$
בורסת ת"א

חברות מצרפת, הודו וקוריאה הצטרפו למרדף אחרי לווייתן

הצעות אלה מצטרפות להתעניינות מצד CNOOC הסינית וגזפרום הרוסית. הכנסת שותף תסייע במימון פיתוח המאגר שצפוי לעמוד על כ-6- 7 מיליארד דולר

ליאור גוטמן 08:1310.09.12

האם בעלי מאגר לווייתן בדרך להכנסת שותף עסקי חדש? בהודעת השותפות הישראליות במאגר, שיצאה אתמול לבורסה, נאמר כי בסוף השבוע האחרון התקבלו "הצעות לרכישה של עד 30% מהזכויות ברישיונות מחברות בינלאומיות מובילות העוסקות בתחום חיפושי גז טבעי והפקתו".

 

מדובר בפרסום שמאשש את דו"חות הרבעון השני של חברות דלק קידוחים ואבנר, שם נאמר כי הן מנהלות משא ומתן להכנסת שותף עסקי למאגר. דלק קידוחים ואבנר מחזיקות במאגר 22.67% כל אחת, ויחד עם רציו (15%) הן מהוות את שתי הצלעות הישראליות בלווייתן. נובל אנרג'י האמריקאית, שמשמשת כקבלן הקידוחים בפועל, מחזיקה ב־39.66% מלווייתן.

 

הרעיון להכניס שותף עסקי חדש למאגר לווייתן אינו חדש: כפי שנחשף ב"כלכליסט", בשנה החולפת ביקרו משלחות של חברות האנרגיה CNOOC הסינית וגזפרום הרוסית במטרה לבחון אפשרות לרכישת גז או כניסה לשותפות.

 

מדובר בשתי חברות ממשלתיות שכניסת כל אחת מהן כשותפה למאגר צפויה להניב לא רק הכנסות ליזמים אלא גם שותפות אסטרטגית גיאו־פוליטית, מהלך שישמח את ישראל אם יצא לפועל. אולם מבדיקת "כלכליסט" עולה שבחודשים האחרונים הצטרפו מועמדים חדשים לרשימת המתעניינים. מדובר בחברות צרפתיות, הודיות וקוריאניות שנחשבות לכאלו שמסוגלות לפתח את שדה הגז.

 

מבחינת החברות הצרפתיות השמות האחרונים שעלו בבורסת השמות כללו את טוטאל ו־EDF. לגבי האחרונה מדובר בקשר עקיף שנוצר באמצעות חברת האנרגיה האיטלקית אדיסון, שהפכה לשותפה של דלק במכרזי הגז בקפריסין.

 

אדיסון פועלת תחת EDF ולא מן הנמנע שאלו ישתפו פעולה להפקת גז גם בישראל. החברה ההודית ששמה עלה הוא אינדיאן אויל (Indian Oil) ואילו החברה הקוריאנית היא דייהו, עמה כבר יש לדלק מזכר הבנות לבניית אסדת הפקת גז ימית (FLNG).

 

דלק קידוחים ואבנר סירבו לציין בהודעת הבורסה מי הן החברות המתעניינות, וההערכה היא שמדובר בחברות שלהן יש פעילות במפרץ הפרסי ובשאר מדינות ערב, כזאת שעלולה להיפגע באם ייוודע שהן שוקלות כניסה גם לשוק הישראלי.

 

בדיקת הנאותות של החברות המבקשות להיכנס כשותפות בלווייתן נערכת על ידי בנקים אירופאים לרבות HSBC, שבחנו בשנה האחרונה לא פחות מ־18 חברות שהביעו התעניינות במאגר.

 

בעלי השליטה בלווייתן מעוניינים להכניס שותף עסקי למאגר בעיקר מהסיבה הכלכלית - את מאגר תמר פיתחו השותפות שם, בניהן דלק קידוחים, אבנר ונובל אנרג'י, בעלות של כ־3.5 מיליארד דולר.

 

על פי ההערכות, פיתוח מאגר לווייתן יגזול מהן סכום כפול ואם ייבנה במקום מתקן ייצוא לגז נוזלי, עלות ההפקה עלולה להיות אף גבוהה יותר. מאגר הגז הפוטנציאלי לווייתןמכיל על פי ההערכות כ־453 מיליארד מ"ק של גז טבעי.

 

במעמד צד אחד: בקשה למינוי מפרק זמני למחזיקה בקידוח שמשון

 

אחת מהחברות הגדולות בעולם הנותנות מגוון שירותים לחברות בתחום הנפט והגז - INTERNATIONAL AND MEDITERRANEAN OILFIELD SERVICES - שנמנית על קבוצת שלומברז'ה, הגישה לבית המשפט המחוזי בתל אביב בקשה במעמד צד אחד למינוי מפרק זמני לחברה האמריקאית ATP, השותפה (40%) בשלושה רישיונות לחיפוש נפט בישראל שהפעיל שהם הוא רשיון שמשון שבו התבצע לאחרונה קידוח שמשון 1 והתגלו בו סימני גז משמעותיים.

 

השותפים האחרים בשמשון הם ישראמקו (39%), נפטא וחנ"ל ים המלח (10% כל אחת), וחנ"ל חברת הנפט (1%). ATP משמשת גם כמפעיל של הגופים השותפים ברשיונות, היא ניהלה עבור השותפים את קידוח שמשון 1 ואת מבחני ההפקה שבוצעו בעקבותיו, ולמיטב ידיעת המבקשת זו פעילותה היחידה של ATP.

 

לדברי המבקשת, ATP קיבלה מנושיה ציוד, חומרים ושירותים שונים לצורך ביצוע הקידוח, הבדיקות ומבחני ההפקה, ובהתאם להודאתה מסוף השבוע שעבר היא חדלת פירעון וחייבת ל־54 נושים מעל 50 מיליון דולר, כאשר המבקשת הינה הנושה הגדול ביותר עם חוב מאושר של יותר מ־24 מיליון דולר. לדברי המבקשת, ATP הודתה כי אין לה כסף לפרוע את חובותיה והיא חדלת פירעון וכי קיים חשש כבד לפיו כבר בוצעו על ידיה פעולות בלתי לגיטימיות של מרמה והעדפת נושים וכי יבוצעו על ידה או כנגדה פעולות בלתי הפיכות בנכסיה שיפגעו קשות בנושיה.

 

לדברי המבקשת, בחודשים האחרונים נקלעה החברה לחדלות פירעון, היא אינה פורעת את חובותיה לנושיה ואף נראה כי חדלה מלתפקד ושורר בה מצב של כאוס. בנוסף, בעלת השליטה בה (בעקיפין) הגישה לפני כ־3 שבועות בקשה להגנה בהליך חדלות פירעון — צ'אפטר 11 — בארה"ב.

 

השופטת ורדה אלשיך ביקשה לקבל את תגובת ATP לבקשה בתוך 24 שעות וציינה כי מהראיות שצורפו לבקשה עולה לכאורה מצב של משבר קשה ב־ATP שעשוי להתפרש אף כמצב של חדלות פירעון. השופט הוציאה בשלב זה צו האוסר כל דיספוזיציה בנכסי החברה.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x