$
בורסת ת"א

"תיאבון הסיכון של דנקנר בלתי מוגבל. אין לו מה להפסיד"

ביהמ"ש העניק לאי.די.בי ארכה של 21 יום לנסות להגיע להסכמה עם מחזיקי האג"ח, ובמקביל דנקנר כבר מנסה להאריכה עד דצמבר. אלא שבגופים המוסדיים כבר מתחילים להעלות את הטונים: "לא מבינים מה עובר להם בראש. שיכירו במציאות ויתחילו לדבר על הסדר חוב

גולן חזני ורחלי בינדמן 08:0706.09.12

בכירי אי.די.בי מנהלים ביומיים האחרונים שיחות אינטנסיביות עם הגופים המוסדיים גדולים ועם מחזיקי איגרות החוב של החברה. ל"כלכליסט" נודע נכון לעתה חודש הניסיון לקבל מרווח זמן עד סוף דצמבר כדי להכניס משקיע לחברה שיזרים הון של מאות מיליוני שקלים.

 

המגעים הנוכחיים מתנהלים גם מול הבנקים, שחובה של אי.די.בי להם הוא לטווח קצר יותר, והסכמתם הכרחית למהלך. מדובר בבנקים זרים וישראלים, ובראשם בנק הפועלים. בתקופת המגעים תקפיא אי.די.בי תשלומים לנושים - הן אג"ח, הן בנקים ישראלים והן זרים - כשבתום התקופה תיערך פריסה מחודשת שתתאים לפריסה המקורית במידה ויימצא משקיע.

 

במקביל, אתמול עבר הקרב בין מחזיקי אגרות החוב של אי.די.בי אחזקות לבין החברה לבית המשפט, לאחר שדנקנר ושותפיו, משפחות לבנת ומנור, לא הזרימו כספים. לצורך הדיון דנקנר שכר את שירותיהם של עורכי הדין רם ויאיר כספי ורובי בכר, שהתייצבו מול נציגי מחזיקי האג"ח בראשות עורכי הדין נעם שרון ונדב וייסמן. כבר בדיונים שהתקיימו בלילה לפני הושגו הבנות בין הצדדים, שלפיהן מחזיקי האג"ח לא יצרפו דרישת פירוק לבקשה, בעוד שאי.די.בי תסכים באופן לא פורמלי להתחיל לדבר על פריסה מחודשת של חובותיה.

 

נוחי דנקנר נוחי דנקנר צילום: יונתן בלום

 

"חברה בסחרור ענק"

 

השופטת דניה קרת מאיר אישרה את הפקדתם של 35 מיליון שקל מקופת אי.די.בי לחשבון נאמנות, שם יוחזק עבור מחזיקי האג"ח של סדרה ב'. הסכום יופקד בחשבון בנקאי נפרד שייפתח במיוחד על ידי עורכי הדין רובי בכר, נועם שרון ואייל רוזובסקי, שישמשו כנאמנים של החשבון. בנוסף לכך, דנקנר קיבל ארכה של 21 יום לנסות ולהגיע להסכמות עם מחזיקי האג"ח. אם גם בתום תקופה זו לא תושג הסכמה, חברות הנאמנות יהיו רשאיות בתוך שלושה ימי עסקים להגיש בקשה מתוקנת לצו מניעה זמני שימנע את תשלום סדרת האג"ח.

 

עו"ד כספי, שמייצג את אי.די.בי, הבהיר בדיון כי "החברה אינה חדלת פירעון, היא מחויבת ונכונה לשלם את התשלום למחזיקי אג"ח ב' במועדו". לדבריו, "עצם קיומה של הערת 'עסק חי' בדו"חות הכספיים האחרונים אינה מהווה ראיה כלשהי לכך שהיא חדלת פירעון".

 

הנאמנים מצדם צירפו דו"ח שהכין המומחה דוד בועז, שבחן את השרידות העסקית של אי.די.בי. "קיומם של ספקות משמעותיים להמשך קיומה של החברה כעסק חי, המעמידים סימן שאלה גדול לגבי יכולתה להימנע מחדלות פרעון בעתיד הנראה לעין", כתב.

 

עוזי דנינו, מנכ"ל אקסלנס עוזי דנינו, מנכ"ל אקסלנס צילום: עמית שעל

 

הוא הוסיף כי אינו אופטימי לגבי היכולת לגייס משקיע לחברה. "ניתוח הנתונים שהציגה החברה בדו"חותיה מעלה ספק משמעותי לגבי יכולתה לבצע גיוס או מימוש השקעות כפי שהיא מתכננת", ציין. "אי.די.בי אחזקות נמצאת בסחרור עסקי, ואם מוסיפים לגירעון שלה את הגירעון הנובע מירידת שווי האחזקות של אי.די.בי פתוח - מגיעים לגרעון של 3.5 מיליארד שקל. הסיכוי לכסותו בעזרת מימוש נכסי החברה הוא קלוש עד אפסי".

 

"אין באמת על מה לדבר"

 

מי שזעמו אתמול יותר מכל על החלטת בית המשפט היו הגופים המוסדיים, המחזיקים באיגרות חוב של אי.די.בי אחזקות. "החברה קיבלה 21 יום מבית המשפט, והידיים שלנו בזמן הזה כבולות", אמר אתמול ל"כלכליסט" מנהל השקעות בגוף מוסדי כזה. "אין צעדים משפטיים שאנחנו יכולים לעשות כרגע. אני מעריך שיהיו זימונים להצבעה על הקמת נציגות של מחזיקי אג"ח, אבל זה לא באמת משנה כי אין באמת על מה לדבר".

 

לדברי מנהל ההשקעות, "אם החברה ביקשה שלושה שבועות נוספים, אני מניח שיהיו לה דברים חדשים להגיד. אני מאמין שהם מחפשים משקיע, והם יגידו לנו שיש הסכם חתום - ואז יבקשו מאיתנו עוד קצת זמן כדי שהתשלום לאג"ח ב', בהיקף של 35 מיליון שקל יגיע מהמקורות שלהם ולא יחשב כהעדפת נושים".

 

בהקשר זה אמר מנהל השקעות אחר, כי "35 מיליון שקל זה אמנם כסף קטן ביחס לחוב אבל זה לא דבר של מה בכך. גם אם יביאו את הסכום הזה, זה פתרון זמני. הרי מה יקרה עוד חודשיים? בדצמבר צריך לשלם עוד 65 מיליון שקל למחזיקי אג"ח נוספים. אני לא מאמין שיהיה משקיע שיהיה מוכן לשים 35 מיליון שקל בלי לדרוש משהו בתמורה. אני לא מבין מה עובר להם בראש. הם צריכים להכיר במציאות ולהתחיל לדבר על הסדר חוב כולל גם בחברה־הבת, אי.די.בי פתוח".

 

אחד ממחזיקי האג"ח היה נחרץ יותר בבואו להתייחס לבעל השליטה באי.די.בי אחזקות ולמנהלים שלו. "הם יכולים להמשיך לעצום עיניים ולהגיד 'אנחנו בעלי יכולת פירעון' ולהשקיע מיליוני שקלים בעורכי דין שיגידו שהחברה בסדר. במקום זאת, צריך להודות שיש בעיה וצריך לדבר על הסדר. לצערי מי שמנווט את המהלכים הוא אדם שכבר אין לו כלום מה לאבד. תיאבון הסיכון שלו הוא בלתי מוגבל. יש לו המון מה להרוויח, כי הוא יכול לשמור על השליטה בחברה. אין גבול לסיכונים שהוא ירצה לקחת".

 

סמי בבקוב, מנכ"ל הראל פיננסים סמי בבקוב, מנכ"ל הראל פיננסים

 

הוא הוסיף כי "כלכלית, רציונלית, כדאי לדנקנר לקחת המון סיכונים שיוחצנו על החברה ועל הנושים שלה. אין לו מה להפסיד. המטרה שלו היא למשוך כמה שיותר זמן. לעומת זאת, למחזיקי האג"ח יש המון מה להפסיד. אם הם עוצרים את התהליך הם יכולים לשמור לפחות על 200 מיליון שקל שיש בקופה ולא ילכו למשכורות של המנהלים".

 

עוד הוסיף מחזיק האג"ח, כי "ההנהלה שם נרדמה לגמרי. הם לא הבינו שהרוח השתנתה והמשכורות שלהם לא ריאליות. באסיפה הרגישו את זה שהם עדיין חושבים שהם מלכי העולם".

 

שיחות ברמת המנהלים

 

סדרות האג"ח השונות יחלו בימים הקרובים בהקמת נציגויות שינהלו את המו"מ מול מנהלי אי.די.בי חיים גבריאלי, אייל סולגניק ושוני אלבק. ל"כלכליסט" נודע, כי גם המחזיקים של אי.די.בי פתוח עשויים להיות שותפים למהלך, וכי הנציגות של אי.די.בי אחזקות צפויה לכלול את פסגות, אקסלנס והראל. הנציגות של פתוח עשויה לכלול את פסגות, הראל, פניקס ומיטב.

 

לדברי אחד ממחזיקי האג"ח, "השיחות יהיו ברמות של מנהלים ולא רק עורכי דין, ולא יעסקו במשקיע זה או אחר. הם צריכים להתחיל להיכנס למו"מ להסדר עם הנושים שלהם. לא הלכנו עד הסוף ולא הגשנו בקשת פירוק כדי לשמור על תחמושת לימים הבאים. הציפייה שלנו היא שבימים הקרובים ייכנסו למו"מ עם הנושים שלהם כמו שעשתה בעבר אפריקה ישראל". אותו גורם הוסיף כי במקרה כזה דנקנר יצטרך להכניס יד לכיס כפי שנהג בעל השליטה באפריקה ישראל לב לבייב.

 

מנגד, גורם בכיר מצד החברה אמר אתמול כי "ההון לא יוזרם על ידי בעלי השליטה בחברה, וכי אין להם כוונה להזרים אלא רק ממשקיע חיצוני. כרגע מדובר על שיחות לגבי 35 מיליון השקלים, אך מטבע הדברים השיחות יתגלגלו להסדר כולל. דנקנר יודע שבהיעדר משקיע החברה תצטרך לשבת עם המחזיקים ולדבר על הטווח הארוך. החברה מבינה שהגיע הזמן שבו צריך לדבר על הסדרים כאלה ואחרים, אבל דבר אחד דנקנר נחוש: הוא לא יעשה תספורת".

 

שאלת הפירוק קיימת

 

אחת השאלות הגדולות כעת היא מה יקרה אם לא יימצא משקיע. אי.די.בי תלך לפירוק.

 

התנאי של המוסדיים להסכים למתן הארכה עד דצמבר צפוי להיות שהנכסים של החברה יחולקו על פי היקפם היחסי בין בעלי החוב ללא אבחנה בין מחזיקי החוב הקצרות - בעיקר בנקים - לארוכות. בינתיים לא ברור אם הבנקים מסכימים למהלך, אולם מקורב לתהליך אמר כי לא פסלו אותו על הסף.

 

"כולנו רוצים שהחברה תמשיך להתקיים כעסק חי, זה טוב לכולם בסופו של דבר", אמר אתמול בכיר מאוד בגוף מוסדי גדול. "עם זאת, התנאי חייב להיות ברור: אם המאמץ ייכשל, החוב יחולק בצורה יחסית, ללא עדיפות לקצרות". מדובר למעשה על הקפאה של התשלומים. "אי.די.בי מעוניינת לקנות זמן ולי אישית לא אכפת לתת לה".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x