שהגיעו למרפאות הריאות של בתי החולים, נמצא כי מתוך 25 מעבדי שיש שחלו במחלה, עשרה עברו השתלת ריאות, ובכולם אובחנה מחלת ריאה חסימתית ברמה בינונית עד קשה. החברה שיגרה מכתב נגדי לרופאים עם איום בתביעה, בטענה כי מחלה כזו אינה קיימת.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x